1p
A bankok a veszteségek és a kockázat növekedésének ellenére nem változtattak az áruhitelek kamatain, sőt egy év alatt még csökkentettek is. A pénzintézetek a jelek szerint már most a januártól életbe lépő kamatplafonhoz igazítják a kondícióikat.

Az ajándékozás sok vásárlót hitelszerződés aláírására sarkall- írja a bankometer.hu. Az áruhitelekkel foglalkozó pénzintézetek az emelkedő alapkamat és a növekvő kockázatok ellenére 2011-ben átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb díj melett nyújtják a fogyasztási hiteleket.

A tavalyi és az idei karácsonyi időszakot összehasonlítva átlagban három százalékkal csökkent az áruhitelek kamata, annak ellenére, hogy az MNB nemrégiben ötven bázisponttal, tavaly decembertől nézve pedig száz bázisponttal emelte az alapkamatot, és maga az áruhitelezés is egyre nagyobb kockázatot jelent, tekintettel a rossz adósok növekvő arányára. A Bankometer elemzői minden, fogyasztási hitelajánlattal rendelkező bank kínálatát, a Budapest Bank, a Cetelem és az OTP Bank kínálatát górcső alá vették 2010 és 2011 decembere között. A pénzintézetek nemhogy beárazták volna a veszteségeiket és megemelkedett kockázataikat az áruhitelekbe, hanem átlagosan csökkentek ezeknek a termékeknek a díjai.

Az OTP Bank fogyasztási hiteleinél megtartotta a tavalyi átlagosan 27 százalék körüli THM-et, a Cetelem Bank áruvásárlási hiteleinek átlagos THM-je szintén 27 százalék körül maradt. Egyedül a Budapest Bank lóg ki a sorból, amely 30-ról 26 százalékra csökkentette idén az áruhitel kamatainak és kezelési költségének együttes mértékét. Tette ezt annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakosság fogyasztásikölcsön-állományának mintegy negyede minősített, azaz a rossz hitel kategóriába került 2011-ben, tehát jelentősen nőttek a fedezetlen hitelekhez kötődő kockázatok:

A tíz százalékos csökkenés az átlagos THM-ben azt mutatja, hogy a bankok bár nem mondtak le az ilyen áruvásárlási kölcsön igénnyel rendelkező ügyfelekről, ez az állomány mégsem növekszik, inkább kismértékben csökken idén - írják. Jövő év elején életbe lép a THM-plafon, a jegybanki alapkamat +24 százalékponton. Az említett pénzintézetek már most is ennek környékén mozognak, valószínűleg a hamarosan megjelenő törvényi szabályozás keretein belül árazták be termékeiket. A másik ok lehet a fogyasztói attitűd megváltozása. A fogyasztók ugyanis érezhetően nagyobb bizalmatlansággal fordulnak a hitelintézetekhez, egyre nagyobb a félelem a kamatok emelkedésétől, a fizetésképtelenségtől.

(Hitelekről további információkat itt talál.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG