<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Oroszország elleni szankciók hatásai jó ideje vitatémát szolgáltatnak Magyarországon is. Az utóbbi időszakban napvilágot látott adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Moszkva számára óriási problémákat okoznak. Ugyanakkor az is tény, hogy ezek önmagukban nem fogják jobb belátásra bírni Vlagyimir Putyint.

Az oroszoknak a tavaly február 24-én kirobbantott háborút követően nemcsak azzal kellett szembesülniük, hogy a hadseregük nem elég ütőképes Ukrajna elfoglalásához, de Vlagyimir Putyint vélhetőleg az is kellemetlen meglepetésként érte, hogy a Nyugat egységes és határozott fellépést mutatott. Ez éppen úgy jelentkezett az ukránok pénzügyi és katonai támogatásában, mint az Oroszország elleni szankciókban. Utóbbiak kapcsán az Európai Unióban csak a magyar kormány emelte fel a hangját, ám a hazai kommunikáció ellenére Orbán Viktor is támogatott minden intézkedést. Ennek ellenére a magyar belpolitikában a gazdasági problémák eltussolását jó ideig szolgálta az "elhibázott brüsszeli szankciók" szlogen. Ennek kapcsán egy ideig az volt a magyar kormány érdemi érve, hogy Oroszországnak növekedtek az energiahordozókból a bevételei. Ez azonban csak a nyár derekáig állt, azt követően ugyanis olyan jelentősen visszaesett az Európába szállított gáz mennyisége, hogy ezt az magas árak sem tudták ellensúlyozni.

Hogy a gázbiznisz mennyire összecsuklott, azt nemcsak a forgalmi adatok jelzik, hanem az orosz gázipari óriás, a Gazprom számai is. A társaság most publikált adatai szerint 2022-ben 747,3 milliárd rubel volt a társaság nettó nyeresége, ami 72,2 százalékos csökkenést jelent a 2021-es eredményeihez képest. A visszaesés annak ellenére következett be, hogy a gáz tőzsdei ára a nyár folyamán elképesztő rekordokat ért el, és éves átlagban is minden korábbit meghaladt.

Ugyanakkor az a tény, hogy az oroszok elzárták az Európába irányuló vezetékeket, visszaköszönt a Gazprom számaiban is, az ország gáztermelése ugyanis tavaly 12 százalékkal, 672 milliárd köbméterre csökkent. A bevételi adatokban mindazonáltal a magas árak érvényesültek, hiszen a cég forgalma 7979 milliárd rubelt ért el, ami 25 százalékkal több, mint a 2021-ben realizált összeg. A vállalat egyébként az év elején is rosszul teljesített, ám immár nemcsak az exportált mennyiség csökkenése sújtotta, de az árak is a 2021 nyári szintre mentek le, ami együtt nagyon komoly problémát jelent. Ez visszaköszönt az orosz költségvetés számaiban is, hiszen az év első hónapjában az állam olaj- és gázbevételei 46 százalékkal zuhantak. Ahogy arról a közelmúltban lapunk is beszámolt, a negatív folyamatok februárban folytatódtak, és a költségvetés hiánya két hónap alatt gyakorlatilag elérte a teljes évre tervezett mértéket.

Tekintve, hogy a gázpiacon az európai országok döntő többsége teljesen lemondott az orosz importról, Putyinnak fel kell készülnie arra, hogy a háború fokozódó költségeit aligha tudja majd finanszírozni a gázbevételekből a jövőben. Ez még akkor is igaz, ha Magyarország ezúttal is az árral szemben próbál úszni, és kitart Moszkva mellett, az ide irányuló szállítások mennyisége, ha növekszik, akkor is kevés ahhoz, hogy érdemben javítsa az oroszok helyzetét.

Ráadásul nem a gázbevételek terén vannak komoly problémák, hanem a 2022 előtt sokkal nagyobb üzletnek számító olajexportban is. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss elemzése szerint ugyanis Oroszország olajexport-bevételei februárban meredeken csökkentek, ami a Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai háborújának finanszírozására szolgáló tilalmak és árkorlátozások miatt következett be.

Az IEA szerint Oroszország becsült olajexport-bevételei 11,6 milliárd dollárra csökkentek a múlt hónapban, ami 2,7 milliárd dollárral kevesebb, mint januárban, amikor az eladott mennyiség és az ár is kedvezőbb volt.

"Még nem tudni, hogy lesz-e elegendő étvágy az orosz olajtermékek iránt most, hogy az árplafon érvénybe lépett, vagy a szankciók súlya alatt csökkenni kezd a termelés. A bevételek már most is mérséklődnek" - áll az IEA legfrissebb olajpiaci jelentésében. Az energiaügynökség az orosz pénzügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Moszkva olajeladásokból származó költségvetési bevételei az egy évvel korábbi szintnek mindössze 45 százalékát érték el.

A legfrissebb adatok nem sokkal azután születtek, hogy az IEA február közepén azt mondta, úgy tűnik, hogy a Nyugat Oroszország elleni olajháborúja az elmúlt hónapok meglepően rugalmas kitermelése és exportja ellenére "a kívánt hatást" váltja ki. Mindez másképp fogalmazva azt jelenti, hogy

a szankciók működnek és az olajra, valamint a finomított termékekre kivetett ársapka hatékonynak bizonyult.

Putyin őrült háborúja az orosz gazdaságot is romba dönti. Fotó: Depositphotos
Putyin őrült háborúja az orosz gazdaságot is romba dönti. Fotó: Depositphotos

Érdemes felidézni, az Európai Unió február 5-én léptette életbe az orosz finomított olajtermékekre vonatkozó embargót, amelyet decemberben megelőzött a nyersolaj behozatali tilalma. Ez utóbbi alól a csővezetéken érkező olaj mentességet kapott, így Magyarországra továbbra is orosz olaj érkezik. Miután ennek ára jóval alacsonyabb, mint a kontinensen irányadó Brent olajé, és az árkülönbözetre a magyar állam 95 százalékos adót vetett ki, a szankciós mentesség a hazai költségvetésnek éves szinten 500 milliárd forint pluszt hoz. A importkorlátozás mellett a G7 csoporttal karöltve tavaly december 5-én bevezettek egy 60 dolláros olajárplafont is, így azóta az orosz Ural olaj árának tőzsdei jegyzése is ez alatt maradt.

Az orosz narratíva (ami itthon is nyomasztóan ömlik ránk), miszerint a várakozásokkal ellentétben a szankciók miatt nem omlott össze a gazdaságuk, sőt megőrizték a gazdasági szuverenitásukat, erős csúsztatás. Már csak azért is, mert aki ismeri a szankciók hatásmechanizmusát, és látja azt, hogy Iránt 50, míg Észak-Koreát 70 év alatt sem temették maguk alá teljesen a szankciók, az nem gondolhatta komolyan, hogy ez Oroszországgal néhány hónap alatt megtörténhet. Az viszont egyértelmű, hogy Moszkva számára ezek összességében igen komoly problémát okoznak már rövidtávon is, míg több évre előretekintve tartós elszegényedéshez, továbbá gazdasági és technikai leszakadáshoz vezetnek. Minden ezzel ellentétes állítással szemben tehát a szankciók Oroszország számára nagyon fájdalmasak, és sokkal nagyobb kárt okoznak nekik, mint az Európai Uniónak.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG