TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kihúzhatja a gödörből a járvány miatt történelmi mélységekben lévő amerikai irodapiacot, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást. A kereslet megugorhat, hiába dolgoznak sokan otthonról, így az ebben az ágazatban dolgozók jelentős része fellélegezhet – állítja a bisnow.com üzleti portál friss elemzése.

A portál a washingtoni irodapiaccal indít, megállapítva, hogy soha nem volt még ilyen magasan a kihasználatlanság, mint most. Ennek főleg a korábbi méretes fejlesztési hullám, valamint a sok távmunka az oka és az is, hogy az ingatlanszakma is az elnökválasztás kimenetelét várja.  

A mindenkori kormányzat az ottani irodaterület harmadát foglalja el különféle épületekben, ezen felül rengeteg lobbi szervezet, pr-cég, nagyvállalati képviselet és jogi iroda is ott telepedett meg, hogy közel legyenek a mindenkori szövetségi kormányzathoz. Ez a jövőben is így lesz, hiába igyekezett a városvezetés más szektorok képviselőit is bevonzani a fővárosba és például technológiai cégeket is letelepíteni az irodanegyedekben.

Több évtizedet elemezve a Bisnow megállapította: a demokrata elnökök nem feltétlenül tettek jót a kormányzati irodapiaci igényeknek, a váltások inkább a lobbisták és a jogi cégek növekedését és az ezzel járó irodai bővülést szokták hozni. Ezen felül, ha a Fehér Házat és a Kongresszust is azonos párt felügyeli, akkor általában a szövetségi kormány több törvényt hoz, ez új emberek bevonását jelenti a folyamatokba és ennélfogva az állam aktívabb az ingatlanpiacon is. Márpedig több előrejelzés szerint a demokratáknak nagy esélye van a Szenátus és a Kongresszus irányításának a megszerzésére is.

Kurt Stout, a Colliers globális ingatlantanácsadó alelnöke úgy látja, hogy teljes demokrata győzelem esetén a kormányzat és kapcsolódó szervezeteinek fizikai helyigénye növekedni fog, mivel kibővülhetnek ezek a testületek és szervezetek.

A világ legnagyobb ingatlantanácsadó cégének számító CBRE 30 évre visszamenőleg tekintette át az irodapiacot és összevetette, hogy az egyes adminisztrációk alatt miként változtak az irodaigények. Kiderült, hogy 1990-ben, amikor azonos felügyelet alá került a Kongresszus két háza rögtön 1,4 százalékkal nőtt a korlátlanul elkölthető állami büdzsé, s csaknem 500 ezer négyzetméterrel nőtt az irodakereslet a fővárosban. Amikor pedig eltérő párt volt többségben a két házban, 0,5 százalékkal csökkent a szabadon elkölthető állami pénz és 40 ezer négyzetméterrel apadt a kereslet új irodákra.

Idén azonban bonyolítja a helyzetet, hogy a koronavírus járvány miatt a vállalati szektor teljesen átértelmezi irodaigényeit. Egyre nagyobb a távmunkában dolgozók aránya, egyes területeket albérletbe adnak a főbérlők, a bérbeadók közül többen kisebb pánikot élnek meg. 

Az állami irodáknál viszont más a helyzet, ott biztonsági okokra hivatkozva sokkal kisebb a távmunka aránya. Ugyancsak az irodai jelenlét mellett vannak a lobbisták is, akik sokkal hatékonyabban dolgozhatnak, ha személyesen találkoznak az állami szervezetek képviselőivel.

Sandy Paul, a Newmark elemző cég ügyvezető igazgatója kereken kimondta: ha változás lesz a Fehér Házban és a Capitol Hillen, akkor új arcok jönnek tömegesen az állami posztokra, velük meg kell ismerkedni, hogy befolyásolhatók legyenek. A cég szerint országosan is jelentősége van annak, ha a demokraták nyernek, ezzel az egész irodapiacra kedvező hatással lehetnek.

A Newmark szerint 2000-től az azonos pártfelügyeleti időszakokban, országosan, évente átlagosan közel 240 ezer négyzetméternyi irodával többet foglaltak el különféle bérlők, ha eltérő pártok irányították az országot, akkor tizedére esett ez a mutató. Paul azonban megjegyezte: talán még nagyobb hatással volt az irodapiacra a 2001-es terrortámadás, a pénzügyi válság és a mostani koronavírus járvány.

Más elemzők egy másik szempontra is felhívták a figyelmet. A szövetségi beszerzésekre és szolgáltatásokra szakosodott szervezet (General Service Administration, GSA) eddig is alaposan megnézte, hogy mire költi az adófizetők pénzét, bár az elmúlt években alulfinanszírozott volt. Elképzelhető, hogy nem a bérleti jogviszonyok növekedését választja, hanem azt, hogy inkább megvesz bizonyos irodaházakat.  Ehhez azonban a következő kormányzat hozzájárulása és egy törvény is kell. Joe Biden és csapata egy komplett infrastruktúra fejlesztési programot is ígér, amibe bőven beleférnek a vásárlások és felújítások.

A befektetési tranzakciók szintén felpöröghetnek a fővárosban, hiszen a piac kiszámíthatóbb üzleti környezetbe jut azáltal, hogy azonos párt kezébe kerülnek a vezető pozíciók. Az elmúlt 12 hónapban 5,8 milliárd dollár értékű üzlet köttetett, az azt megelőző 12 hónapban viszont 8,6 milliárd dollárnyi. Paul szerint rengeteg pénz vár arra, hogy elkölthessék az irodapiacon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél