BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 7. 08:55

Az egyszámjegyű szja ötlete már többször felmerült, de a kormány korábban inkább a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése mellett döntött. Most azonban érdekes gondolatmenetre lettünk figyelmesek az MNB versenyképességi programjában: az szja csökkentése jót tenne a lakossági állampapír-vásárlásoknak, így az önfinanszírozásnak is.

Eddigi csökkentések

Kétségtelen, hogy az elmúlt években többféle adócsökkentés történt (igaz, közben új adónemek is megjelentek, melyek közül talán a legvitatottabb a pénzügyi tranzakciós illeték). Először az szja lett egységesen 16 százalékos, ez később 15-re csökkent, a munkát terhelő adók közül a szocho mérséklődött, annak is a munkaadók által fizetendő része: ez 27-ről 19,5 százalékra csökkent.

Nagymértékben mérséklődött a vállalati nyereségadó: egyenesen a legnagyobb egyszámjegyű egész szám lett az értéke, 9 százalék. Ez talán túlzottan is alacsonynak tűnik, de kétségtelen, hogy egyrészt nem ebből jött be hatalmas összeg a költségvetésbe (idén összesen 400 milliárd forint várható), másrészt a cél minél több új vállalat bevonzása volt, akik ráadásul az Európában legalacsonyabb adószint miatt itt akarják kimutatni profitjukat (megfelelő árazási technikákkal), így viszont a beszedett adó mértéke is nagyobb.

Bűvös szám

Nos, úgy tűnik, hogy a legnagyobb egyjegyű számnak bűvös lélektani jelentősége van döntéshozó körökben, mert az szja esetében is többször megcélozták már a mostani 15 százalékhoz képest meglepően alacsony számot. Ráadásul a 15 sem sok, különösen nemzetközi összehasonlításban. Ami sok, az a munkabért terhelő többi adó (régebben járulék). A munkaadók még 20,5 százalékát fizetik a bruttó bérnek, a munkavállalók az szja-n kívül még 18,5 százalékot (összesen 33,5-öt).

Logikusnak is tűnt, hogy a szocho-t kezdik csökkenteni, annál is inkább, mivel a munkaadóknak lélektani teher, hogy a bruttó béren felül kell külön fizetni: ez abba az irányba tereli őket, hogy a fizetések egy részét zsebbe adják, adózatlanul (szürkegazdaság). Nem is véletlen, hogy Romániában egyszerűsítették a rendszert: a teljes bérköltség lett a bruttó bér, ebből jön le minden adó. A munkaadó így csak egy összeggel találkozik, és ugyan a nettó bér/teljes bérköltség hányados ettől még ugyanakkora, a munkaadó mégis kevésbé érez késztetést a zsebbe fizetésre.

Szocho helyett szja

A versenyképességi programban egy érdekes megközelítésre lettünk figyelmesek: az szja csökkentése a munkaerő kínálatát növeli, míg a munkaadói szocho csökkentése a munka iránti keresletet csökkenti. Nos, ez csak egy technikai kérdés: ha szocho román módra bekerülne a bruttó bérbe, máris nem lenne ilyen eltérés, így ez nem igazán tekinthető olyan oknak, ami miatt a szocho helyett az szja csökkentése kerülne előtérbe.

Van egy egészen másik ok, amit meg is említ a versenyképességi jelentés. A kamatok szintje ugyan rendkívül alacsony, így az azokat terhelő szja-nak általánosságban nincs is jelentősége, ám az állam a piacihoz képest igen magas (és növekvő) kamatot fizet a lakosságnak azért, hogy az minél több állampapírt vásároljon, és így megvalósulhasson az önfinanszírozás, vagyis az államadósság belföldiek általi finanszírozása.

A kamatra kivetett szja azonban ebben az esetben az állam egyik zsebéből a másikba vándorol: amit beszed, azt magasabb kamat formájában kell kifizetnie, hisz a befektető a tényleges, vagyis szja-val csökkentett hozamát nézi. Ebből adódóan, ha kisebb az adó, kisebb a költség is, így az szja csökkentésből ezen a vonalon nem éri veszteség az államot, az állampapír iránti lakossági kereslet viszont növekedhet, ami most első számú prioritás.

Lehetséges forgatókönyv

A versenyképességi program nem írja le pontosan, hogyan kellene módosítani az eddigi terveken, de az egyszámjegyű szja kulcs szerepel benne. Ha a 6 éves adócsökkentési programban szereplő még összesen 8 százalékpontos szocho csökkentés és a 6 százalékpontos szja csökkentés egyszerre valósulna meg, az olyan bevételkiesést okozna a költségvetésnek, ami sehogy nem lenne pótolható, és a kiadások sem csökkenthetők ilyen mértékben.

Így vélhetően választani kell a kettő között. A szocho 2 százalékkal csökken júliustól, ebből már nem lenne szép kihátrálni, viszont a következő 3 évre kitűzött, és megfelelő reálbér-emelkedéshez kötött maradék 6 százalékpont elmaradhatna, és helyére beléphetne az szja 6 százalékpontos csökkentése. A végeredmény kicsit nagyobb bevételkiesés lenne (az szja kicsit szélesebb kört érint, mint a szocho), de nem akkora, ami felborítaná az egyensúlyt.

Nagy bevételkiesés

A költségvetés idei várható bevétele a személyi jövedelemadóból 2300-2400 milliárd forint. Ez 9 százalékos adókulcs esetén 1400 milliárd forint körüli összegre csökkenne, vagyis ezermilliárdos kiesés érné az államot. Ezt kompenzálhatja az, ha az szja bevételek növekedési üteme az eddigiekhez hasonlóan nagyobb marad, mint a költségvetés kiadásainak növekedése, de emellett valószínűleg komoly kiadáscsökkentésre is szükség lenne.

A Versenyképességi program további részeiről itt írtunk:

  Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
  Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
  Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
  Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
  A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
  Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
  A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
  Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
  Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
  Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
  Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
  Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
  Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
  Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
  Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
  Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
  Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
  Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
  MTI | 2020. április 4. 09:05
  Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
  Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
  MTI | 2020. április 3. 21:46
  Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
  Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
  Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
  Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
  hírlevél