5p

A világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének vezetője szerint egy, vagy akár két évtizedet is igénybe vehet, hogy a kulcsfontosságú technológiai gyártásban leváljon Kínáról. Az újkori kereskedelmi háborúba az Európai Unió is beszállt, Magyarország épp a legújabb autóipari megoldásokkal igyekszik hasznot húzni a fejlesztési irányzatokból.

Az Egyesült Államok jelenlegi stratégiája alapján le akar szakadni a kínai gyártásról. Az angolul decoupling, vagy derisking elnevezéssel illetett stratégiai megfontolás értelmében egy jelentős átalakulás kell, aminek értelmében a nyugati világ maga is meg tudja termelni azt, amit eddig alapvetően Kínából, illetve Tajvanból importált. Ez leginkább az egyre fontosabb mesterséges intelligenciára alapuló fejlesztések, az ezeken nyugvó kereskedelmi szolgáltatásokra irányul.

"Mindenképpen végig kell mennünk ezen az úton" - mondta Jensen Huang, az Nvidia vezetője egy konferencián, utalva a Biden-kormány azon törekvésére, hogy Kína elváljon az amerikai chipellátástól. "De az ellátási lánc teljes függetlensége egy-két évtizedig nem igazán belátható dolog." – idézte a cégvezetőt a CNBC.

Ez a legutóbbi, alapvetően covid miatt bekövetkezett kínai zárás miatt meg is indult Európában és az USA-ban is. Problematikus, hogy egy ilyen üzem kiépítése dollármilliárdokba kerül, és nem épül fel egyik napról a másikra.

Fegyvermentes háború

A hatalomban lévő, választási kampányra készülő demokrata amerikai kormányzat stratégiai célként kezeli, hogy Kínát megregulázza a feltörekvő iparágakban. Ennek kiemelt területe az egyre több területen alkalmazott mesterséges intelligencia, ami olyan eszközhátteret szükségeltet, amit jellemzően az ázsiai piacokról erre berendezkedett cégek állítanak elő.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) jelenleg közel 90 százalékát állítja elő a világ chipjeinek. Ezek benne vannak mindenki mobiltelefonjában, számítógépében, laptopjában.

A jó eséllyel ismét elnöki pozícióba lépő Donald Trump által vezetett republikánus kormány az Egyesült Államokban már belevágott Kínával egy háborúba, de az gazdasági alapú volt, kiegyenlítendő a külkereskedelmi egyensúlytalanságokat. A demokraták ezt egy nagyon más jellegű, alapvetően geopolitikai kérdésnek tekintik.

Kerülőutak akadnak

Huang elmondása szerint az Nvidia közvetlenül nem szállít a nagyteljesítményű, leginkább a vizuális és játékvilágban ismert termékeiből Kínába, de megoldások eddig is voltak, és lesznek is. Elismerte, hogy kerülőutakon bármilyen egyéb nemzetközi korlátozások ellenére eljuthatnak az általa gyártott termékek Kínába, illetve azokat ott ezt követően könnyen tudják reprodukálni.

Az amerikaiak évtizedes vitája Kínával a szellemi tulajdonjogra irányul, lévén az ázsiai ország üzleti modellje sokszor abban áll, hogy újragyárt, sokszor olcsóbban máshol kitalált termékeket. Ahogy arról lapunk is beszámolt, idén több magas szintű kormányzati egyeztetés volt a két ország között és a szellemi tulajdonjog egy alapvető téma volt.

Ingadozik szövetségi szándékaiban az EU Kínával szemben. Fotó: Depositphotos
Ingadozik szövetségi szándékaiban az EU Kínával szemben. Fotó: Depositphotos

Geopolitikai játszótér lesz az informatika

Mindezt az Egyesült Államok azért is tekinti fontos harctérnek, mert a mesterséges intelligencia felfutása egyúttal komoly technológia beszállítási igényeket teremt, ezeknek jelentős része változatlanul kínai érdekszférába tartozik. Ide értendő a TSMC, aminek helyzete bármikor borulhat, ha Kína elszánná magát egy drasztikus lépésre Tajvannal szemben, vagy épp a bálkirálynő India, ahol a növekedés látványosnak ígérkezik, a szövetségkötési orientáció viszont nem tiszta.

Az USA mindent igyekszik elkövetni, hogy a világ második legnagyobb globális hatalma ne juthasson hozzá a legmodernebb technológiákhoz. Ebben az Európai Unió is partner, erről is beszélgettünk nem régen egy, az Európai Bizottság budapesti kirendeltségén tartott eseményén.

Eklatáns példája mindennek, hogy a holland ASML, amit az egyik, ha nem a legfejlettebb technológiát gyártó cégnek tartanak, idén bejelentette: nem szállít többé Kínába. A hivatalos indoklás szerint ezt önszorgalomból tette, de nehéz nem meglátni a lépés mögött az amerikai nyomást.

Mi lesz az akkumulátorokkal?

Magyarország helyzete sokrétű, lévén a meglévő autógyártási kapacitásokra épülő szándék, amivel masszívan beleszáll az akkumulátorgyártásba, egyben a munkaerőpiac újraformálásába, több irányból vezet politikai kritikákhoz.

A gazdasági kormányzat többször kijelentette, hogy ez az út, és erre jelentős összegben hajlandó adófizetői pénzeket is fordítani. Visszatérő politikai vita, hogy ezzel pusztán előállító marad az ország, vagy tud profitálni abból is, hogy ebben a folyamatban számos, csúcstechnológiát jelentő fejlesztés és gyártókapacitás jön az országba.

Megmenti az áram a klímát

Az irányzat abból a szempontból kényszer is, hogy az országnak a környezetvédelmi szempontokra is figyelnie kell.

A Boston Consulting Group új felmérése szerint a globális károsanyag-kibocsátás 80 százalékáért felelős országoknak már vannak net zéró vállalásai. A helyzet azonban nem ennyire pozitív, hiszen azok az országok, amelyek 2050-re vállalják a net zéró szint elérését – vagyis azt, hogy akkor ők már egyáltalán nem lesznek kibocsátók – csak a mai károsanyag kibocsátás harmadáért felelősek.

A kormány ezen a téren anyagi hasznot is lát, mivel az elektromos váltással megmaradnak a piacon jó áron eladható kibocsátási kvótakeretek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG