6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Irán és Izrael a szürkezónában, hadüzenet nélkül már évek óta háborúban áll. Teherán azonban most először támadta meg közvetlenül Izraelt. Káncz Csaba jegyzete.

Teherán vasárnapra virradó éjjel úgy döntött, hogy a támadást saját területéről hajtja végre Izrael ellen. Ez komoly eszkalációt jelent. Eddig Izrael és Irán a szürkezónában pofozkodott egymással, amelyet az izraeliek főként szíriai légicsapásokkal vagy iráni titkos támadásokkal vívtak.

Új felállás

Most ez a háború új, veszélyes szakaszba lép - ez az Iszlám Köztársaság első közvetlen támadása Izrael ellen. Ráadásul az iráni Forradalmi Gárda vezetője szerint a támadás egy "új egyenlet" része, amely szerint, ha Izrael "bárhol és bármikor megtámadja érdekeinket, eszközeinket, személyiségeinket és állampolgárainkat, megtoroljuk őket".

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban. Irán. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban. Irán. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
Fotó: MTI/AP

Izrael tegnap tájékoztatta az amerikaiakat és a régió kormányait, hogy az Iránnak adott válasza elkerülhetetlen.

A The Economist értesülése szerint Tel-Aviv katonai lehetőségei között szerepel, hogy drónokat indít Irán ellen, és nagy hatótávolságú légicsapásokat mér Iránra, esetleg katonai bázisokra vagy nukleáris létesítményekre. Az általában jól értesült Axios viszont úgy értesült, hogy Biden elnök tegnap hajnalban telefonon közölte Netanjahuval, hogy az Egyesült Államok nem fogja támogatni az Irán elleni izraeli ellentámadást.

Az iráni katonai vezetés tegnap bejelentette: „Ezt a műveletet eredményesnek tekintjük, és nem áll szándékunkban folytatni a műveletet. De ha a cionista rezsim reagál, a következő akciónk sokkal nagyobb lesz”.

A Fehér Háznak más se hiányzik, mint egy eszkalálódó konfliktus. Az NBC értesülése szerint Biden tegnap azt mondta Netanjahunak, hogy mivel az iráni támadás a jelek szerint minimális áldozatokat és károkat okozott, Izraelnek "el kell fogadnia a győzelmet", és nem kell megtorolnia az iráni támadást. Mivel azonban egy Izrael elleni közvetlen iráni támadás átlépett egy új határt, Izrael valószínűleg valamikor a közeljövőben megtorlásra kényszerül: a közvélemény és vezetés számára az iráni közvetlen támadások normalizálása tűrhetetlen.

Stratégiai megfontolások

Teherán Izrael elleni csapása stratégiai okokból is ered. A mai Közel-Keleten, amikor az Egyesült Államok megpróbál kivonulni a térségből, hogy a kínai kihívásra koncentráljon, Izrael az egyetlen ország, amely képes szembeszállni Irán hegemón törekvéseivel. Egyetlen arab ország sem tud ellenállni a növekvő perzsa hatalomnak. Az arab államok súlyos belpolitikai problémáktól szenvednek, és nincs meg a katonai és politikai képességük ahhoz, hogy szembeszálljanak a forradalmi Iránnal.

Teherán erős regionális pozíciót akar fenntartani, viszont nem igazán akar háborút kirobbantani Izraellel és/vagy az Egyesült Államokkal.

Iránbarát milíciák azonban vannak Libanonban (ahol a Hezbollah ténylegesen ellenőrzi az országot), Szíriában, Irakban, Jemenben és Gázában. Az iráni jelenlét visszatér a polgárháborúba keveredett Szudánba is. Irán ezeken keresztül törekszik a közel-keleti hegemóniára és Izrael elsorvasztására. Az iráni proxik kezében lévő rakétaarzenál több színtérről Izrael lakossága ellen irányul, amely szerintük a zsidó állam gyenge pontja.

A libanoni front

Izrael - amely az október 7-i támadás miatt súlyos bizalmi válságot élt át - ígéretet tett arra, hogy szükség esetén erővel is elűzi a Hezbollahot a határtól. Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó decemberben jelezte, hogy amint a Hamászt legyőzik, Izrael nem fogja tovább tűrni a határon élő polgárok biztonságát fenyegető veszélyeket, és nem lesz más választása, mint háborút indítani a Hezbollah ellen.

Az is elképzelhető tehát, hogy Irán szövetségesei is belekeverednek a két állam konfliktusába. Különösen a libanoni Hezbollah áll a középpontban. Az erősen felfegyverzett erő Teherán milícia-rendszerének koronaékszerének számít, és hónapok óta határháborúban áll Izraellel. Vasárnap este a Hezbollah rakétákat lőtt ki az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra. Egyelőre nem világos, hogy ezek az akciók kapcsolatban állnak-e az iráni légitámadással.

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a vasárnapi libanoni terület elleni izraeli támadások a Hezbollah korábbi támadásaihoz kapcsolódtak, nem pedig az iráni támadáshoz. A libanoni hatóságok reagáltak a megszigorított biztonsági helyzetre, és további intézkedésig felfüggesztették a légi forgalmat a bejrúti repülőtéren.

A Moszkva-Teherán tengely árnya

Moszkva már nyugtalan. Az Izrael és Irán közötti feszültség újabb akut válságot idézhet elő a Közel-Keleten - mondta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője.

Irán ütemesen halad előre a nukleáris dúsítás területén, ráadásul tavaly egy fontos stratégiai váltás következett be: Irán és Oroszország között stratégiai szövetség jött létre, amely abban nyilvánul meg, hogy Teherán drónokat és föld-föld rakétákat szállít Moszkvába az ukrajnai háború számára, és dróngyárat is tervez építeni Oroszországban. Oroszország pedig kompenzálja Iránt azzal, hogy fejlett légvédelmi rendszerekkel látja el, ami nagyon megnehezíti az ellene irányuló légi támadásokat.

Évek óta megy a pofozkodás

Kár lenne tagadni: Irán és Izrael a szürkezónában, hadüzenet nélkül már évek óta háborúban áll, és Izrael rendkívüli képessége Irán stratégiai eszközeinek megcélzására nem újdonság a figyelők számára. Irán eddig súlyosan megszenvedte ezt az árnyékháborút.

Vegyük a példákat:

A 2000-es években Irán nukleáris programját – külföldi jelentések szerint – súlyosan veszélyeztette és késleltette a Stuxnet, mint a világ első digitális fegyvere.

2018-ban egy, a James Bond-filmekre emlékeztető merész és szürreális lépéssel a Moszad ügynökei rengeteg nukleáris aktát loptak ki Iránból. 2020 augusztusában Izraelt azzal vádolták, hogy munkatársai Teherán szívében megölték az Al-Kaida második számú vezetőjét. 2020 novemberében Teherán külvárosában meggyilkolták az iráni nukleáris program vezetőjét, állítólag mesterséges intelligencia által támogatott fegyvert használva.

2022 júliusában külföldi hírügynökségek arról számoltak be, hogy a Moszad Iránban kihallgatta a Forradalmi Gárda (IRGC) egy tagját. Tavaly pedig izraeli drónok vették célba Irán katonai létesítményeit Iszfahánban - egy érzékeny tartományban Irán szívében, ahol az ország védelmi, rakéta- és nukleáris ipara található.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG