5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ első számú hatalma egy olyan elnökválasztás előtt áll, amely keretében egy aggkorban lévő és népszerűtlen elnök mérkőzik meg egy felkelés vezetőjével. Több nyomós ok miatt is Bident egy érdemi előválasztási versenyre lenne tanácsos rábírni. Káncz Csaba jegyzete.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy jövőre egy Biden-Trump visszavágó elkerülhetetlen. Donald Trump volt elnök novemberben jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson, és jelenleg egyetlen potenciális republikánus kihívó sem kerül a közelébe a felmérések szerint.

Amióta Joe Biden elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy indul az újraválasztásért, a demokraták potenciális előválasztási jelöltjeivel kapcsolatos vita nagy része elcsitult, kivéve az egyébként esélytelen Robert F. Kennedy Jr. és Marianne Williamson kampányait.

De mi a probléma ezzel?

A világ első számú hatalma tehát egy olyan elnökválasztás előtt áll, amely egy rendkívül idős és népszerűtlen elnököt állít szembe egy felkelés vezetőjével. A hivatalban lévőknek természetes előnyük van, és Biden 2020-ban bebizonyította, hogy képes legyőzni Trumpot. Ám aligha ő a lehető legjobb demokrata elnökjelölt, és az USA stabil jövője érdekében, valamint a valódi demokrácia szellemében bizony tanácsos lenne egy előválasztási versenyre rábírni.

A Biden-kormányzat nehezen indult be, de napjainkra összességében sokat ért el. Az Inflációcsökkentési Törvény – a demokraták által jegyzett klíma-, egészségügyi és adócsomag – önmagában is történelmi eredmény volt az USA számára, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések eddigi legnagyobb befektetésével. Biden határozott fellépése és a Nyugat összerántása Ukrajna védelmében is sokak szemében a hivatali idejének fénypontja.

De ennek ellenére a demokratáknak bőven van okuk az aggodalomra Bidennel kapcsolatban.

Nincs minden rendben? Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Nincs minden rendben? Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Sötét fellegek

A legnyilvánvalóbb probléma Biden jelöltségével kapcsolatban az életkora. Már most ő a valaha volt legidősebb elnök, és 2025-ben 82 éves lenne a beiktatás napján.

Az amerikaiak több mint 60 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden túl öreg a második ciklushoz. Ő nem csak egy rendkívül idős ember – de aggastyánnak is tűnik, és az amerikaiaknak komoly fenntartásai vannak a mentális állapotával kapcsolatban.

És bizony napról-napra csak idősödik. A 89 éves kaliforniai Diane Feinstein szenátor nyugtalanító esete figyelmeztető jelként szolgál: a jelek szerint ő már szó szerint fel sem tudja fogni, hol van. Mindez nyomós érvként szolgál az ellen, hogy a politikusok túllépjenek egy bizonyos koron.

Nikki Haley republikánus elnökjelölt néhány héttel ezelőtt ment neki rendkívül durván Bidennek. A Fox News-nak adott interjúban ezt mondta: „Azt hiszem, mindannyian nagyon világosan és tényszerűen kijelenthetjük, hogy aki Joe Bidenre szavaz, az valójában Kamala Harris elnököt várja. Mert nem hiszem, hogy Biden megéri a 86. életévét." Ez volt az eddigi legdurvább feltételezés Joe Biden lehetséges közelgő haláláról.

Tekintettel egy amerikai elnök halálának valós lehetőségére, a demokraták jelenleg rosszul felkészültek erre az eshetőségre – legalábbis hivatalosan. Márpedig az Egyesült Államoknak legalább volt némi tapasztalata államfőik halálával kapcsolatban: eddig a történelmük során nyolc elnök halt meg hivatalában.

További nyomós ok

De van egy másik rendkívül fontos ok is, ami miatt fontos lenne egy másik kompetens demokrata kihívó megjelenése: a legtöbb demokrata szavazó ugyanis nem akarja, hogy Joe Biden újra induljon.

„A demokraták és a demokrata beállítottságú függetlenek körében a Post-ABC közvélemény-kutatás 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2024-ben Bidenen kívül mást választana, ami csaknem kétszerese a Bident támogató 31 százaléknak” – írta februárban a The Washington Post. A lelkesedés ilyen szintű hiánya szokatlan a modern kor amerikai elnökei között, amint azt a neves közvéleménykutató, a FiveThirtyEight is megjegyezte

De ennél is nyomósabb okok szólnak a demokrata elnökválasztási előválasztás megrendezése mellett. Biden 2020-as diadala megmentette az országot Trump második ciklusának politikai viharaitól.

De az újjáéledő Trump, aki a fehér felsőbbrendű lázadás erőteljes mozgalmát vezeti, a legnagyobb belső fenyegetés, amelyet az USA emberemlékezet óta ismert. A hatékony ellenálláshoz egyenlő tömegű ellensúlyra van szükség, és Biden nem felel meg ennek a kívánalomnak.

Biden az amerikai politika egy szelídebb időszakában dolgozhatott 1972 után, amikor először választották be a szenátusba. De most nemcsak Trump mozgalma fenyeget, a kulcsintézményekben is komoly válság jeleit látjuk: a Legfelsőbb Bíróságot az ideológia és a készpénz korrumpálja, a Kongresszus pedig a legtöbb napon egyszerűen nem működik.

Szóval ki lenne az?

Számos képzett vezető neve elhangzott már számos fórumon. Sokszor emlegetik Jared Polist, Colorado demokrata kormányzóját, Gavin Newsom kaliforniai kormányzót, illetve Gretchen Whitmer michigani kormányzót. Ez egy olyan téma, amely megérdemli az önálló vitát.

De a demokrata elnökjelöltek kiléte másodlagos ahhoz képest, hogy versenyen kell megmérettetniük magukat. És ha Biden túlél egy előválasztási versenyt, újraválasztása még inkább elismerésre méltó.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG