2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.

A kormányfő, aki a jelenleg soros uniós belga elnökség félidei eredményeiről tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben, kijelentette: "Nem engedhetjük meg, hogy ez a fenyegetés jelen legyen közöttünk". Azt mondta, hogy Moszkva több európai parlamenti képviselőt is megkeresett és lefizetett azért, hogy az orosz propagandát népszerűsítse, alig néhány hónappal a júniusi belga és európai parlamenti választások előtt.

Moszkvának hosszú a keze
Moszkvának hosszú a keze
Fotó: Privátbankár

Az orosz beavatkozás ügyét a múlt hónapban egy közös cseh és lengyel hírszerzési vizsgálat hozta nyilvánosságra. De Croo most kijelentette: nem közölhet részleteket arról, hogy kik és hány EP-képviselő ellen folyik vizsgálat, mivel ez az információ titkos.

"Hírszerző szolgálataink szerint Moszkva céljai egyértelműek. Azt akarják elérni, hogy több oroszbarát jelölt kerüljön be az Európai Parlamentbe, továbbá erősíteni kívánják az oroszbarát narratívát az intézményben" - hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a belga igazságügyi hatóságok most megerősítették, hogy ez a fajta beavatkozás büntetőeljárás tárgyát képezi. "A készpénzfizetések nem Belgiumban történtek, de a beavatkozás igen. Mivel Belgium az uniós intézmények székhelye, felelősségünk, hogy fenntartsuk minden állampolgár jogát a szabad és biztonságos szavazáshoz" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy uniós szinten is cselekedni kell az üggyel kapcsolatan, mivel "több eszközre van szükség az orosz propaganda és dezinformáció elleni küzdelemhez".

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Ügyészség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal mandátumát meg fogják vizsgálni, hogy lehetővé teszik-e az orosz fenyegetés elleni büntetőeljárást. "Ha ez nem így van, akkor ki kell szélesíteni a hatáskörüket" - szögezte le De Croo.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter megerősítette, hogy Belgium a közelmúltban több, kémkedéssel gyanúsított diplomatát, valamint az EU-nál akkreditált diplomatákat utasított ki. Az Európai Parlament főbb pártfrakciói felszólították az uniós parlamentet, hogy szintén vizsgálja meg az állítólagos orosz befolyást. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egyre nagyobb pofonokat kap Netanjahu
Káncz Csaba | 2024. május 29. 09:39
Az EU fontolóra veszi az Izraellel kötött társulási szerződés felmondását. Ezzel párhuzamosan Németország és Franciaország már bejelentette, hogy támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróságot, ha az kiadja a letartóztatási parancsot az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Fontos üzenetet küldött az USA Izraelnek
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 07:37
Az Egyesült Államok elítéli az izraeli katonai támadás halálos következményeit, de nem változtat Izraelt érintő politikáján - jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora kedden.
Nemzetközi Vészjósló üzenetet küldött Putyin Kijevnek
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 07:19
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb fejleményei.
Nemzetközi Újra az Európai Unió tagja lehet Nagy-Britannia? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 06:57
A brit Munkáspárt vezetője szerint kormányra kerülése esetén a párt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.
Nemzetközi Reménysugár Izraelben?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 06:31
Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére.
Nemzetközi Kattan a bilincs Orbán Viktor szövetségesének kezén?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 06:15
Utolsó szakaszába ért a Donald Trump elleni büntetőtárgyalás New Yorkban.
Nemzetközi Szörnyszülöttek az ukrán frontokon - működnek a teknőstankok és a tyúkketrecek?
Litván Dániel | 2024. május 29. 05:39
Egészen furcsán átalakított harci járműveket láthatunk feltűnni az orosz-ukrán háborúban. Tényleg érhet valamit egy odahegesztett vasrács vagy néhány fémlemez egy sokmillió dolláros, katonai mérnökök által megtervezett eszközön? Úgy tűnik, van olyan helyzet, amikor igen.
Nemzetközi Belga vadászgépek után lengyel katonák Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:52
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban kedd estig.
Nemzetközi Változott Robert Fico állapota
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:21
Lassan, de tovább javul a két hete meglőtt szlovák kormányfő, Robert Fico állapota. Az is kiderült, ki fogja őt helyettesíteni az ukrajnai helyzetről tárgyaló svájci konferencián.
Nemzetközi Földindulás készül az EP-ben – a Fidesz is beszállna a megafrakcióba?
Wéber Balázs | 2024. május 28. 19:03
Közvélemény-kutatások szerint a nacionalista és bevándorlásellenes pártok előretörhetnek az EP-választáson, ha pedig még össze is fognának egymással június 9. után, a második legnagyobb frakciójuk lehetne a parlamentben. Táboruk azonban messze nem egységes, és még a Fidesz is keresi benne a helyét. Nagyító alatt ezúttal ismét a közelgő európai választások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG