4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nincs hosszú tömött sor manapság Gödön, hogy lakást vagy házat vegyen valaki. Sovány vigasz a helyi érintetteknek, hogy országos jelenségről van szó a gazdaság látványos visszaesése miatt. Őket azonban nyomja valami, ami nem mindenütt van jelen: az akkugyár és az ehhez kapcsolódó felfokozott hangulat. Nem lesz egyszerű innen feljönni. Még évekig tarthat.

Kettősség jellemzi az akkugyárról is híres (vagy inkább hírhedt) agglomerációs város lakáspiacát: a Samsung-telephelyhez közeli körzetben növekszik az onnan menekülni próbálók száma és vélhetően többet is engednének a lakásuk árából, ha lenne vevő. Másutt (még) nem vágta tönkre a piacot az akkugyár híre, viszont az árak növekedése ott is megállt, forgalom szinte nincs is. 

Inkább árt, mint használ a lakáspiacnak a Samsung léte Gödön. Fotó: samsungsdi.hu
Inkább árt, mint használ a lakáspiacnak a Samsung léte Gödön. Fotó: samsungsdi.hu

Augusztus második felében összesen mintegy 500 gödi lakás vagy ház volt fenn a hirdetési oldalakon, jellemzően 750-950 ezer forintos négyzetméteráron, de az újaknál láttunk 1-1,1 millió forintos árat is. A 750 ezer forintos átlagár akár vonzó is lehet, hiszen a szomszédos Dunakeszin már 830-850 ezer forint közé esik az átlagos négyzetméterár és persze ott is vannak az egymillió forintos lélektani határ felett kínált ingatlanok.

Gödön az Oázis lakópark nagyon közel van a Samsung telephelyétől és a nyilvános kínálatban több ottani lakás is kelleti magát. Ott a legvalószínűbb, hogy épp a gyár közelsége, a folyamatosan érkező környezetkárosítási hírek miatt már árcsökkenés van, de ezek mértéke még nem haladja meg az 5-7 százalékot, rossz állapotú ház esetén viszont ennél is nagyobb lehet, ám ez normális.

Az északi városszélen, Nevelek nevű körzetben is mintegy 40 ingatlantól szeretne megválni a tulajdonosa, de az jóval távolabb van az ipari üzemektől, nem érvényesül annak negatív hatása, az árak zömmel a 800-950 ezres tartományban vannak. A potenciális vevőknek jó hír lehet, hogy az önkormányzat támogatást kért és kapott a kormánytól 522 ottani ingatlan szennyvízbekötéséhez, a munkát várhatóan az év végéig befejezi a kivitelező Penta Építőipari Kft.

Értékbefolyásoló tényezők Gödön

  • a Samsung-gyártól való távolság
  • dunaparti vagy belvárosi lokáció
  • későbbi fejlesztési területtől való távolság
  • méret, beosztás, tájolás
  • ház esetén a kert mérete
  • környező házakban vannak-e vendégmunkások
  • elég nagy-e a ház, hogy egyszerre sok albérlőnek kiadják
  • önálló garázs vagy gépkocsibeálló

A település keleti felén, a gyárhoz legközelebbi utcákban egyébként is alacsonyabb árak voltak jellemzők, mint más városrészeken, például Alsógödön vagy Felsőgödön. Ott a sok új építésű ikerház vagy önálló családi ház felvitte az átlagárat. A Dunához közelebbi és a déli utcákban még tartják magukat az egyébként magas árak, de tranzakciók alig vannak, az odaköltözésen gondolkodók sokkal alacsonyabb hitelkamatokra várnak.

A lakáskiadás Gödön is jövedelmező üzletág. Egy kisebb méretű, nem túl korszerű házat is simán bérbe adnak havi 300-400 ezer forintért, de volt már olyan is, hogy egy háromszintes házat havi egymillió forintért vett ki egy cég. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG