6p

Szóban ugyan odaszúrt Washington az izraeli kormánynak, és legutóbb még az ENSZ BT tűzszüneti határozatát sem vétózta meg, valódi irányváltás azonban nincs az amerikai politikában: a fegyverszállítások folyamatosak, Joe Biden pedig hamarosan a legnagyobb katonai támogatást adhatja a zsidó államnak tavaly október 7-e óta. Nagyító alatt ezúttal az amerikai-izraeli szövetség és a tengerentúli Izrael-lobbi.    

Bár az izraeli hadsereg eddig legkevesebb 33 ezer palesztint ölt meg Gázában a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása óta helyi adatok szerint, az épületek több mint felét lerombolta – köztük lakónegyedeket, kórházakat, mecseteket és egyetemeket – , háborús fegyverként használja az éheztetést az EU külügyi főképviselője szerint, a Nemzetközi Bíróságon pedig már per indult Izrael ellen népirtás vádjával, az Egyesült Államok továbbra is bőségesen ellátja fegyverekkel közel-keleti szövetségesét.

18 milliárdos csomag

Az amerikai CNN forrásai szerint a Biden-adminisztráció közel áll ahhoz, hogy elfogadjon egy új, több mint 18 milliárd dollár összértékű katonai szállítmányt Izrael számára. Ennek része mintegy 50 darab F15-ös vadászgép leszállítása.

Ha elfogadják, ez lesz a legnagyobb értékű amerikai fegyverszállítmány tavaly október 7-e óta. A kormány emellett egy másik nagy volumenű üzletről, precíziós csapásmérő fegyverek eladásáról is értesíti majd a Kongresszust.

Hiába a kritikák, Joe Biden továbbra is kitart a Netanjahu-kormány mellett
Hiába a kritikák, Joe Biden továbbra is kitart a Netanjahu-kormány mellett
Fotó: EPA/MIRIAM ALSTER

Az a tény, hogy Washington a legfejlettebb hadieszközeivel látja el Izraelt, jelzi, hogy milyen nagy mértékben támogatja őt továbbra is katonailag, még ha kritizálja is a gázai hadműveleteit, fogalmazott az általában jól értesült amerikai hírcsatorna. A Fehér Ház hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket.

"Népirtás amerikai fegyverekkel"

Az újabb fegyvereladásokról várhatóan heves vita folyik majd a Kongresszusban, különösen a demokratapártiak támadhatják majd be az üzletet. Az izraeli fegyvereladásokat már az elmúlt hónapokban is heves kritikák érték: demokratapárti képviselők szerint azokat korlátozni kellene addig, amíg Izrael nem enged be az eddiginél több humanitárius segélyt Gázába, és nem tesz az eddiginél többet a civilek megvédése érdekében.

A közelmúltban például Alexandria Ocasio-Cortez, a Képviselőház tagja követelte az Izraelbe irányuló amerikai katonai támogatás leállítását. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte népirtás bontakozik ki a szemünk előtt, az áldozatok 70 százaléka nő és gyerek, 1,1 millió ártatlan ember van az éhínség küszöbén, Izrael kormánya pedig szándékosan éhezteti tömegével a palesztinokat.

„Mindebből sok mindent amerikai forrásokból és fegyverekkel követnek el.  Aki szeretné látni, hogyan néz ki egy népirtás, nyissa ki a szemét”, fogalmazott.

A tiltakozások és a folyamatos utcai tüntetések azonban egyelőre süket fülekre találnak: az Egyesült Államok október 7-e óta több mint száz fegyverüzletet bonyolított le Izraellel. A CNN szerint ezek többsége azonban nem érte el azt az összeghatárt, amely szükségessé tenné a Kongresszus értesítését. Washington, amely évtizedek óta szövetségese Izraelnek, évente átlagban 3,8 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújt a zsidó államnak.    

Mindezzel párhuzamosan a Washington Post forrásaira hivatkozva múlt héten arról írt, hogy a Biden-adminisztráció több milliárd dollár értékben engedélyezte bombák és vadászgépek szállítását.

A támogatás része 1800 darab, 2000 font tömegű MK84-es bomba, valamint 500 darab 500 font tömegű MK82-es bomba. Az MK84-esek bevetése már eddig is tömeges áldozatokkal járt Gázában.

Mintegy két héttel ezelőtt 25 darab F-35A vadászgép és hajtómű szállítására is rábólintott az amerikai külügyminisztérium. Ennek értéke 2,5 milliárd dollár. Ezt az ügyletet már 2008-ban engedélyezte a Kongresszus, így a képviselőket nem kellett újból értesíteni.

A fegyverszállítások leállítása tabu

A szintén jól értesült amerikai lap szerint mindez azt mutatja: bár Izrael és az Egyesült Államok viszonyában repedések mutatkoztak a gázai háború miatt (Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédében is kritizálta Izraelt, Washington pedig legutóbb nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában a tűzszünetre felhívó határozatot), a fegyverszállítások leállítása továbbra is tabu – azaz Joe Biden továbbra sem használja ezt nyomásgyakorlási eszközként Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel szemben.

Ezzel kapcsolatban a Fehér Ház egyik tisztviselője azt mondta: „Továbbra is támogatjuk Izrael jogát az önvédelemre. Nem tartozik a politikánkhoz a katonai támogatás feltételekhez kötése”.

Kritikusok viszont úgy vélik, hogy a fegyverszállítások fenntartásával Washington is bűnrészessé válik az izraeli háborús bűnökben. Ráadásul Izrael – Washington és a többi nyugati ország határozott tiltakozása ellenére – szárazföldi hadműveletre készül a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban is, ahol több mint egymillió ember zsúfolódott össze.

”Az amerikai emberek nem szeretnék látni, ahogy százezrek halnak éhen. Nem szeretnék látni, ahogy kisgyerekeket a halálba bombáznak, míg alszanak. És nem szeretnék folytatni Netanjahu kegyetlen háborújának finanszírozását”, mondta például Bernie Sanders demokratapárti szenátor.

Befolyásos Izrael-lobbi

Ez azonban mindeddig nem hatotta meg Joe Bident: a Washington Post szerint döntését, miszerint folytatni kell a fegyverszállításokat, „erősen támogatták a befolyásos Izrael-párti érdekcsoportok, köztük az Amerikai Izrael Közügyek Bizottság (AIPAC), amely „több tízmillió dollárt” költ a mostani választási ciklusban arra, hogy „megbuktassa az általa nem eléggé Izrael-pártinak tartott demokratapárti politikusokat”.

Ezzel párhuzamosan az Igazságos Demokraták nevű progresszív politikai csoport kommunikációs igazgatója, Usamah Andrabi a The Guardiannak azt mondta: Joe Biden számos „héjával”, olyan emberrel vette magát körbe, akik abszolút egyetértenek az AIPAC jobboldali lobbijával.

Pedig – mint fogalmazott –" Bidennek inkább a szavazókkal kellene együttműködnie, akik megválasztották őt. Egy bizonyos ponton az adminisztrációnak és a pártunknak fel kell tennie magának a kérdést: miben vagyunk hajlandók bűnrészesek lenni?”

A Nagyító több cikkét itt olvashatják. A magyar kormány Gáza-politikájának problémáiról múlt héten megkérdeztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Elképesztő összegű nyeremények találtak gazdára az Eurojackpoton
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 11:36
Egy szlovén és egy német játékos 60-60 millió eurót vihet haza.
Nemzetközi Jelentős lépésre szánta el magát Zelenszkij külügyminisztere
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:02
Dióhéjban a legfontosabb háborús történések.
Nemzetközi Amerika atomfegyvereket telepít az orosz határ közelébe?
Káncz Csaba | 2024. április 24. 09:31
Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Lépett London a Moszkva felől is érkező fenyegetések miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:36
Az Egyesült Királyság 2030-ig a GDP 2,5 százalékára növeli védelmi kiadásait.
Nemzetközi Botrány a Kremlben! Kattant a bilincs Putyin minisztere helyettesének kezén
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:16
Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vették Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest.
Nemzetközi Litvánia páncélozott járműveket küldött Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:56
Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 
Nemzetközi Forronganak az amerikai elitegyetemek – ebbe még Biden is belebukhat
Wéber Balázs | 2024. április 23. 18:44
A tengerentúli egyetemeken palesztin párti tüntetések söpörnek végig. Az üzenet egyértelmű: Washington ne támogassa fegyverekkel Izraelt, amelynek hadserege több tízezer nőt és gyeret gyilkolt le eddig a Gázai övezetben. Nagyító alatt ezúttal a forrongó Amerika és a hallgató Magyarország.
Nemzetközi A kínai titkosszolgálat embereire csaptak le Németországban?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:36
Kína visszautasította kedden azokat az állításokat, miszerint a kínai titkosszolgálat kémkedési műveleteket folytat Németországban, és rágalomnak minősítette az állításokat.
Nemzetközi Nemcsak nálunk elégedetlenek a tanárok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 13:23
A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok.
Nemzetközi Ráteheti Kína a kezét az Indiai-óceánra?
Káncz Csaba | 2024. április 23. 09:31
A Kína-barát elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG