7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Hezbollah politikai szárnya a libanoni parlamentben is helyet foglal, a csoportnak a regionális és stratégiai megfontolások mellett a gazdaság csődközeli állapotát is figyelembe kell vennie. A legideálisabb helyzet a Hezbollah számára az, hogy az erővel való fenyegetést gyakorolja Izraellel szemben anélkül, hogy ténylegesen alkalmazná azt. Káncz Csaba jegyzete.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoportok vezető tisztségviselői tegnap megbeszéléseket folytattak Haszan Naszrallah Hezbollah vezetővel azzal a céllal, hogy "valódi győzelmet" érjenek el az Izrael elleni háborúban - közölte a libanoni csoport.

A Hezbollah álláspontja

A Hezbollah a Teherán által finanszírozott, úgynevezett "Ellenállás Tengelyének" a része, és Irán után a tengely leghatalmasabb katonai erejét képviseli. A párt úgy tekint a folyamatban lévő háborúra, mint olyanra, amely jelentős szereplőként, nem pedig egyszerű megfigyelőként való részvételét igényli; innen ered a párt komoly aggodalma a háború eseményeivel és kimenetelével kapcsolatban. A Hamász veresége, vagy Izrael sikere a mozgalom katonai képességeinek aláásásában súlyos veszteséget jelentene a Tengelynek, beleértve a Hezbollahot is.

Október 7-e óta az események menete az évek óta alkalmazott bevetési szabályoknak megfelelően alakult: kölcsönös, de korlátozott katonai cselekményekre. Ez a status quo abból eredhet, hogy Izrael hallgatólagosan megértette, hogy a Hezbollahnak szimbolikus vagy korlátozott részvételre van szüksége a folyamatban lévő konfliktusban.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter beszédét hallgatják a Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák. Ők is tudják, hogy ha be kell menni, az nem lesz egyszerű - de van más lehetőség? Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter beszédét hallgatják a Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák. Ők is tudják, hogy ha be kell menni, az nem lesz egyszerű - de van más lehetőség? Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Izraelnek nem áll érdekében új frontot nyitni egy ádáz és jól felszerelt ellenséggel szemben. Mindazonáltal a Hezbollah szándékai nem túl egyértelműek. Úgy tűnik, hogy a párt "óvatos beavatkozásának" - legalábbis eddig - az a célja, hogy elterelje és kimerítse Izraelt azáltal, hogy arra kényszeríti, hogy katonai képességeinek egy részét a libanoni frontra helyezze át, hogy enyhítse a Hamászra nehezedő nyomást a Gázai övezetben.

A Hezbollah arra is figyelmeztetni akarja Tel-Avivot, hogy a párt és az Ellenállás Tengelye nem marad a végtelenségig semleges. A Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője, Hásem Szafieddine rámutatott, hogy a pártja által végrehajtott műveletek "olyan üzenet, amelyet az izraelieknek alaposan meg kell vizsgálniuk". Naim Kaszem, a Hezbollah főtitkárhelyettese megerősítette, hogy pártja kész szembeszállni Izraellel a gázai palesztinok támogatására. Rámutatott, hogy a Hezbollah teljes mértékben tisztában van feladataival és felkészült, mivel szorosan figyelemmel kíséri a gázai helyzetet.

Belső és külső akadályok

A Hezbollah azonban belpolitikai okokból nem akar teljes mértékben részt venni a kibontakozó gázai konfliktusban. Ezek az okok közé tartozik, hogy a párt nem élvez olyan támogatást a közvéleményben, mint amilyet a 2006-os háborúban élvezhetett, és ami a legfontosabb: a libanoniak széleskörű elutasítása az Izrael elleni háborúba való belesodródással szemben.

A libanoni politikai erők ellenállása a konfliktusban való komolyabb szerepvállalással szemben megnehezíti a Hezbollah számításait. Szamir Geagea, a Libanoni Erők párt vezetője például félelmét fejezte ki egy elhúzódó gázai konfliktustól, amely mély libanoni szerepvállaláshoz vezetne. Pierre Bou Assi, a párt egyik vezető tagja szerint a Hezbollah elpusztítja Libanont, ha belekeveredik a konfliktusba.

A libanoni ügyvezető kormány nevében Abdallah Bou Habib külügyi és emigrációs miniszter kijelentette, hogy a kormány biztosítékokat kapott a Hezbollah-tól arra vonatkozóan, hogy a csoport nem avatkozik be a gázai konfliktusba, hacsak Izrael nem provokálja Libanont. A miniszter azt is megismételte, hogy Libanon Gázával kapcsolatos álláspontja egybecseng a szélesebb körű arab állásponttal, elismerve, hogy a Hezbollah részvétele regionális kérdés, amely nem tartozik a libanoni kormány hatáskörébe.

A belső vitáktól, megosztottságtól és a tekintélyével kapcsolatos kétségektől meggyengült, valamint az országban továbbra is fennálló politikai vákuumtól szenvedő ideiglenes libanoni kormány nem tudja ellenőrizni a Hezbollahot. A kormány anyagilag és diplomáciailag is képtelen kezelni a Hezbollah akcióiból eredő háborús helyzetet.

Az ország a padlón

A libanoni nép romló pénzügyi és életkörülményei szinte lehetetlenné teszik, hogy Libanon vállalja az Izraellel való katonai konfrontáció terhét. Az izraeli katonai vezetők azzal fenyegetőznek, hogy egy esetleges konfliktus esetén elpusztítják a libanoni infrastruktúrát. Egy ilyen esemény csak tovább súlyosbítaná a libanoni polgárok szenvedéseit, akik már így is küzdenek nemzetük romló állapotával.

Mivel a Hezbollah politikai szárnya a libanoni parlamentben is helyet foglal, a csoportnak ezt a regionális és stratégiai megfontolások mellett figyelembe kell vennie. A legideálisabb helyzet a Hezbollah számára minden bizonnyal az, hogy az erővel való fenyegetést gyakorolja Izraellel szemben anélkül, hogy ténylegesen alkalmaznia kellene azt.

Külső megfontolások is segíthetnek eltántorítani a pártot attól, hogy teljes körű konfrontációt folytasson Izraellel. Ezek közé tartoznak az Egyesült Államok szigorú figyelmeztetései, amelyeket a legnagyobb repülőgép-hordozónak a Földközi-tenger keleti részére történő telepítése is alátámaszt.

A kiszivárgott hírek szerint izraeli fenyegetések is vannak, miszerint a Hezbollah esetleges beavatkozására adott izraeli válaszlépés pusztító támadásokkal járna Libanonban és Szíriában. Ez akár a szíriai rezsim olyan mértékű célba vételére is kiterjedhetne, amely meggyorsíthatná annak bukását. Egy ilyen forgatókönyv jelentős veszteségeket jelentene az Irán-barát tengely számára, amely nagy összegeket fektetett az Aszad-rezsim megerősítésébe.

Egy másik jelentős tényező a Libanon és Izrael között egy évvel ezelőtt véglegesített tengeri határmegállapodási megállapodás, amely a Hezbollah kifejezett beleegyezése nélkül nem lett volna lehetséges. Ez a megállapodás kulcsfontosságú Libanon számára, mivel lehetővé teszi, hogy a libanoni vizeken kőolajat és földgázt kutasson fel, és remélhetőleg megkezdje a kitermelést. Ha sikerül, ez megmentheti a széteső libanoni gazdaságot. A Hezbollah, mint a libanoni de facto hatóság, nem valószínű, hogy megkockáztatná a határmegállapodás és az energiaforrások későbbi feltárásának aláásását azzal, hogy totális háborút kezdeményez Izraellel.

A külső tényezők közül kiemelkedik a Hezbollah fő támogatójának, Iránnak a szerepe. Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter október 14-i bejrúti látogatása és a Hezbollah főtitkárával, Hasszán Naszrallahhal való találkozója látszólag ellentmondásos üzeneteket közvetített. Abdollahian hangsúlyozta Libanon biztonságának fontosságát és a nyugalom fenntartásának szükségességét. Egyúttal figyelmeztetett a gázai konfliktus más régiókra való esetleges átterjedésére, hacsak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem hagy fel agresszív fellépéseivel.

Összességében a Hezbollah gondosan kiszámított fegyelmet tanúsított az Izrael és a Hamász közötti gázai konfliktus kirobbanása óta. Annak ellenére, hogy belső és külső tényezők visszatartják a pártot attól, hogy Libanonból frontot nyisson Izrael ellen, a várakozásokkal ellentétben még mindig lehetséges, hogy a párt éppen ezt fogja tenni – teheráni utasításra. De míg a konfliktusok és háborúk kezdete kiszámítható, a kimenetelük bizonytalan.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Makro / Külgazdaság Felpattant a kínai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:55
A kínai feldolgozóipar teljesítménye váratlanul nőtt novemberben az elemzők által várt enyhe csökkenés helyett - derült ki a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken publikált legfrissebb kimutatásából.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG