5p

Nagyító rovatunkban ezen a héten a katari vb tükrében azt vizsgáljuk meg, hogyan lobbant be a pánarab nacionalizmus Marokkó elődöntőbe jutásával. Az arab utcák népe ünnepel, de már a nagypolitika is sütögeti a pecsenyéjét. 

A marokkói csapat elődöntőbe kerülése lélektani gátat szakított át az arab világban. Valóban, Marokkó sikere az első alkalom, hogy egy arab - illetve afrikai - ország a világbajnokságok történetének 92 éve során a legjobb négy közé jutott.

"Marokkó egy gyönyörű arab álmot képvisel, amely mindannyiunkat boldoggá tesz" - mondta aznap este könnyes szemmel egy marokkói zászlóba burkolt egyiptomi férfi Dohában.

Rania jordán királynő a Twitteren ünnepelte Marokkót: „Gratulálok az Atlasz Oroszlánjainak, örömet szereztek nekünk” – írta arabul. Aztán angolul hozzátette: „Hú, Marokkó, megint megcsináltad!”

Líbiában a belső viszályok ellenére tűzijátékkal ünnepelték Marokkó győzelmét. Az ostromlott Gázai övezetben a tengerparti enklávé legnagyobb sportcsarnoka zsúfolásig megtelt Marokkónak szurkolók ezreivel. Szíriában egy fogorvos bejelentette, hogy a marokkói győzelem miatt néhány napig ingyenes kezelést biztosít.

De belobbantak az arab örömtüzek Kelet-Jeruzsálemtől kezdve Párizs, Brüsszel, Antwerpen, Amszterdam és Milánó arab negyedeiig – bár sajnos ezek a tüzek sok esetben a csendes polgárok égő autói voltak. A rendfenntartóknak egész éjjel volt dolguk a randalírozásba átcsúszott ünneplőkkel. London Edgware Road kerületében, amely régóta a város arab közösségének központja, az utcákat dudáló és zászlókat lengető autók torlaszolták el.

Marokkó szurkolói ünneplik a Portugália elleni győzelmet Milánóban 2022. december 10-én. Fotó: EPA/MATTEO CORNER
Marokkó szurkolói ünneplik a Portugália elleni győzelmet Milánóban 2022. december 10-én. Fotó: EPA/MATTEO CORNER

Még Algériában is, amely 2021 augusztusában megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval, erős a köznép támogatása a marokkói csapat mellett. A kapcsolatokat Rabat és Algír között évtizedek óta feszültségek terhelik a Polisario Front támogatása miatt. A politikai nézeteltérésekre azonban fátylat borít a marokkói győzelem, amely a régió nagy része számára az egész arab nép győzelme.

Sok közösségimédia-felhasználó egyenesen az Ibériai-félsziget muszlim meghódításával viccelődött Marokkó Spanyolország és Portugália elleni vb-sikere fényében.

Az észak-afrikai muszlim seregek több száz éven át tartották megszállva a mai Spanyolországot és Portugáliát, mígnem a 15. században jött a spanyol „reconquista”, és kiűzték a muszlimokat a félszigetről. A muszlimok a Twitteren azzal tréfálkoztak, hogy Spanyolországnak át kell neveznie magát al-Andalusnak (ez Ibéria arab neve) a Marokkó elleni veresége miatt.

De Afrika is ünnepelt. Az Afrikai Unió elnöke, Macky Sall a Twitteren fejezte ki nagybetűkkel izgatottságát: "TÖRTÉNELMI! ÉS FANTASZTIKUS! AZ ATLASZ OROSZLÁNJAI A VB ELŐDÖNTŐJÉBE KVALIFIKÁLTÁK MAGUKAT! BRAVÓ, MAROKKÓ."

Felejtsük el a kényelmetlen kérdéseket?

Az arab utcák ünneplői nem tették föl a kérdést, hogy a marokkói focicsapatnak mi köze az arab világ identitásához, vagy Marokkóhoz mint államhoz, illetve maguk a focisták mennyire vannak a hazai sportéletükbe becsatornázva.

Pedig hát nagyjából semennyire: a marokkói vb-keret játékosainak mintegy fele nem is Marokkóban született, miközben Európában él és focizik!

Marokkó augusztusban menesztette vezetőedzőjét, Vahid Halilhodzsicsot, és nevezte ki utódjául Walid Regraguit, aki addig az ország élvonalbeli csapatát, a Wydad Casablancát irányította. Az ünnepelt kapitány Franciaországban született, ott nevelkedett, és ott is focizott aktív korában.

Volt-e stratégia a katari sejkek vb-pályázata mögött?

Európa éveken keresztül kárörvendve figyelte a katari pénzszórást a foci világbajnokság megrendezésére. A sejkek bizonyára meg vannak őrülve – gondolták sokan –, hiszen az elmúlt 10 évben mintegy 220 milliárd dollárt szórtak el erre a hedonista és rosszul megtervezett projektre. Azt, hogy mennyiért vették meg a velejéig korrupt FIFA fejeseit, jobb, ha nem is tudjuk.

Most azonban, hogy az európai élcsapatokban fölnevelt marokkói válogatott bejutott a legjobb négy közé, mintha egy másik politikai dimenzió kelne életre.

A nagypolitika is ráugrik a sikerre

Arab és afrikai politikusok tisztelegtek Marokkó előtt, beleértve Líbia, Irak és a Palesztin Hatóság miniszterelnökeinek, valamint Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek uralkodóinak tweetjeit.

Ilhan Omar, az USA kongresszusi képviselője így fogalmazott: „Marokkó a Nyugat áldozatának, az alulmaradónak a szimbólumává vált, annak, akinek soha nem volt esélye ezen a világon, és aki most magasabbra emelkedett.”

Dr. Omar Szulejmán imám, az amerikai Southern Methodist University professzora pedig ezt írta: "Yesssss! Allah akaratából Marokkó büszkévé teszi Afrikát! Büszkévé teszi Palesztinát! Büszkévé teszi a muszlimokat! Büszkévé tesz mindannyiunkat! Dicsőség Allahnak!"

Nos, ha Katar sejkjei föl akarták lobbantani a pánarab nacionalizmust, akkor az fényesen sikerült nekik.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG