<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.

Az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként… meg kell egyeznünk, nem lehetünk túszok

idézte a Reuters Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert az uniós külügyminiszterek mai, brüsszeli tanácskozása előtt.

Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Senki sem enged 

A hírügynökség szerint Magyarországra több uniós külügyminiszter is nyíltan nyomást gyakorolt az ülés előtt, hogy álljon el az Oroszország elleni olajembargóra vonatkozó vétójától. Az újabb, hatodik uniós szankciós csomagot, amelynek része az olajembargó is, ugyanis csak az összes tagállam beleegyezésével lehet elfogadni.

Számos uniós tagország, Ausztriától Észtországig, közölte: kitartanak az embargó mellett még akkor is, ha a megegyezés hosszabb időbe telhet.

Ez a szankciós csomag el lesz fogadva, és benne lesz az olaj is

- jelentette ki Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter, és hasonló véleményt hangoztatott Luxemburg, Románia és Spanyolország is. Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy reményei szerint a következő napokban sikerül megegyezésre jutni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben a BBC-nek ugyanakkor megerősítette:  

a magyar kormány jelenlegi formájában továbbra is elutasítja az olajembargót tartalmazó szankciós csomagot.

Mi áll a háttérben?

Mint arról beszámoltunk, négy uniós tagország - Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária - is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Azt mondták, ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. 

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, az egekbe szöknének az energiaárak, a technológiai leválás az orosz olajról pedig nagyon drága lenne. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Az Európai Bizottság anyagilag kompenzálná Magyarországot, ha megszavazza az embargót.

A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját ezen a héten mutatja be az Európai Bizottság.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Ehhez kínálna majd anyagi forrásokat az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak – ez a segítség azonban a jelek szerint kevés a kormánynak ahhoz, hogy rábólintson az embargóra.         

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG