1p
Újabb megszorítások várhatók az idén a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint, mert az államadósság eddigi kordában tartásának eredményeit valószínűleg nem akarja kockáztatni a gazdaságpolitika. Készüljünk a tartósan alacsony hazai kamatszintre. Ez a részvények éve lehet, de túl jól kezdődött, nem zárható ki egy alapos korrekció.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer befektetési igazgatója szerint a volatilitás-indexek, többek között a VIX azt mutatják minden eszközosztálynál, hogy visszakerültünk a subprime-válság előtti szintekre. Tavaly nyár óta szinte zsinórban jöttek a megnyugtató információk, a legsúlyosabb félelmek pedig nem igazolódtak be, azóta, hogy az EKB-nek sikerült ígéretével megmentenie az összeomlástól az Euróövezetet.

A helikopter nem okozott inflációt

Tavaly őszig a Pioneer komolyan aggódott Kínával kapcsolatban, attól tartott, hogy kemény landolás lesz a vége, azóta azonban úgy tűnik, hogy jól menedzselik az ottani helyzetet. A világgazdaságban megindult a kilábalás, a W alakú válságról szóló forgatókönyvek nem igazolódtak be, a W második szára elmaradt. A „helikopterről való pénzszórás” pedig egyelőre nem okozott inflációt. A jegybankok egyelőre jól vizsgáztak. A pénzbőségből azért nem lett infláció, mert a pénz forgási sebessége lecsökkent, azaz a pénzmultiplikátorok erősen visszaestek.

Érdekes, hogy a második, Mario Draghi által bedobott európai mentőintézkedés még semmilyen statisztikában nem látszik, csak egy verbális, bár nagyon fontos ígéret. Amióta az EKB odaállt a piacok mögé, megállította a pánikot, sikerült megfogni a betétek kiáramlását a perifériáról. A betétállomány ma már visszafelé áramlik a periféria felé.

Fordul az atlanti kocka

Az európai makroadatok gyengék voltak tavaly nyáron, jelenleg a német üzleti bizalmi várakozások némi javulást mutatnak. Az USA-ban a lakáspiaci mutatók is lassú normalizálódást jeleznek. A fejlett országok államadósság-rátái viszont történelmi csúcson vannak, ott a neheze még hátra van, a fejlődő országokban ugyanakkor keretek között maradt az eladósodottság.

Miközben Európa keményen igazítja ki a gazdaságát, addig az USA még nem, a költségvetés elsődleges egyenlege erősen negatív, holott a fenntartható adósságpályához pozitív értékekre lenne szükség. Várhatóan azonban fordulni fog a kocka, Európában lassan enyhülhet a megszorító politika, miközben az USA-ban most kell azt elkezdeni. Várhatóan egy évekig tartó folyamat lesz azonban, amíg az óceán túlpartján visszatérnek egy fenntartható állami költekezési pályára.

Kötvény, kötvény, kötvény

Az állampapír-hozamok a fejlett országokban történelmi alacsony szinten vannak. Forián Szabó úgy gondolja, hogy ez addig így is marad, amíg vagy komolyan meg nem kérdőjeleződik az USA vagy Németország visszafizető képessége, vagy az infláció alaposan meg nem ugrik.

A Kínából származó adatforrások, bár egyenként nem túl megbízhatóak, összességében arra utalnak, hogy ott megindult némi kilábalás. A legtöbb elemző azzal számol, hogy évi 6-8 százalékos középtávú növekedés várható az országban.

Ami a befektetők viselkedését illeti, a világban eddig a kötvények voltak a kedvencek. A kötvényalapokba folyamatos volt a tőkeáramlás, a részvényalapok stagnáltak, egészen a közelmúltig, amikor a részvényalapok iránt is kissé nőtt az érdeklődés. A kötvényalapok egyik nagy vonzereje, hogy a visszamenőleges hozamaik jók voltak. Másrészt egyes kötvénypiacokon, a fejlődő országokban magasak a hozamok.

Sokkal több a fantázia a részvényekben

Vajon túlértékeltek-e a részvénypiacok? A részvényárak nem szakadtak el a fundamentumoktól, a részvényenkénti profit meglehetősen szorosan együtt mozog az árfolyamokkal. Az osztalékhozamok pedig a világ fejlett részében sokkal magasabbak a helyi állampapír-hozamoknál. Így Forián Szabó most a részvényekben sokkal nagyobb fantáziát lát, mint a kötvényekben.

A fejlődő kötvénypiacokra hatalmas tőke irányult, ettől a külföldi befektetők súlya a helyi adósság finanszírozásában nagyon nagyra emelkedett, néhány év alatt – az UBS adatai szerint – 12-15 százalékról 28 százalékra. Magyarországon ez az arány már 44 százalék. Sokan gondolják úgy, hogy a fejlődő devizák felértékelődhetnek, ez is egy oka annak, hogy olyan eszközöket vesznek, mert a mögöttes kötvények hozamát ez a leértékelődés is emeli. Bár ez az elemző szerint inkább a tőkefolyamatok következménye.

A kiszámíthatatlanságunk BUX-ba vágó téma

Ami Magyarországot illeti, a szoros gyeplőn tartott közpénzügyek – államadósság, küladósság – jelentős pozitívumot jelentenek a kötvénypiacainkra és a forintra nézve. A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága elvileg mindegyik piacra rányomja a bélyegét, de elsősorban a részvénypiacon látszik. A magas piac az egyik legmagasabb bétájú piac a régióban, ami azt jelenti, hogy mi vagyunk leginkább kitéve a nemzetközi piacoknak, ez is csökkenti az itthoni részvény-értékeltséget.

A jegybankelnök-váltás előtt a piac eléggé felkészült, a forint megbillent, majd korrigált, de még van egy ilyen típusú aggodalom. Forián Szabó nem gondolja, hogy nagy őrültségre készülnének a jegybanknál, a forint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem gyengíthető számottevően, a gazdaság ezzel aligha lenne élénkíthető. A kamatcsökkentési sorozat egy józanabb jegybankkal tovább folytatható, a kamat kedvező esetben évi öt százalék alá is csökkenthető – mondják a Pioneernél.

Nem fordulunk vissza a hiánycsökentés útján?

Az igazgató szerint az idén az USA-ban elhúzódhatnak a költségvetési tárgyalások. Japánban egyelőre nem várható nagy változás, de ott is el kell gondolkodni, hogy mi lesz a hatalmas adóssághegyekkel. Európában több választás is lesz – Olaszország, Németország –, ez sok bizonytalanságot hordoz, akárcsak a törékeny spanyol belpolitikai helyzet.

Itthon nemcsak a monetáris politikában várható változás, a fiskális politikában is. Ha ki is kerülnénk a túlzottdeficit-eljárás alól, nagyon gyorsan vissza is lehet oda kerülni – mondja az igazgató. Másrészt a hazai gazdaságpolitika legfőbb erénye, hogy a hiányt sikerült kordában tartani, ezt fellazítani értelmetlen lenne.

Alkalmazkodnunk kell az alacsony kamathoz

A legnagyobb rizikót az igazgató abban látja, hogy a nagy többség szerint végre itt a kilábalási pálya, a kockázatkedvelő üzemmód általánossá vált, minden egy irányba mutat. Ha mindenki ugyanúgy látja, akkor lehet ebben változás, lehet az év során egy „kirázódás” a pozíciókból, mielőtt folytatódik a trendszerű javulás.

Magyarországon is tartóssá válhat az alacsony kamatkörnyezet, ami miatt a befektetők itthon is stratégiát válthatnak. Eddig bankbetéttel és állampapírral is el lehetett érni reálhozamot, ennek vége szakadhat, nominálisan és reálértelemben is alacsony lehet a hozam. Ha folytatódik is a tőkebeáramlás a magyar kötvényekbe, a nagy dobás már megvolt tavaly, a tavalyi eredmények valószínűleg nem ismételhetők meg, érdemes óvatosabbra venni a figurát.

Óvakodj a korrekciótól

A nemzetközi porondon sem valószínű, hogy a kötvénypiacok lesznek a csúcson. Így az idei a részvénypiacok éve lehet, de kicsit túlságosan is erős volt az évindítás, sok piac már januárban két számjegyű hozamot ért el, így könnyen elképzelhető egy korrekció. Az óvatosabbaknak az USA jó választás lehet, ott van egyfajta védőháló a részvénypiacokon, a Fed ugyanis rendszerint keresztülviszi akaratát.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG