1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Általánosságban nincs jelentős különbség a nők és a férfiak bankolási szokásai között, és a bankok általában nem is vezetnek nemek szerinti statisztikát – mondta a legtöbb Privátbankár által megkérdezett bank. Ahol rendelkezésre állnak nemekre vonatkozó adatok, ott is az állapítható meg, hogy nincsen szignifikáns különbség a nők és férfiak szokásai között, ugyanakkor számokkal nem alátámasztható, a szférában dolgozók tapasztalatai alapján mégis felfedezhetők apró különbségek, például jellemzően a nők intézik a család pénzügyeit.

A nők és férfiak szokásai a családban, társadalomban elfoglalt szerepek miatt térhetnek el. Például a gyerekszámlákat leggyakrabban nők nyitják meg, de általában is jellemző, hogy a családi pénzügyeket a nők intézik, annak ellenére, hogy általában ők keresnek kevesebbet.

Vannak olyan termékek, szolgáltatások, amit a nők gyakrabban keresnek

A bankolással kapcsolatban nem tapasztalható szignifikáns eltérést egyik nem irányába sem, szinte megegyezik az arány akár a banki termékek, szolgáltatások használatát, akár a hitelfelvételi, akár a megtakarítási szokásokat hasonlítjuk össze – állítják a bankok egybehangzóan, találni azonban egy-egy terméket, ami népszerűbb a nők körében.

Tavaly nőnapon a nők befektetési és tőzsdézési szokásairól írtunk.

Az FHB Banknak például két ilyen terméke is van; az egyik a Helló, gyerekeknek szóló bankszámla és kártya, a másik a Családi kedvezményprogram, amelybe a nők gyakran szervezik össze rokonaikat, közeli ismerőseiket. Tehát a család pénzügyeihez kötődő szolgáltatások és kedvezmények ügyintézését általában a nők vállalják magukra.

A banki szolgáltatások túlnyomó többségét, a számlavezetéssel kapcsolatos teendőket, a lakáshitelek,  fogyasztási hitelek felvételét döntő többségben nők intézik, de a döntést közösen hozzák a Gránit Bank tapasztalatai szerint. Ennek ellenére náluk a lakossági ügyfelek többsége férfi, ami azzal magyarázható, hogy a szolgáltatásaik túlnyomó többsége interneten lebonyolítható, nem kell a banki ügyintézés hagyományos, sokszor időigényes feladataival foglalkozni.

Árérzékenyek, de nem szűkmarkúak a női ügyfelek

A nők árérzékenyek, de nem feltétlenül a legolcsóbbat keresik. Fontosnak tartják a minőséget is mind a termékek és szolgáltatások tekintetében, ezért akár magasabb összeget is hajlandóak kifizetni.

A MagNet Bank közösségi bankos szolgáltatásánál, amely azért különleges, mert a számlavezetés díját az ügyfél határozza meg, a nők és férfiak aránya közel azonos, de a nők hajlandóak magasabb összeget fizetni. A MagNet Bank tapasztalatai szerint ennek az az oka, hogy ők erre nem spórolásként, hanem támogatásként tekintenek, mivel tudják, hogy a bank a nyereség 60%-át a közösségi bank fejlesztésére, 10%-át pedig a Közösségi Adományozási Programra fordítja.

A nők nem költekeznek ész nélkül hitelkártyájukról

Az áruhitelekkel kapcsolatos kvalitatív kutatások során kijött néha a klasszikus sztereotípia, hogy a nők hitelkártya használat esetén hajlamosabbak az impulzusvásárlásra, de reprezentatíve ez soha nem igazolódott vissza – válaszolta a Privátbankár hitelezési szokásokra vonatkozó kérdésére a magyarországi áruhitelezés terén piacvezető pénzintézet.

A hitelfelvételi kedv összetett kérdés, itt az egyes családok gazdasági és otthonteremtési döntési mechanizmusai jellemzőek. Azt lehet megfigyelni, hogy az árfolyamkockázattól mentes, hosszabb kamatperiódusú, ezáltal kiszámíthatóbb jelzáloghitelekre nyitottabbak a női ügyfelek.

A Budapest Bank 2012 novemberében az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők körében végzett banki hitelekkel kapcsolatos kutatást, amelyből kiderült, hogy az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkező nők valamivel nyitottabbak a hitelfelvételre, mint a férfiak.

A hitelfelvétel általában családi döntés. FHB Bank tapasztalata az, hogy ebben a nők mértéktartóan, reálisan döntenek. A családok meglévő, különféle törlesztendő (fedezetlen) hiteleinek racionalizálását, kedvezőbb kondíciókkal és egyszerűbb fizetéssel, adminisztrációval szolgáló FHB Tartozásrendező Személyi Kölcsönnél is a gyakran a családi pénzügyeket követő nők lépnek.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

---- Nem beszélnek többet a nők, ha mégis, okuk van rá ----

Előrelátás jellemzi a nőket: rendszeresebben, de kevesebbet tesznek félre

A rendszeres, kisösszegű megtakarításra alkalmas számlákat nagyságrendileg több nő használja. Megfigyelhető az is, hogy a nők ugyan kevesebbet, de fegyelmezettebben, és rendszeresebben tesznek félre, mint a férfiak. A nők és férfiak közötti bérrés lehet a legfőbb oka, annak, hogy kevesebbet tudnak félretenni. A CIB Banknál például a 36-45 éves korosztály körében a nők alig több mint 20 000 forintot, a férfiak azonban már közel 25 000 forintot tesznek félre átlagosan egy hónapban.

A megtakarítások első sorban az élethelyzeten, anyagi lehetőségeken múlnak, de a női ügyfelek e téren aktívabbak, körültekintőbbek, kezdeményezőbbek. Érdekesség, hogy eredetileg az FHB Alapozó Programjának célcsoportja kifejezetten a férfiak lettek volna, de kiderült, hogy sok nő is érdeklődik a rugalmasan elérhető befektetési alapok iránt.

Egyszerre több ügyet intéznek, lényegre törőbbek

A Privátbankár arra a kérdésére, hogy a telefonos ügyfélszolgálaton tapasztalnak-e különbséget a nemek alapján, igazolható-e például, hogy a nők többet beszélnek, az FHB Banknál azt mondták a beszélgetések hossza önmagában semmit nem mond, mivel az ügyintézés tárgyától nagyban függ a beszélgetés hossza. A nőkre például kifejezetten jellemző, hogy több ügyet intéznek el egyszerre, és több információt kérnek, nyitottabbak a felmerülő lehetőségek, ajánlatok megismerésére.

A MagNet Bank ügyfélszolgálatán az a benyomás alakult ki, hogy a női ügyfelek általában lényegre törőbben kommunikálnak.

Az új megoldásokra való nyitottság inkább kor kérdése és nem nemé

Arra, hogy az újfajta megoldásokat, az internetbankot mennyire kedvelik a nők, a legtöbb bank úgy reagált, hogy ez inkább életkor, mintsem nem kérdése. A tapasztalatok szerint a fiatal nők nem viselkednek másként, mint a férfiak.

A Gránit Bank ügyfelei például nemre való tekintet nélkül nyitottak a modern megoldásokra, nők és férfiak is használják a legújabb szolgáltatást, amellyel interneten keresztül élő kapcsolatba léphetnek az ügyfelek a bank munkatársaival.

A nemek közötti bankolási különbségek arra vezethetők vissza, hogy ki milyen szerepet tölt be a családban, a társadalomban, ezért van, hogy néhány termék népszerűbb a nők körében. Jelentős eltérések azonban nem állapíthatók meg a nemek szokásai között, és a különbségek is inkább benyomásokon alapszanak, és nem tudományosan megalapozott tények – mondták a CIB Banknál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG