TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A márciusinál kisebb ütemben ugyan, de áprilisban is folytatódott a befektetési alapok komoly felfutása, ezúttal 111 milliárd forint feletti összeget helyeztek el bennük. A lakossági bankbetétek viszont mostanában kifejezetten visszaestek, áramlik ki belőlük a tőke. Mindez az alacsony kamatok miatt van.

Áprilisban a befektetők 111,5 milliárd forintot helyeztek el a Bamosz adatbázisában szereplő befektetési alapokban. Ezen kívül az ügyfelek további 20,8 milliárd forinttal is gyarapodtak, ennyit hoztak az alapok hozamai a konyhára. Az ütemes bővülés tehát, amely nagyjából ősz elején, a jegybanki kamatcsökkentési ciklus elején indult, de januárban alaposan meglódult, tovább tart. Fő oka, hogy a megtakarítók alacsonynak érzik a 3-4 százalékot már egyre ritkábban meghaladó banki kamatokat és alternatívákat keresnek.

Honnan jöhet a sok pénz?

Az idén már mintegy 460 milliárd forintot helyeztek el az alapokban – különösen a március volt erős –, ami nagyon soknak számít ennyi idő alatt, hiszen az összes vagyon értéke most 3789 milliárd körül van. (Számításaink nem tartalmazzák a zárt körű, a nyilvános adatbázisban nem szereplő alapokat.)

 

Honnan jöhet a pénz? Egyrészt persze a folyamatosan képződő megtakarításokból, bérekből, vállalkozási jövedelmekből. Másrészt pedig az MNB legutóbbi havi jelentései szerint márciusban 85, februárban 38 milliárd forinttal csökkent a lakossági bankbetétek állománya.  Januárban is csak csekély, nyolcmilliárdos növekedés volt, az év három hónapjában pedig összesen 115 milliárd forintnyi betétet vont ki a lakosság. (Ez nem egészen harmada az abban az időszakban alapokba menő tőkének.)

 

Veszítenek a bankok?

A kamatcsökkentési folyamatnak tehát a bankok látszólag a vesztesei, de ez csak a látszat. Egyrészt ugyanis a befektetési jegyek túlnyomó többségét a bankfiókokban adják el jutalékok felszámítása mellett, valamint a banki alapkezelők kezelik alapkezelési díjért. Azután az alapokba menő tőke egy része is visszakerül a bankokhoz, mert például bankbetét-alapokba, az úgynevezett likviditási alapokba fektetik. Áprilisban 11,5 milliárddal nőtt ezek vagyona.

Más része a kötvényalapokon keresztül banki kötvényekbe, jelzáloglevelekbe is mehet, de a pénzpiaci alapok is tartanak időnként jelentős összegeket bankbetétben vagy különböző változó kamatozású kötvényekben. Most a kötvényalapok különösen népszerűek voltak, 55 milliárd forint friss tőkéhez jutottak a hónap során. A vagyon komoly hányada, főleg a kötvényalapokon, pénzpiaci alapokon keresztül az állami költségvetés forráséhségét csillapítja és állampapírba vándorol. De például részvényalapok és vegyes alapok, abszolút hozamú alapok tartaléknak félretett likvid eszközei is a leggyakrabban állampapírban vannak.

Ismét lehet Raiffeisent váltani

Ami a kockázatosabb eszközöket illeti, az abszolút hozamú alapokba most 19 milliárd forint ment, a vegyes alapokba mintegy 17, a részvényalapokba csak alig négymilliárd. Az ingatlanalapoknál az egymilliárdot sem érte el a növekedés, de ez összetett dolog: az Ersténél befektettek újabb 8,5 milliárdot, a Raiffeisennél viszont kivontak 7,3 milliárdot, ami azonban azért volt, mert a korábban, 2008-2009-ben lezárt (zárt végűvé alakított) alap jegyei ismét visszaválthatóvá váltak. A tőkevédett alapoknál pedig ezúttal a lejáratok domináltak.

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 19,0 301,9 8,0
Árupiaci 0,3 13,1 0,3
Dinamikus vegyes 0,0 1,6 0,0
Egyéb értékpapír 0,5 5,7 0,2
Egyéb pénzpiaci 8,6 410,1 10,8
Hosszú kötvény 3,5 146,2 3,9
Kiegyensúlyozott vegyes 11,2 137,1 3,6
Közvetett ingatlan -0,1 38,2 1,0
Közvetlen ingatlan 1,0 350,4 9,2
Likviditási 11,5 1 085,4 28,6
Óvatos vegyes 5,5 68,2 1,8
Részvény 3,7 259,0 6,8
Rövid kötvény 48,2 415,7 11,0
Szabad futamidejű kötv. 3,2 52,2 1,4
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett -4,6 502,5 13,3
Összesen: 111,5 3 789,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 63,8 2 413,7 63,7
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 23,0 577,5 15,2
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Áprilisban viszonylag stabil volt a forint, a 300 forint körül ingadozó euró a jelek szerint nem ingerli különösebben sem devizavásárlásra, sem pedig devizaeladásra a kisbefektetőket, vagy ezek a műveletek kioltották egymást. Euróból és dollárból ugyanis egyaránt csak 1-2 milliárd forint értékűt váltottak vissza, szokatlanul kevés volt a devizáknál a mozgás.

Kié a legnagyobb szelet?

A növekedés egyik legerősebb motorja márciusban is, áprilisban is az OTP Optima nevű, besorolása szerint rövid futamidejű kötvényekbe fektető alap volt. Áprilisban nem kevesebb, mint 33 milliárd forintot helyeztek el benne. Van egyébként még hová növekednie, jó néhány éve előfordult az is, hogy 500 milliárd forint fölé ment a tőkéje (lásd grafikonjainkat lent).

Az OTP Alapkezelő így nagy részt tud magának kihasítani a tortából, egy éve, 2012 áprilisában ugyanis még csak 609 milliárd forintot kezelt és a nyilvános alapok tőkéjének 20,9 százaléka volt nála. (Az ingatlanalapok ebben nincsenek benne.) Decemberben ez 721 milliárdra és 22,2 százalékra emelkedett, április végén pedig már 908 milliárdnál és 24,0 százalékos piaci részesedésnél tartott.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél