<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.

  • Vlagyimir Putyin szombaton aláírta azt az új törvényt, amely szerint azok az orosz katonák, akik megtagadják a harcot, dezertálnak, nem engedelmeskednek vagy megadják magukat az ellenségnek akár 10 évig terjedő büntetésre is számíthatnak. A törvényt a hét elején hagyta jóvá az orosz parlament.
  • Oroszország védelmi miniszterhelyettesét, Dmitrij Bulgakovot, aki az ukrajnai invázió kezdete óta a katonai logisztikáért felelt, menesztették posztjáról. Helyére Mihail Mizsincev vezérezredes, a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője került, aki Mariupol orosz ostromát felügyelte.

Szentpétervárról érkező buszról szállnak le az utasok a Helsinki repülőtéren 2022. szeptember 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi NukariSzentpétervárról érkező buszról szállnak le az utasok a Helsinki repülőtéren 2022. szeptember 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

  • Az iráni minisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni "azt tanácsolta" Ukrajnának, hogy "tartózkodjon attól, hogy harmadik felek befolyásolják, akik a két ország közötti kapcsolatok rombolására törekszenek". A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Ukrajna pénteken megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, és megfosztotta nagykövetét akkreditációjától, miután "barátságtalannak" nevezte az orosz erők drónokkal való ellátásáról szóló teheráni döntést.
  • Az Európai Tanács elnöke szerint Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt. Charles Michel sürgette Európát, hogy mutasson "nyitottságot azok felé, akik nem akarják, hogy a Kreml instrumentalizálja őket" - írja a Politico. A megjegyzések Michel pénteki, az ENSZ New York-i közgyűlésén elhangzott beszédét követően, és az uniós nagykövetek hétfői, az EU integrált politikai válságkezelésének (IPCR) keretében tartandó kulcsfontosságú találkozója előtt hangzottak el. „Elvben úgy gondolom, hogy ... az Európai Uniónak [be kell] fogadnia azokat, akik politikai véleményük miatt veszélyben vannak. Ha Oroszországban az emberek politikai véleményük miatt vannak veszélyben, mert nem követik a Kreml őrült döntését, az Ukrajna elleni háborút, akkor ezt figyelembe kell vennünk.”

  • Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek állítólag több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre. Az Oroszországból Finnországba tartó határátlépők száma is megduplázódott az elmúlt napokban a múlt héthez képest.
  • Ukrajnából újabb részletek látnak napvilágot az éjszakai támadásokról. Pavlo Kijrilenko, a donyecki terület kormányzója szerint pénteken két civil meghalt Donyeck térségében, három ember pedig megsebesült. Az orosz erők az orosz határ közelében lévő településeket is lőtték. Kupjan körzetben öt ember sérült meg a lövedékektől, köztük két, 10 és 17 éves gyerek.
  • Az orosz hatóságok a megszállt Zaporizzsjai és Herszon régiókban az ukrán védelmi minisztérium szerint állítólag megkezdték a sorozási értesítések kiosztását és a hadköteles korú férfiak mozgósítását, akik "lemondtak az ukrán állampolgárságról és az orosz föderáció útlevelét kapták".
  • Volodimir Zelenszkij azt mondta a megszállt területeken élő ukránoknak, hogy bújjanak el az orosz mozgósítás elől, ne vegyék át a behívóleveleket, és jussanak el az Ukrajna által felügyelt területre. Ha azonban mégis besorozzák őket az orosz hadseregbe, Zelenszkij arra kérte az embereket, hogy mentsék az életüket, és segítsenek Ukrajna felszabadításában.
  • Az orosz erők valószínűleg megpróbálják megtámadni az ukrajnai gátakat, hogy elárasszák az ukrán katonai átkelőhelyeket védekezésképpen a harctéri kudarcokat követően - közölte a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium legutóbbi napi tájékoztatójában azt mondta, hogy a csapások "a sérült gátak és a harci területek közötti távolság miatt valószínűleg nem okoztak jelentős fennakadást az ukrán műveletekben".
  • Az ENSZ közölte, hogy nyomozói arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában, beleértve a polgári területek bombázását, számos kivégzést, kínzást és szexuális erőszakot. A három független szakértőből álló csoport kezdeti vizsgálatokat indított Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Szumi régiók területeit vizsgálva, ahol "megdöbbentette őket a kivégzések nagy száma a felkeresett területeken", valamint a testeken gyakran látható "kivégzések látható jelei, például hátrakötött kezek, fejlövések és átvágott torkok".

(via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG