<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az utóbbi időben Erdogan iszlamista rezsimjének külpolitikai vonalvezetése és török a nemzeti érdekek egyre távolabbra kerülnek egymástól. Ráadásul a siralmas állapotú török pénzügyek miatt Ankara egyre kevésbé képes megfinanszírozni a hadjáratokat. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt egy hónap nem a török elnök sikersorozata volt a nemzetközi diplomáciai parketten. Kezdődött az Arab Liga nyilatkozatával, amely felszólította Ankarát, hogy „fejezze be provokációit Észak-Afrikában és a Közel-Keleten”. Folytatódott Erdogan elnök New-Yorki-i látogatásával az ENSZ közgyűlésén, ahol Biden elnök nem volt hajlandó találkozni vele. Végezetül pedig ne felejtsük Moszkvát, amely egyre intenzívebben támadja a törökökkel szövetséges dzsihádista szervezeteket a szíriai Idlib tartományban, amely során éppen egy hete 11 dzsihádista vesztette életét.

A Liga figyelmeztetése

Az Arab Liga külügyminiszterei szeptember 9-én közös állásfoglalásban azzal vádolták Ankarát, hogy az elmúlt időszakban tett katonai beavatkozásaival Irakban, Líbiában és Szíriában „veszélyezteti” a tágabb térség biztonságát.  A szír területek elleni támadással Törökország több ENSz Biztonsági Tanácsi határozatot is megsért – tették hozzá.

Erdogan külpolitikai mozgástere folyamatosan szűkül (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP)Erdogan külpolitikai mozgástere folyamatosan szűkül (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP)

Pofonok New Yorkban

Erdogan két hete felszólalt az ENSZ Közgyűlésben, felavatta a 291 millió dollárért felépített „Törökország Házat” (miközben az ország pénzügyei a padlón vannak) és ünnepélyesen bemutatta frissen megjelent könyvét. Nem kis pofon volt Erdogan számára, hogy a két legjelentősebbnek ígérkező, előre beharangozott találkozója elmaradt. A török államfő hiába jelentette be, hogy az ENSZ Közgyűlés margóján tárgyalni fog Joe Biden amerikai elnökkel és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel, végül egyikük sem volt hajlandó szóba állni vele.

Valóban, az USA-török kapcsolat Ciprus 1974-es török megszállása óta nem volt ilyen mélyponton. A jelenlegi viszonyt megterheli a súlyos nézetkülönbség Szíria, Líbia, és a Kelet-Mediterráneum kapcsán, mint ahogyan a Fehér Ház nem nyeli le az orosz Sz-400-as légelhárító rakétarendszer 2019-es megvásárlását sem. Most ráadásul a törökök egy újabb megrendelést akarnak adni Moszkvának erre a rakétarendszerre.

Biden hivatalba lépése után 93 nappal (!) hívta föl török kollégáját, ami jó mutatta Washington neheztelésének szintjét. Valóban, Erdogan neo-oszmán vonalvezetése az USA és számos NATO szövetséges érdekeit sértette meg a Közel-Keleten, Kelet-Afrikában és a Kaukázusban.

Erdogan Szocsiban

A török elnök szerdán látogatott Putyin elnökhöz Szocsiba, ahol többek között a polgárháború sújtotta Szíria ügye volt napirenden. A Kreml természetesen örül, ha éket verhet az amerikai-török viszonyba.

A szír rezsimmel szövetséges Oroszország az elmúlt hetekben fokozta a Törökország támogatását élvező szír felkelők bombázását, miután szeptember 14-én Putyin a Kremlben fogadta a szír elnököt. Az orosz vadászgépek egy hete még a török határ mentén fekvő Afrin tartományban is légicsapásokat hajtottak végre.

hirdetés

Noha Törökország a két évvel ezelőtti “feszültségcsökkentő” tűzszüneti megállapodásban kötelezettséget vállalt arra, hogy küzdeni fog a terroristákkal és elkülöníti őket más fegyveres csoportoktól a szír lázadók utolsó bástyájának számító Idlib tartományban.  Erre azonban nem került sor, a Hajat Tahrír as-Sám (HTS) nevű dzsihádista szervezet továbbra is zavartalanul uralhatja a régió jelentős részét és már egyfajta emirátust is létrehozott.

A NATO számára kimondotta rémisztő fejlemény, hogy a két elnök a 3 órán keresztül húzódó találkozóján megegyezett abban, hogy közösen fognak kifejleszteni a jövőben vadászgép motorokat, hadihajókat és tengeralattjárókat.

A török külpolitika közelgő válsága

A Török Köztársaság megalapítója, Kemál Atatürk három oszlopra építette a török külpolitikát: egyrészt nem akart beavatkozni az arab világ belügyeibe, másrészt nem akart a Nyugat csatlósa lenni, harmadrészt pedig kerülte a konfliktust Moszkvával.

Erdogan elnök neo-oszmán külpolitikája viszont számos katonai beavatkozásba viszi bele az országot, amelyek végigviteléhez nincsenek meg az ország megfelelő szintű erőforrásai. Befejezetlen konfliktusa van Görögországgal és Franciaországgal a Kelet-Mediterráneumban. Szintén beszorult Szíriában, ahol a feje fölött dönt az ország sorsáról Moszkva és Washington.

Atatürk egy évszázada a török nemzeti érdekekből kiindulva formálta a külpolitikai stratégiát. Az utóbbi időben viszont Erdogan iszlamista rezsimjének külpolitikai vonalvezetése és török a nemzeti érdekek egyre távolabbra kerülnek egymástól.

Sokat akar a szarka…

Mindehhez járul a török pénzügyek siralmas állapota, amely egyre kevésbé képes finanszírozni a hadjáratokat. A súlyos politikai nyomás alatt vergődő jegybank 10 napja 100 bázisponttal, 18,0 százalékra vitte le az irányadó kamatlábat. Annak ellenére, hogy az augusztusi infláció éves alapon 19,25 százalékra ugrott.  

Nem meglepetés tehát, hogy az amerikai dollárral szemben a líra pénteken újabb történelmi mélyponton, 8,89-on zárt. 2008-ban 1 dollár még 1,4 török lírát ért, azaz az elmúlt 13 évben a török nemzeti valuta értéke a kemény devizákkal szemben kevesebb, mint hatodára zuhant.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló