<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva egyet hátralépett a szárazföldön az ukrán határon, de lépett a Fekete-tengeren egy másikat előre, amely utóbbi nagyobb horderejűnek tekinthető.  A Nyugat jelenlegi értelmezésével szemben a Kreml a gyakorlatozással egy jövőbeni katonai konfliktusra készülhetett föl.  Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az elmúlt hetek nagyarányú orosz csapatösszevonásai üzenetként szolgáltak a NATO számára: Putyin elnök nem fogadja el Ukrajna jelenlegi, Nyugat-orientált státuszát.  Ennek kapcsán érdemes emlékeztetni Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes április 13-i megszólalására, aki felszólította az Egyesült Államokat, hogy „tartsa magát távol a Krímtől”.

A Nyugat hamis értelmezése 

Jelenleg nem érzékelhető előrehaladás a Minszki Egyezmény megvalósításában – márpedig amíg a békeegyezmény függőben van, addig a katonai eszkaláció reális forgatókönyvnek számít.  Valóban, a Nyugat jelenlegi általános értelmezésével szemben a Kreml a gyakorlatozással egy jövőbeni katonai konfliktusra készülhetett föl.

Bekeményít a tengeren is (fotó: MTI)Bekeményít a tengeren is (fotó: MTI)

2014 óta Moszkva komolyabb katonai erőt állomásoztat az ukrajnai határon, mint előtte.  2017 óta pedig újra felállították a Déli Katonai Körzet rosztovi régiójában a 8. Hadsereget, ahogyan a 20. Hadsereget a Nyugati Katonai Körzet voronyezsi régiójába vezényelték.  Szerhej Sojgu védelmi miniszter pedig egy hónapja jelentette be, hogy az 56. Légideszant Támadó Ezred ezentúl a Krím-félszigeten, Fedoszijában fog állomásozni.

Az orosz katonai mozgásokat nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy az amerikai katonai doktrína nagyhatalmi versengésre állt át.  Moszkva természetesen nem hagyja figyelmen kívül a friss francia bejelentést sem, miszerint 2023-tól nagyobb kiterjedésű katonai konfliktusokra – “Hypothesis of Major Engagement” – gyakorlatozik hadosztály szinten.

Az ukrán határ közelében kerül megrendezésre szeptember 10-16 között, öt helyszínen az idei, Zapad-21 hadgyakorlat is.  Márpedig ezeknek a hadgyakorlatoknak hosszabb távú kihatása is van.   Megemelik a készültségi szintet, lerövidítik a bevetés időkeretét és növelik a bizonytalanságot az ellenfél táborában.

A fekete-tengeri kérdés

Sojgu április 22-i beszédében – amelyben bejelentette a csapatkivonást a határ közeléből – egy szót sem szólt a haditengerészet egységeiről és hadieszközeiről.  Ezzel is jelezte, hogy a megerősített haditengerészeti partraszálló egységek a Fekete-tengeren a helyükön maradnak.  A Kreml mindezeken túl április 24 és október 31 között a Krím környezetében több területet lezártnak nyilvánított külföldi hadihajók számára.  Ide tartoznak a félsziget déli partjának vizei és a Kercsi-szoros – vagyis valójában az Azovi-tenger orosz blokádját megerősítették.  Ilyen körülmények között elhamarkodott beszélni érdemi orosz visszavonulásról az ukrán határ közelében. 

Ahogyan egy prominens orosz katonai elemző, Vladimir Mukin kifejtette a prominens napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta hasábjain, Oroszország egyet hátralépett a szárazföldön, de lépett a tengeren egy másikat előre, amely utóbbi minden bizonnyal nagyobb horderejűnek tekinthető.  Mukin szerint ez a haditengerészeti erő „most első alkalommal” jelentős partraszállási kapacitással rendelkezik. 

A Fekete-tengeri Flotta hagyományos állományába tartozik a 30. felszíni hadihajós hadosztály, a 247. tengeralattjáró zászlóalj, a 68. partvédelmi hadihajós dandár, a 41. rakétás hadihajó dandár, valamint a 84. novorosszijszki partvédelmi dandár. Összesen 41 hadihajó és két tengeralattjáró alkotja a Fekete-tengeri Flotta hadihajó-állományát, az egységek legnagyobb része azonban kisméretű, korvett osztályú és ennél kisebb hajókból (aknaszedők, rakétás naszádok, őr-hajók stb.), valamint partra szállító egységekből tevődik össze.

Nagy hatótávolságú, nyílt tengeri harci műveletekre alkalmas hajó csak hat van, ezek mindegyike a 30. hadosztály 11. tengeralattjáró-elhárítódandárjába tartozik. A legnagyobb közülük az 1976-ban épült Moszkva nevű rakétás cirkáló, amely részt vett a Grúzia elleni 2008-as műveletekben is.

Ezekhez csatlakozott az utóbbi hetekben a Kaszpi-tengeri flottillájának tekintélyes része, tizenöt hadihajó. A 15 hajóból három tüzérségi támogató-hajó, és 8 partra szállító hajó. Ez utóbbiakat kifejezetten támadó hadműveletekben alkalmazzák, feladatuk: tűztámogatással az ellenséges partra tenni a tengerészgyalogosokat.

A Kreml újfajta hangütését tapasztalhatta meg a világ az elmúlt órákban a Fekete-tenger vonatkozásában.  Az amerikai USCGC Hamilton járőrhajó kedden lépett be a Fekete-tengerre.  Az oroszok pedig válaszképpen azonnal bejelentették, hogy a Moszkva nevű rakétás cirkáló éleslövészetet tart abban a térségben, ahova tart a járőrhajó.

A Krím felfegyverzése

2014 óta Moszkva sokat fektetett a Krímben az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszerekbe.  Felújította a helyi légelhárító és főként a drón-elhárító képességeit.  Azon év végén a Fekete-tengeri Flotta megkapta az első nagy hatótávolságú (több, mint 5000 kilométer) elektronikus zavaró rendszerét.  A Murmanszk-BN rendszert a NATO és az USA magas-frekvenciájú katonai műhold kommunikációjának zavarására fejlesztették ki.

Mivel Ukrajna az utóbbi időszakban török gyártmányú Bayraktar TB2 drónokat szerzett be, ezért az orosz gyakorlatok ezek hatástalanítására koncentráltak.  Ukrán szakértők szerint az orosz hadihajók – különösen a Project 11356Р/М fregattok - képviselik a gerincét az drón-ellenes műveleteknek. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Makro / Külgazdaság Újranyitja éttermeit a McDonald's Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:41
A McDonald's újranyitja néhány ukrajnai éttermét – írja az aftonbladet.se az AP-re hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG