7p

A bankban szinte semmit sem kapunk a pénzünkre, ám sokan kockázatot vállalni sem akarnak, legszívesebben a folyószámlánál maradnának. Milyen alternatívái vannak a folyószámláknak, milyen biztonságos, de mégis könnyen pénzzé tehető befektetések léteznek ma Magyarországon? Befektetési jegy? Kincstárjegy? Deviza? Milyenek a kilátásaik?

A magyar kisbefektetők nyilvánvalóan nagyon szeretik a kockázatmentes és bármikor pénzzé tehető, azaz likvid befektetéseket. Ez látszik különböző statisztikákból már évtizedek óta. Például egészen a közelmúltig, az infláció és a minimális kamatok ellenére, több bankbetétet tartottak, mint állampapírt.

Csak augusztusban jött el az az idő, amikor az állampapírok értéke végre meghaladta a bankbetétekét, de így is több mint 11 700 milliárd forintnyi bankbetét volt a birtokunkban. Ami nagy hiba.

Mert a készpénz erősen romlandó.

Részvények a magyar háztartásoknál alig vannak. Ezen kívül még sokan emlékezhetnek rá, hogy 15-20 évvel ezelőtt, de a 90-es években is a három hónapos lekötésű bankbetét volt a magyarok kedvenc befektetése. Abban az időben, amikor a bankok még magas kamatot fizettek. Ez is az egyik legkisebb kockázatú és leglikvidebb befektetési formának számított.

Állampapírok mellett kötvényalapok

Ugyanerre a kockázatkerülő és likviditáskedvelő magatartásra utalnak azok a statisztikák is, amelyek szerint a befektetési alapok közül idén leginkább a kötvényalapok tőkéje nőtt, azon belül is elsősorban a rövid kötvényalapoké. Amelyek szintén alacsonyabb kockázatú, könnyen és többnyire árfolyamveszteség nélkül visszaváltható befektetési termékek.

Az egyik kereskedelmi bank érvényes kondíciói.
Az egyik kereskedelmi bank érvényes kondíciói.

Csak szeptemberben 153 milliárd forintot vittek a hazai befektetők a rövid kötvényalapokba. (Miközben a hosszú kötvényalapokba csak ötmilliárdot, az úgynevezett szabad futamidejű kötvényalapokba pedig alig 15 milliárdot a Bamosz számai szerint.) Az alapok egyéves visszatekintő hozamai pedig éppen nagyon jók. Itt is az látszik tehát, hogy a magyar kisbefektetők egyszerre szeretnének magas hozamot és jó likviditást elérni, és nem szeretnek kockázatot, kötelezettségeket, lekötéseket vállalni. Bár a sokéves Prémium államkötvényekre sikerült őket rászoktatni, de ez sok év munkájába tellett, és sokan még ma sem vásárolnak belőlük.

A magas infláció miatt azonban a bankbetét ma már semmiképpen sem ajánlott. Nézzük meg, milyen lehetőségei vannak annak, aki a nulla kamatozású folyószámlákat szeretné helyettesíteni magasabb kamatú, de hasonló eszközzel.

A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi egy évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi egy évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

1. Befektetési jegyek

Az említett rövid kötvényalapok többsége főleg egy évnél rövidebb átlagos futamidejű magyar kötvényportfólióval rendelkezik. Ezeknek a várható hozamát úgy becsülhetjük meg, hogy megnézzük, a piacon milyen állampapírhozamok vannak. Október végén az egyéves kincstárjegyek évi nyolc, a három hónaposak évi 7,8 százaléknál tartanak az állampapírpiacon az úgynevezett referenciahozamok szerint.

Ebből azonban még lejönnek az alapok költségei is. Így valahová 6-8 százalék közé becsülhetjük a következő hónapok várható hozamát. (Kivéve, ha jelentősebb hozamemelkedés vagy -esés történik a kötvénypiacon, mert az rövid távú árfolyamnyereséget vagy -veszteséget tesz hozzá, vagy vesz el a hozamokból.)

A nyílt végű befektetési alapok előnye, hogy bármikor visszaválthatók. De azért nem árt odafigyelni arra, hogy ezt milyen jutalékok, díjak, egyéb költségek mellett lehet megtenni, mennyit kérnek el például a számlavezetésért, esetleges átutalásokért, átvezetésekért. Egyes alapoknál pedig, amelyek devizás eszközökbe is fektetnek, az euró/forint, esetleg a dollár/forint keresztárfolyam is jelentősen befolyásolhatja a teljesítményt. Ez okozhat a kockázatkerülő befektető számára nem kívánt áringadozásokat is.

2. Diszkont kincstárjegyek

A diszkont kincstárjegyek nem kifejezetten lakossági állampapírok, de vásárolhatják a magánszemélyek is. Például az államkincstár hálózatában, esetleg kereskedelmi bankoknál. Jelenleg, október végén évi 7,5 százalék körül szóródik a hozamuk a lakossági kínálatban. Biztonságuk, mint minden állampapíré, kiemelkedően magasnak számít.

Ha rövid, néhány hetes, 1-2 hónapos futamidejű sorozatot választunk, akkor eléggé minimális lesz annak az esélye, hogy lejárat előtti eladásnál veszteséget szenvedjünk el rajta. Itt ugyanis már ezrelékekről és tízezrelékekről van szó az árképzésben. Hosszabb, egy évhez közeli futamidők esetében is csak mintegy fél százalékpont a különbség a vételi és eladási árfolyam között. (Tehát ha most megvásároljuk és holnap már is el kell adnunk, akkor ennyit veszítenénk rajta.) De azért jobb, ha nagyjából ki tudjuk számolni, mennyi időre tudjuk nélkülözni a pénzünket.

A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi öt évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi öt évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

3. Fix kamatozású lakossági állampapírok

Kifejezetten folyószámlaszerű konstrukció a sávosan emelkedő kamatú Magyar Állampapír Plusz, amely egy nagyon alacsony kamatkörnyezetben, 2019-től pár évig a lakosság talán legkedveltebb befektetése volt. Mivel azonban hozama még többéves tartás után sem éri el az évi öt százalékot, ma kevés értelme van megvásárolni.

Egyik előnye, hogy nem eladni, hanem visszaváltani kell lejárat előtt. Így pedig semmiképpen sem kapunk kevesebbet, mint amennyit eredetileg befektettünk. Akinek ez a fontos, annak talán, rövidebb időszakokra megfelelő lehet.

A Magyar Állampapír Plusz kinyomtatott változatban. (Fotó: ÁKK.)
A Magyar Állampapír Plusz kinyomtatott változatban. (Fotó: ÁKK.)

Hasonló a helyzet az úgynevezett egyéves állampapírokkal is (1MÁP, régen Kamatozó Kincstárjegynek hívták), amelyek aktuális kamata évi nyolc százalék. Erre már nem igaz, hogy a befektetett tőkét mindenképpen visszakapjuk, de nem is sokkal rosszabb a helyzet. A többségét 99 százalék körüli nettó árfolyamon vásárolják vissza, ehhez azonban még hozzájön a felhalmozott kamat is. Így az első mintegy másfél hónapban futja azt a kockázatot a befektető, hogy a vételárnál kevesebbet kap vissza idő előtti eladás esetén.

Az évi nyolc százalékos kamat valamivel magasabb, mint a diszkont kincstárjegyeké, jóval magasabb, mint a Magyar Állampapír Plusz-é, de jóval alacsonyabb, mint az inflációkövető Prémium államkötvényeké.

4. Prémium Magyar Állampapír

Bár azzal kezdtük, hogy a hosszú távra elköteleződni nem akaró, a magas likviditást előnyben részesítő befektetőkhöz szólunk, nem árt tudni, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is jó alternatívája lehet a folyószámlának. A kötvény ugyanis a következő majdnem egy és negyed évben igen magas kamatot fizet. Január 20-ig 14,75 százalékot.

Amint nemrég az inflációs prognózisok alapján megbecsültük, ez január 20-tól évi 18 százalék környékére emelkedhet. Ez pedig nagyjából havi másfél százalékot jelent. A kötvény pedig bármikor újra eladható. Bár a visszaváltásnál az Államkincstárnál egy százalékot levonnak a kifizetésből, már pluszban vagyunk, ha alig egy hónapig meg tudjuk tartani.

A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi közel húsz évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A három hónapos magyar kincstárjegyek hozama az utóbbi közel húsz évben. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A nagy kamatkülönbség miatt pedig akár néhány hónapra vagy egy-két évre is érdemes lehet ezeket vásárolni, annak ellenére, hogy mintegy tíz év az eredeti futamidejük. Elvileg növelheti az állam a levonást a visszaváltásnál, de drasztikus rontásra nem számítunk a feltételekben. Az ugyanis elriasztaná az újabb állampapírvásárlókat.

Érdemes tehát megfontolni ezek vásárlását akkor is, hogyha legalább egy hónapra, de bizonytalan időre tudjuk nélkülözni a pénzünket, mert jobban járhatunk, mint a többi likvid konstrukcióval.

5. Euró? Dollár?

Ezek nem voltak túl vonzóak az utóbbi egy évben, hiszen a forint újra megerősödött. Sokan gondolják, hogy a forint folytatja majd a sokéves gyengülő trendet, és erre a múlt alapján bőven van is okuk. Ez a forintgyengülés azonban általában csak évi pár százalék volt, még ha egyes időszakokban voltak is hirtelen ugrások. Ha továbbra is a korábbi ütem marad jellemző, akkor még leértékelődő forint esetén sem éri majd meg devizában takarékoskodni a következő években. Szinte mindegyik felsorolt állampapír többet fog ennél hozni (talán a MÁP Plusz kivételével).

Az euró/forint árfolyam öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csak nagyon drasztikus, hirtelen forintgyengülés esetén éri majd meg jobban deviza tartása, mint a magas kamatozású forintos állampapíroké. Minden gazdasági baj ellenére azonban az ország fizetési helyzete szilárd, és a világgazdaságban sem látszik nagy összeomlás. Így nem valószínű, hogy a pesszimista forgatókönyv valósulna meg a közeljövőben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17515 17410 17645 +0,52% 0 0 6 443 758 460 HUF 2024-03-04 17:05:54
MOL 2918 2910 2940 -0,27% 0 0 537 067 172 HUF 2024-03-04 17:05:17
MTELEKOM 848 833 848 +0,59% 0 0 543 597 849 HUF 2024-03-04 17:05:14
RICHTER 9605 9605 9750 -0,21% 0 0 1 300 867 675 HUF 2024-03-04 17:05:31
OPUS 416 410 417 +0,24% 0 0 226 511 106 HUF 2024-03-04 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG