<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  

Talán nem túlzást azt állítani, hogy új világra ébredt Európa idén február 24-én, amikor az orosz hadsereg átfogó támadást indított Ukrajna ellen. Ilyen jellegű és mértékű katonai agresszióra egy másik, szuverén állam ellen a II. világháború óta nem volt példa Európában.

Vér és szenvedés

A Moszkva által várt gyors győzelem azonban elmaradt.

Az ukrán hadsereg – jelentős részben a NATO-tagállamok folyamatos fegyverszállítmányainak köszönhetően – ellen tudott állni az orosz támadásoknak, az elmúlt hónapokban pedig jelentős területeket foglalt vissza Kelet-Ukrajnában.

Erre válaszként Oroszország az ukrán energetikai rendszert próbálja megbénítani, ami miatt milliók maradnak rendszeresen áram, víz és fűtés nélkül Ukrajna-szerte.

A háború óriási áldozatokkal és szenvedéssel jár: a harctéren becslések szerint minimum több tízezren estek el (hivatalos adatok nincsenek). A civil áldozatok száma az ENSZ adatai szerint minimum 7 ezer, a valós szám azonban ennél jóval nagyobb lehet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy helyszíni beszámolók és vizsgálatok szerint az orosz hadsereg számos alkalommal brutális eszközökkel lép fel a lakosság ellen, egy szeptember végi ENSZ-vizsgálat már megállapította háborús bűncselekmények elkövetését.  Egy másik ENSZ-jelentés szerint mindkét fél kínzott hadifoglyokat.        

A háború Európát is teljesen új biztonsági kihívások elé állítja – számos ország jelentős fegyverkezésbe kezdett, a NATO pedig érdemben megerősíti jelenlétét a térségünkben –, fokozza az energiaválságot és az inflációt, és így komoly gazdasági károkat okoz.

Mi vár ránk 2023-ban?

De mit hoz a jövő év? Véget érhetnek a harcok, vagy elhúzódó háborúra kell felkészülnünk? Mire lenne szükség az egyik és a másik oldalon a békekötéshez? Hogyan segíthet ebben az EU és az Egyesült Államok? Mit akar Moszkva, mit akar Kijev, és mi ebből a reális? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?         

És mi lesz Magyarországgal? Veszélyben vagyunk-e? Helyes politikát követ-e ilyen szempontból a magyar kormány? Mi lehet ebben a helyzetben az ország számára előnyös politika és miért? És lehet-e minderről józanul, tabumentesen, politikai érzelmektől függetlenül beszélni?

Erről is kérdezzük lapcsoportunk következő rendezvényén Káncz Csabát.

Káncz Csaba Klasszis Klubunk következő vendége. Fotó: saját
Káncz Csaba Klasszis Klubunk következő vendége. Fotó: saját

A nemzetközi politikai szakértő a budapesti Brit Nagykövetség kancelláriáján és az Európai Bizottságnál is dolgozott.  A Privátbankár.hu-n nyolc éve jelennek meg rendszeresen geopolitikai jegyzetei.

A Klasszis Klub időpontja december 15., 15:30. A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvényen vagy az előtt olvasóink is feltehetik kérdéseiket írásban.

A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztráció szükséges.

Regisztráljon a találkozóra itt >>

A korábbi Klasszis Klub események itt érhetők el:

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG