<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.

2026-tól Németország évente kétmillió tonna cseppfolyós gázt kap Katarból. Az emírség energiaminisztere és a Qatar Energy állami vállalat vezetője kedden jelentette be a megállapodást. A szállítások 2041-ig tartanak, az árat nem hozták nyilvánosságra. Kétmillió tonna cseppfolyós gáz 2,7 milliárd köbméter földgáznak felel meg - ez a német fogyasztás körülbelül 3 százaléka (2021-ben ez összesen 90,5 milliárd köbmétert tett ki), és 5 százaléka a korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül évente szállított mennyiségnek.

Kritika a szállítónak

Ehhez képest az elmúlt napokban és hetekben több német miniszter és más vezető politikus élesen támadta Katart. Nancy Faeser belügyminiszter „One Love” karszalaggal pózolt a lelátón a német csapat múlt szerdai első meccsén, a játékosok pedig demonstratívan eltakarták a saját szájukat a csoportképen.

Robert Habeck gazdasági miniszter nyilvánosan "hülyeségnek" nyilvánította a foci világbajnokság Katarnak ítélését – ezt a kijelentést Al Kaabi katari energiaügyi miniszter a "kapcsolatok szempontjából nem igazán hasznosnak" minősítette. Habeck – aki egyben klímavédelmi miniszter is - kedden nyilvánosan "szupernek" nevezte a klímavédők által élesen bírált szállítási megállapodás 15 éves futamidejét, valamint az Emirátussal kötött szállítási megállapodást, amely különösen pártja („Zöldek”) tagjai és támogatói körében nem kis megütközést keltett.

Milliárdos fegyverszállítmányok

Valójában a jelenleg magát a társadalmi haladás élharcosaként felmutató és az emírséget nyilvánosan leleplező Szövetségi Köztársaság más tekintetben is rendkívül szorosan együttműködik Katarral. Folyamatosan bővítik például a Dohával kötött német fegyverüzleteket is. A korábban jelentéktelen fegyverexport 2013-ban az egekbe szökött, miután Berlin jóváhagyott egy 1,89 milliárd euró értékű fegyverüzletet.

Leopard 2-es harckocsi. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor
Leopard 2-es harckocsi. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor

Ennek során 62 darab Leopard 2A7+ fő harckocsit – a Leopard legmodernebb változatát –, 24 darab 2000-es önjáró tarackot, hat Wisent páncélozott mentőjárművet, valamint egyéb járműveket és fegyvereket szállítottak az emírségnek. Később mindez 13 Dingo katonai szállítóval és 32 Fennek felderítő járművel bővült.

A milliárd eurós üzletet korrupciós vádak kísérték, amelyek nem ritkák az iparágban: a jelentések szerint a fegyverkovács, a KMW akkoriban 100 millió eurós kenőpénzt fizetett egy katari tábornoknak, hogy érvényesüljön francia versenytársával, a Nexterrel szemben.

2020-ban a szövetségi kormány jóváhagyta 15 Gepard légvédelmi harckocsi, valamint pótalkatrészek és 16 000 töltény eladását. A légelhárító tankokat 2021-ben szállították le, hogy megvédjék a világbajnokság nyolc stadionját a dróntámadásoktól. Ezekben a napokban valóban ebben a minőségben használják őket.

Fejlesztési támogatás a fegyveripar számára

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall Csoport májusban hosszú távú, szorosabb együttműködést kezdett Katarral. Ennek magja egy 2018-ban alapított, a katari védelmi minisztérium tulajdonában lévő Barzan Holdings vállalat vegyesvállalata, amelynek feladata, hogy segítse az emírséget saját védelmi iparának létrehozásában. Nemcsak a katariak, hanem Szaúd-Arábia a SAMI (Saudi Arabian Military Industries) állami céggel, az Egyesült Arab Emírségek pedig az EDGE csoporttal valami hasonló együttműködésre törekszik.

A Rheinmetall és a Barzan Holdings (Rheinmetall Barzan Advanced Technologies, RBAT) közös vállalatát 2018 márciusában alapították. Első lépésben az RBAT megállapodott több katari céggel, hogy lőszergyártást indítanak az emírségben. Ezenkívül a vegyes vállalat megígérte, hogy új szimulációs technológiát vásárol a katari fegyveres erők számára, hogy kiképezzék őket a városi hadviselésre.

Emellett az RBAT pilóta nélküli földi járműveket (UGV) és irányító és vezérlő szoftvert (C2) is fejleszt, amelyek többek között az UGV vezérlésére is használhatók.

A közelmúltban egy jelentés is érkezett a katari haditengerészet lézerrendszerekkel való ellátására irányuló együttműködésről. Tamim bin Hamad al Thani emír májusi berlini látogatása kapcsán született megállapodás erről.

Nem csak Katarban

A Rheinmetall számára az RBAT csak egy része az Arab-félsziget államaiban a fegyveripar kiépítésére irányuló szélesebb körű tevékenységének. Idén tavasszal bejelentették, hogy a Rheinmetall közös vállalatot alapított Radarabia néven a szaúdi MAZ csoporttal; kezdetben a légvédelmi fegyverek karbantartását és javítását veszi át, a jövőben pedig saját gyártást indít az országban a svájci Rheinmetall oerlikoni leányvállalatának segítségével.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG