<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.

Pontosan egy évvel ezelőtt komoly figyelmet keltett a Wall Street Journal írása, amely az amerikai hírszerzésre hivatkozva közölte, hogy Kína Nyugat-Afrikában, a kis területű Egyenlítői Guinea partjainál akar létrehozni egy állandó hadikikötőt. Ez lenne a kínai haditengerészet első atlanti-óceáni bázisa. Peking számára nem utolsó szempont, hogy a kis ország a Transparency International listáján a világ negyedik legkorruptabb országának bizonyult.

A leendő haditengerészeti támaszpont növelné Peking jövőbeli tengeri erővel kapcsolatos ambícióit és megfelelő képességeit. Az egész tervezett projektnek egyelőre inkább szimbolikus jelentősége van, hiszen katonai oldalról az Egyesült Államok lefedi az egész kontinens a maga legalább 29 katonai bázisával.

Kína biztonsági hálózata

Mindennek ellenére Peking eddig kerülte csapatainak nyílt erődemonstrációját a kontinensen, ellentétben mondjuk az Egyesült Államokkal és Franciaországgal.  Bár a geopolitikailag kiváló helyen fekvő Dzsibuti Köztársaságban – amely a Vörös-tenger partján elterülve ránéz mind Afrikára, mind a Közel-Keletre – 7 éve létrehozott egy katonai bázist, de az mindeddig nem avatkozott be a régió egyre forróbb fejleményeibe.

Peking sokkal inkább a két évtizede alapított Kína-Afrika Együttműködési Fórum (FOCAC) kereteibe építette be a katonai és biztonsági szerepét. Mindezen túl a modern világunk trendjét követve a szürke biztonságpolitikai zónában mozgó „magán biztonsági vállalatokkal” hálózta be a kontinenst.

A pozíció Kelet-Afrikában

Lényeges, hogy Kína első tengerentúli haditengerészeti bázisa Afrika szarván, Dzsibutiban található. Elsősorban Kína küldetéseit szolgálja az Indiai-óceán nagyobb régiójában. Úgy tűnik, hogy a dzsibuti támaszpont működőképessé tétele növelte a második potenciális haditengerészeti bázis kilátásait.

Sokat nyerhet Kína. Fotó: Depositphotos
Sokat nyerhet Kína. Fotó: Depositphotos

Az USA Képviselőháza Fegyveres Szolgálatainak Bizottsága márciusban hallgatta meg az Afrikai Parancsnokság (AFRICOM) volt parancsnokát, Stephen J. Townsend tábornokot. Ő bevallotta, hogy az USA intézkedéseket tervez a kínai haditengerészeti támaszpont megalakításának megakadályozására Egyenlítői-Guineában.

„Olyan helyet keresnek, ahol újra felfegyverezhetik és megjavíthatják a hadihajókat. Ez katonailag hasznossá válik a konfliktusok során” – mondta Townsend.

Hozzátette, hogy egy kínai haditengerészeti támaszpont az Atlanti-óceánon sértené az USA katonai érdekeit, tekintettel arra, hogy Afrika nyugati partja és az USA keleti partja között viszonylag kicsi a távolság. Az Afrika északi Atlanti-partján található kínai bázis lehetne így a legközelebb az USA nemzeti vizeihez.

Dr. Freedom Onuoha, a Nigériai–Nsukka Egyetem Politikatudományi Tanszékének vezető oktatója a nigériai médiának elmondta, hogy „egy kínai bázis az Atlanti-óceánon döntő szerepet játszhat abban, hogy az Egyesült Államok ne férhessen hozzá számos afrikai stratégiai erőforráshoz. Ha a jövőben heves ellenségeskedés vagy nagyhatalmi konfrontáció alakul ki, ez nagyban megkönnyíti a kínai haditengerészeti erők dolgát, hogy fel-alá sétáljanak Afrika atlanti partvidékén.”

A kínai hadsereg célba veheti az Egyesült Államok keleti partját

Peking a tervek szerint Bata nevű tengerparti kikötő haditengerészeti bázisát használná fel a haditengerészeti harci egységek üzemanyaggal, lőszerrel és kapcsolódó fogyóeszközökkel való feltöltésére. Hosszú távon ez a bázis olyan létesítmény lenne ahol a kínai haditengerészet megjavíthatja és újraélesítheti hadihajóit.

USA keleti partjait is célba vehetik. Fotó: Depositphotos
USA keleti partjait is célba vehetik. Fotó: Depositphotos

Kína és Egyenlítői-Guinea kapcsolata 50 éves múltra tekint vissza. Előbbi jelentős beruházásokat hajtott végre az utóbbi infrastruktúrájában, beleértve az utakat és a vízerőműveket. Batának már van egy kínaiak által épített mélytengeri kereskedelmi kikötője a Guineai-öbölben, valamint autópályák, amelyek összekötik a várost Gabonnal és Közép-Afrika belsejével.

Ez csak a kezdet

2006-ban a Kínai Export-Import Bank kezdeti finanszírozást nyújtott Bata kikötőjének építéséhezA kikötőt az állami tulajdonú China Communications Construction Company leányvállalata építette 2014-ben. Egy másik állami vállalat, a China Road and Bridge Corporation további fejlesztéseket hajtott végre a kikötőben.

Konkrétan, a kínai mérnökök létfontosságú fejlesztéseket hajtottak végre Bata kikötőjében, amely jelenleg többletkapacitással és az egyenlítő-guineai haditengerészet számára külön medencével rendelkezik. Bata geostratégiai elhelyezkedése nagyon előnyös, mivel a Guineai-öböl partvonalának központi pontján található. Valószínűleg előremutató bázisként szolgálhat a jövőben.

A tekintélyelvű kormányok hasonlóan gondolkodnak?

Kína kikötőt keres a nyugat-afrikai partvidéken, az Atlanti-óceán mentén és a megcélzott területek közé tartozik Mauritánia és Namíbia is. Úgy tűnik azonban, hogy Peking közel áll ahhoz, hogy megállapodást kössön Egyenlítői-Guineával. 

Idén szeptemberben Kína és Egyenlítői-Guinea külügyminiszterei, Wang Yi és Simeon Oyono Esono Angue találkoztak New Yorkban. Az ENSZ-közgyűlés ülésszakát felhasználva tárgyalva egymással Wang Kína támogatásáról biztosította az afrikai országot. Kína "határozottan támogatja Egyenlítői-Guineát szuverenitásának, biztonságának és fejlesztési érdekeinek megőrzésében" - mondta Wang.

Oyono hasonlóképpen válaszolt: "Kína Egyenlítői-Guinea megbízható barátja és erős partnere" - mondta dicsérően. 

A szubszaharai Afrika legnagyobb olajtermelője

A jelenlegi geogazdasági háttérrel szemben, amikor a Nyugat és szövetségesei, köztük Japán is átirányítja  energiaszükségletét Oroszországtól, Nyugat-Afrika part menti államai stratégiailag még fontosabbá váltak. Míg a nyugat-afrikai nemzetek eltérő mértékű olaj- és gáztartalékkal rendelkeznek, Egyenlítői-Guinea a szubszaharai Afrika egyik legnagyobb olajtermelője.

Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG