5p

Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.

Idén tavasszal amerikai hírszerzők lehallgattak orosz kémeket, akik azzal kérkedtek, hogy meggyőzték az olajban gazdag Egyesült Arab Emirátusokat - egy hét sejkségből álló autokratikus szövetséget az Arab-félszigeten -, hogy „együtt dolgozzanak az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek ellen”. Valóban, amerikai tisztviselők egyre gyakrabban beszélnek aggodalmaskodva az Emírségek és Oroszország közötti kapcsolatok új dimenzióba lépéséről.

Amerikai hírszerzési tisztviselők az elmúlt években rámutattak az Emírségek és a Wagner-csoport közötti lehetséges kapcsolatokra is. 2020-ban az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynöksége egyenesen úgy értékelte, „hogy az Emírségek finanszírozást nyújthatnak a csoport műveleteihez”.

Sokan aggódva figyelik a folyamatokat. Fotó: Depositphotos
Sokan aggódva figyelik a folyamatokat. Fotó: Depositphotos

Közös látásmód

Oroszország és az Emírségek hasonlóan értékelnek néhány kulcsfontosságú közel-keleti és észak-afrikai konfliktust, és az oroszok beáramlása az Emírségekbe - amióta Oroszország megkezdte ukrajnai háborúját -, szintén megerősítette a kapcsolatokat a két állam között.

Az Emírségek úgy érzékeli, hogy Amerika jelenléte csökken a térségben, miután kaotikus körülmények között kivonult Afganisztánból. Holott az Egyesült Államok a mai napig több katonai bázist tart fenn, és katonák ezreit állomásoztatja a régióban, többek között Abu Dhabi „Al-Dafra” légibázisán. Dubaj „Dzsebel Ali” kikötője pedig továbbra is a legforgalmasabb amerikai haditengerészeti kikötő az USA kontinentális részén kívül.

Felpörgő kapcsolatok

Az Emírségek továbbra is azon kevés helyek egyike, amely továbbra is naponta indít közvetlen légijáratot Moszkvába, az ukrajnai invázió ellenére. Ez egyben azt jelenti, hogy a pénz és az orosz állampolgárok ezrei érkeznek az Emírségekbe.

Az amerikai szankciókat elkerülő orosz oligarchák felpörgették Dubaj ingatlanpiacát, amint több, mint 100 repülőgépet parkolnak a dubaji Al Maktoum nemzetközi repülőtéren - köztük egy 250 millió dolláros Boeing 787 Dreamliner repülőgépet, amely a Chelsea FC korábbi tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a tulajdona. Az USA és az EU megtiltotta a vállalataiknak, hogy biztosítsák vagy karbantartsák ezeket a repülőgépeket.

A Szabad Oroszország Alapítvány által elemzett orosz vámügyi adatok szerint az elektronikus alkatrészek exportja az Emírségekből Oroszországba egyetlen év alatt hétszeresére nőtt, csaknem 283 millió dollárra. Tavaly az Öböl-menti ország 15-ször több mikrochipet exportált Oroszországba, mint az előző évben - amelyek közül sok az USA-ban készült -, és 158 drónt.

A gazdag orosz bevándorlók érkezése készpénzzel árasztotta el a helyi piacot. A Capital Economics szerint tavaly május óta havonta 20 százalékkal nő az Emírségekbe áramló deviza.

A kereskedelem hatalmas fellendülése mindkét irányba mutat. Az Emírségek tavaly rekordmennyiségű 60 millió hordó orosz olajat és 4 milliárd dollár értékű orosz aranyat vásárolt, ami elképesztő ugrás az előző évi 61 millió dollárhoz képest.

Nem csoda, hogy az USA Pénzügyminisztériumának terrorizmusfinanszírozásért és pénzügyi bűnökért felelős miniszterhelyettese, Elizabeth Rosenberg „fókusz országnak” nevezte az Emirátusokat, amelynek Oroszországgal való kapcsolatát vizsgálják. Kijelentette, hogy az ottani vállalkozások segítettek Oroszországnak a nemzetközi szankciók elkerülésében.

Az erőkivetítő játszma

Az Emirátusok a térség több országába is aktívan beavatkozik. Jemenben az Emirátusok politikájának célja az északi és a déli részek elválasztása, Aden stratégiai kikötőjének ellenőrzése, és Socotra szigetének teljes átvétele. A Déli Átmeneti Tanács emírségi támogatása lehetővé tette Jemen számos kikötője és szigete feletti ellenőrzést, hozzáférést biztosítva a stratégiai fontosságú Bab-el-Mandeb-szoroshoz és Afrika szarva régiójához.

Líbiában Halifa Haftár tábornok, az Emirátusok által támogatott hadúr kudarcot vallott Tripoli elfoglalására tett 2019-es kísérletében. Az ország azóta szétszakadt, és Líbia összetett konstellációjában minden egyes hatalmi központ meggyengült.

Kutya-macska barátság

Ahogy Amerika befolyása gyengül az Öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés zajlik a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Valóban, az üzleti és geopolitikai konfliktusok régóta feszülnek a két szunnita arab ország között.

Az Emirátusok nem akar Szaúd-Arábia kistestvére lenni, politikájában is meg szeretné magát különböztetni az extravagáns és erőszakos szomszédos országgal szemben. Ez a törekvés és megkülönböztetés az energiapolitikára is rányomja bélyegét.

Az 1981-ben létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) megalapítása óta az Emirátusok – és a Tanács másik 4 kis tagja – aggodalommal figyeli Szaúd-Arábia hegemonisztikus céljait az Arab-félszigeten.   Mindazonáltal az Arab Tavasz 2011-es kirobbanása után az Emirátusok és a szaúdiak szorosan együtt tudtak működni olyan regionális kérdésekben, mint Irán és Törökország feltartóztatása, a Muszlim Testvériség periferizálása, valamint a 2013-as egyiptomi puccs támogatása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG