<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Quitaly? Olaszországban nemsokára népszavazás lesz, ami az euroszkeptikusok előretörését is hozhatja. Ebben az esetben újabb euróválsággal nézhet szembe Európa. Az olasz gazdaság enélkül is éppen eléggé nagy bajban van már, növekedés nincs, a bankrendszer romokban, a munkanélküliség magas, az ipar haldoklik.

Fiatal olaszok

Most Olaszország lesz Európa legnagyobb kockázata”, „Olaszországi nyaralásom megmutatta, miért vall kudarcot az az ország”, „Az olasz népszavazás az euró halálát hozhatja”, „Most meg a Quitaly fenyeget?” (Quitaly: Olaszország távozása az EU-ból), „Összeomlás-veszély Olaszországban: Sokkal többről van szó, mint a bankokról”.

Csak néhány cím az utóbbi napokból, hetekből, amelyek a közelgő olaszországi népszavazás miatti veszélyeket taglalják. Úgy tűnik, bár a Brexit felett gyorsan napirendre tértek a tőkepiacok, az olasz problémával már nyakunkon is a következő válság.

Ömlik ki a tőke

Horror-ősz várható Olaszországban – írja a német Die Welt, és Európa legnagyobb kockázatának nevezi az országot. Az olasz nemzeti bank, a Banca d’Italia legújabb jelentésében 327 milliárd eurós, rekordnagyságú olasz kötelezettséget (Target-2 Saldo) mutatott ki az Eurózónával szemben, ami magasabb, mint az úgynevezett Euróválság 2012 augusztusi csúcspontján.

Ez lényegében azt jelenti, hogy folyik ki a tőke az országból, és az EKB kötvényvásárlási programja (QE) révén keletkező milliárdok nem maradnak Olaszországban, külföldre kerülnek. Így nem járulnak hozzá az ország gazdasági növekedéséhez sem, amire pedig nagy szükség lenne.

Görögországhoz képest is lemaradva?

A Deutsche Bank egyik tanulmánya szerint Olaszország az egyetlen olyan ország az Euróövezetben, ahol az egy főre jutó gazdasági teljesítmény 1999 óta csökkent. Még Görögországban és Portugáliában is észlelhető némi plusz. Az olasz munkanélküliség ugyan csak 11,4 százalék, ám az ifjúság körében 39,2 százaléknak nincsen munkája.

Eközben az ország politikai rendszere egy nagy rejtély. Közeleg a népszavazás, ahol Matteo Renzi elnök elvileg csak a politikai rendszerről (a szenátusról) szavaztat, ám saját politikai jövője is ettől függ, és a közvélemény-kutatások éppen ellenfeleinek enyhe többségét vetítik előre. Sokan, mint a Deutsche Bank közgazdászai vagy a Fitch, nem a német vagy francia választásokat, hanem az olasz népszavazást tekintik a jelenlegi legnagyobb kockázatnak Európában.

Nem lehet leértékelni

A Morgen Stanley elemzői amiatt aggódnak, hogy Renzi csúfosan megbukik, és akkor a populisták (Movimento 5 Stelle, M5S) jutnak kormányra. Ez, ha az EU-ból való kiválást nem is, a reformok megakadását jelentené, az amúgy is iszonyú magas államadósság pedig tovább növekedhet.

Az Eurózóna problémája az, hogy nagyon különböző gazdaságú államok vannak benne, amelyek egy részének deviza-leértékelésre lenne szüksége versenyképessége javításához. Míg 1971-től az euró bevezetéséig a líra 80 százalékkal értékelődött le a német márkához képest, erre már nincs mód.

Angolul sem beszélnek

A Morgan Stanley szerint Görögországban 27, Olaszországban 15 százalékkal túlértékelt az euró. A befektetési bank szerint a piacok alábecsülik az olasz részvények, államkötvények kockázatát, igaz, a kötvényeket egyelőre az EKB vásárlásai mindenképpen szinten tartják.

A német N24.de szerzője a helyszínen azt állapította meg, hogy a diszkont élelmiszer-láncok árai mintegy ötödével magasabbak, mint Németországban, de a benzin is drágább. Még az olasz sonka és a Campari is drágább. Szerinte ez az elavult gazdasági struktúrára, a rossz hatékonyságra vezethető vissza. Olaszország költi a legkevesebbet oktatásra Európában, alig beszélnek azt emberek angolul (lásd keretes cikkünket is). Eközben az euró bevezetése óta 40 százalékkal nőttek a bérköltségek, sok gyár emiatt bezárt, az ipari termelés a 80-as évek szintjére süllyedt vissza.

Összeomlottak a bankrészvények

Részben az ipar összeomlása az oka, hogy az olasz bankok igen nehéz helyzetben vannak. A rossz hitelek értékét 360 milliárd euróra becsülik az itáliai bankrendszerben, a 2008-as szint négyszeresére. De az is szerepet játszhatott, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint 2009 óta tartalékok gyűjtése helyett nyereségük nagy részét kifizették osztalékként.

A nyáron már újabb bankválságról beszéltek, az olasz bankrészvények erősen elértéktelenedtek, a Brexit utáni napokban elvesztették értékük harmadát. Az FTSE Italia All Share Financials index július elején 8300 pont volt, miközben tavaly év végén még 17 ezer. (Most 9940 pont.) Sőt az egész európai bankszektor is sok éves mélypontra került a tőzsdén.

Rossz bankoknál rossz államkötvények

A kedélyek akkor nyugodtak meg valamelyest a nyáron, amikor tervet készítettek egyes olasz bankok megmentésére. (Monte dei Paschi, Unicredit.) A probléma megoldása azonban sokak szerint csak állami pénzekből lenne lehetséges. Ráadásul az olasz bankok 400 milliárd eurónyi olasz államkötvényt tartanak, ami a túl magas államadósság miatt eléggé kockázatos befektetés. Az olasz állam és a bankok erősen egymásra vannak utalva.

Újabb bonyodalom, hogy 187 milliárd euró értékben vásároltak banki kötvényeket az olasz kisbefektetők is, négy kisebb pénzintézet csődje tavaly már mintegy 100 ezer embernek okozott károkat – írta a Zerohedge.com.

Óriási államadósság

Az aggodalmak a tőzsdei árakba is beépültek: a Stooq.com adatai szerint az idén szeptember 14-ig az olasz tőzsdeindex 23, a spanyol 8, a görög 12, a portugál 14 százalékkal esett.

Az olasz államadósság Európában kiugróan magas, a GDP 132 százaléka, 2200 milliárd euró, csak Görögországban ennél rosszabb a helyzet. Renzi korábban 1,8 százalékos költségvetési hiányban egyezett meg az EU-val, ezt most szeretné újratárgyalni és 2,4 százalékot kiharcolni - írta a Finanzen.net. Ebből szociális támogatásokat, nyugdíjakat és állami alkalmazottak bérét emelné és infrastruktúrára költene.

Kétkamarás csődtömeg

Olaszországban kétkamarás parlament van, ahol a felsőház (szenátus) és az alsóház (képviselőház) hasonló jogosítványokkal rendelkezik. Emiatt szinte lehetetlen az országban komolyabb reformokat végrehajtani. Ezen akarnak most az októberben vagy novemberben esedékes népszavazáson változtatni, de Renzi azt is megígérte, hogy ha veszít, akkor lemond.

(Korábbi cikkünk a témában itt.)

Európa beteg embere

Az olasz oktatástól írt Vakmajom, az Alapblog szerzője. „Különösen rémisztő az olasz adatsorban, hogy olyan gyatra, mint a görög. Olaszország tartós lecsúszásban van (…) Itáliában van a legkevesebb diplomás a 30-as korosztályban az egész EU-ban (…) sok szakma céhszerűen le van zárva az új belépők elől, illetve ágazati béralkuk vannak (tkp. hatósági árak a bérekre)” – írja.

„Az elmúlt 25 évben 60%-kal nőttek a bérek úgy, hogy nem nőtt érdemben a GDP (…) mennek is el a képzett fiatalok (…) az olasz gazdaság három év recesszió után sem tud érdemben nőni.”

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG