<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.

Az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként… meg kell egyeznünk, nem lehetünk túszok

idézte a Reuters Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert az uniós külügyminiszterek mai, brüsszeli tanácskozása előtt.

Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Senki sem enged 

A hírügynökség szerint Magyarországra több uniós külügyminiszter is nyíltan nyomást gyakorolt az ülés előtt, hogy álljon el az Oroszország elleni olajembargóra vonatkozó vétójától. Az újabb, hatodik uniós szankciós csomagot, amelynek része az olajembargó is, ugyanis csak az összes tagállam beleegyezésével lehet elfogadni.

Számos uniós tagország, Ausztriától Észtországig, közölte: kitartanak az embargó mellett még akkor is, ha a megegyezés hosszabb időbe telhet.

Ez a szankciós csomag el lesz fogadva, és benne lesz az olaj is

- jelentette ki Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter, és hasonló véleményt hangoztatott Luxemburg, Románia és Spanyolország is. Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy reményei szerint a következő napokban sikerül megegyezésre jutni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben a BBC-nek ugyanakkor megerősítette:  

a magyar kormány jelenlegi formájában továbbra is elutasítja az olajembargót tartalmazó szankciós csomagot.

Mi áll a háttérben?

Mint arról beszámoltunk, négy uniós tagország - Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária - is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Azt mondták, ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. 

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, az egekbe szöknének az energiaárak, a technológiai leválás az orosz olajról pedig nagyon drága lenne. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Az Európai Bizottság anyagilag kompenzálná Magyarországot, ha megszavazza az embargót.

A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját ezen a héten mutatja be az Európai Bizottság.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Ehhez kínálna majd anyagi forrásokat az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak – ez a segítség azonban a jelek szerint kevés a kormánynak ahhoz, hogy rábólintson az embargóra.         

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG