1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentősen rontotta az euróövezetre szóló idei előrejelzését új negyedéves globális prognózisában a Fitch, amely az általa vártnál gyengébb teljesítmény nyomán most már recessziót vár 2012 egészére a valutaunióban. Néhány londoni bankház is recessziót vár, de kevésbé mélyet, mint eddig. Az EU javulása Magyarországnak is kedvezhet.

A legnagyobb európai hitelminősítő negyedéves előrejelzésében az eggyel korábbi globális jelentésében valószínűsített 0,4 százalékos növekedésről 0,6 százalékponttal lejjebb, 0,2 százalékos visszaesésre módosított. Az eddigi 0,4 százalékos növekedési várakozás is már erősen rontott prognózis volt, a Fitch Ratings az előző, decemberben összeállított világgazdasági helyzetértékelésében 0,8 százalékról csökkentette erre a szintre a valutaunióra adott, 2012 egészére vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

Németország a motor, Dél-Európa inkább fékez

Az euróövezeti átlagon belül a legnagyobb mértékben az olasz gazdaságra adott prognózisukat rontották: az új becslés szerint Olaszország hazai összterméke az idén 1,6 százalékkal csökken. Eddig csak 0,5 százalékos idei olasz GDP-mínuszt jósoltak. A cég Spanyolországban 1,0 százalékos gazdasági visszaesést vár, a legnagyobb EU-s gazdaságban, Németországban pedig szerinte 0,7 százalékos növekedés várható, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az eddig vártnál. A következő évre azonban a ház változatlanul 1,6 százalékos német GDP-bővülést jósol.

A második legnagyobb valutauniós gazdaságban, Franciaországban a cég az eddigi 0,7 százalék helyett most 0,4 százalékos idei egész éves növekedést valószínűsít; a francia gazdaságra adott jövő évi növekedési prognózisát a hitelminősítő 1,6 százalékról 1,5 százalékra vette vissza. Az idei euróövezeti recessziót más nagy londoni bankházak is jósolják, de több citybeli befektetési csoport ezzel együtt is inkább javította, semmint rontotta volna az utóbbi időben a valutaunióra adott előrejelzéseit, és ennek nyomán javultak a közép-kelet-európai prognózisok is.

Az is jó hír, ha kisebb lesz a visszaesés

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a piac számára minap összeállított új, átfogó előrejelzésében közölte, hogy Németország és Franciaország javuló növekedési kilátásai miatt az eddiginél kevésbé mély idei recessziót vár a valutaunióban. A frissített becslés szerint az euróövezet teljesítménye 2012 egészében átlagosan 0,4 százalékkal esik vissza a UBS elemzői által eddig várt 0,7 százalék helyett. A cég 0,6 százalékról 1,0 százalékra módosította Németországra adott idei növekedési előrejelzését, 2013-ra pedig 1,6 százalék helyett immár 1,9 százalékos német gazdasági növekedést valószínűsít.

Franciaországban a UBS szerint az eddig jósolt 0,8 százalékos idei visszaesés helyett stagnálni fog a gazdaság, 2013-ban pedig 0,9 százalékos növekedés várható (eddig 0,8 százalékra tippeltek). A UBS londoni elemzői mindezek alapján 0,8 százalékról 1,1 százalékra javították a jövő évre szóló euróövezeti növekedési becslésüket.

Élvezzük a nagyok növekedésének hasznát

A UBS londoni közgazdászai szerint a javuló euróövezeti kilátások legegyértelműbb haszonélvezője a három közép-európai EU-gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország. A magyar hazai össztermék eddig jósolt 0,5 százalékos idei csökkenése helyett most már csak 0,1 százalékos magyar gazdasági visszaesést vár 2012 egészére, a 2013-ra szóló magyar növekedési előrejelzését pedig 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelte.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára ugyancsak minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében szintén jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Jövőre már mi is növekedhetünk

Ennek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre pedig a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-érték a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG