1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők 58 százaléka nyitott a banki kölcsönökre, és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőbeni terveit bankhitel segítségével oldja meg – derült ki a Budapest Bank kutatásából. 85 százalékuk jelenleg is rendelkezik valamilyen fedezett vagy fedezet nélküli hitellel. A jövőbeni váratlan kiadásaik finanszírozására inkább fordulnának bankhoz kölcsönért, mint a családhoz, vagy a barátokhoz. Legnagyobb arányban (67%) személyi kölcsönt vennének igénybe azok, akik bankhitel segítségével oldanák meg az ilyen helyzeteket.

A karácsony közeledtével nem csak a lakossági fogyasztás, hanem ahhoz kapcsolódóan a fedezet nélküli hitelek kereslete is növekszik.  A Budapest Bank tapasztalatai szerint az év utolsó hónapjában az átlagot meghaladó mértékben veszik igénybe a fogyasztási hiteleket.

Az ünnepi szezon apropóján a pénzintézet kutatása azt vizsgálta, hogy a hiteltermékek használatával kapcsolatban az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező réteg hogyan gondolkodik a fedezet nélküli banki kölcsönökről és milyen célra veszi azokat igénybe.

Magas hitelösszeget személyi kölcsön formájában vesznek fel

A legalább nettó 250 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezők az országos adatokat messze meghaladó arányban vesznek igénybe banki szolgáltatásokat. Míg a lakosság csupán 34 százalékának van félretett pénze, addig ebben a csoportban a megtakarítással rendelkezők aránya 83 százalék. Ők azok, akik a hiteltermékeket is gyakrabban veszik igénybe: 85 százalékuknak van valamilyen banki kölcsöne szemben az országos 50 százalékos adattal.   Fedezett hitellel a megkérdezettek 60%-a, fedezet nélküli hitellel 71 százalékuk rendelkezik.

A fedezet nélküli hitelek közül legnépszerűbb a hitelkártya és a folyószámlahitel, ezekkel jellemzően kisebb összegű, mindennapos kiadásaikat fedezik a megkérdezettek, maximum 400 ezer forintot költve el egy-egy alkalommal. Szintén a kisebb összegű vásárlásokat szolgálja az áruhitel, amelyet többnyire műszaki, elektronikai cikkek, valamint háztartási gépek beszerzésére igényelnek.

Magasabb, 800 ezer forintot meghaladó hitelösszeget már kizárólag személyi kölcsön formájában vettek igénybe a válaszadók. Személyi kölcsön esetén az elmúlt évben a leggyakoribb hitelcél az ingatlan-felújítás (31%) és a meglévő tartozás kiváltása (29%) volt. Ennek a hiteltípusnak a használata is elterjedtebb a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében: a válaszadók 21 százalékának van ilyen hitele, míg országosan csak 13 százaléknak.

A többség hitelből is megvalósítaná vágyait

A válaszadók jövőre vonatkozó terveit, vágyait nagyrészt az anyagi biztonság megteremtése motiválja: így például az otthonteremtés, a megtakarítások gyarapítása, vagy a gyermekek támogatása. Ezeket a célokat nagyrészt meglévő megtakarításaikból tervezik fedezni, azonban a többség a hiteleket sem utasítja el: 58 százalék állította, hogy tervei megvalósítására igénybe venne valamilyen banki kölcsönt.

A hitelből megvalósítandó célok közül előkelő helyen szerepelnek azok, amelyekhez a fedezet nélküli hitelek közül elsősorban személyi kölcsönt vennének igénybe a válaszadók: 17 százalék a lakás energetikai korszerűsítését, 13% a gyermekek támogatását tudná elképzelni hitelből, amire átlagosan 1,2 millió forint kölcsönt vennének fel. A hitelből megvalósítandó célok közt gyakran említették még az autó- (15%) illetve a lakásvásárlást (8%), amelyet autó- illetve lakáshitel segítségével finanszíroznának.

Nem várt kiadások: inkább banktól kérnek kölcsönt, mint ismerőstől

A többség (61%) ugyan egy váratlan kiadás esetén elsősorban a meglévő megtakarításaira hagyatkozna, de – annak hiányában, vagy annak kiegészítésére, illetve az esetleges kamatveszteség elkerülése érdekében – jelentős arányban vonnának be külső finanszírozási forrásokat is az ilyen helyzetek kezelésére. Banki kölcsönt venne fel a váratlan kiadások fedezésére a válaszadók 39 százaléka, családhoz, vagy rokonokhoz pedig 29 százalék fordulna. Váratlan helyzetben átlagosan 825 ezer forint kölcsönt vennének fel, amihez a bankhitelt választók kétharmada (67%) személyi kölcsönt igényelne. Folyószámlahitelt 45 százalék, jelzáloghitelt 21 százalék említett.  

Az elővigyázatosság a fő szempont a pénzügyekben – a hitelkeret is a biztonságot növeli

A megkérdezettek nagy része a pénzügyeiben óvatos, az elsődleges szempont számukra a biztonság (90%). Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy állandóan rendelkezzenek egy hitelkerettel, amelyhez szorult helyzetben nyúlhatnak (62%). Nagy arányban vannak azok is (56%), akik úgy gondolják, hogy a banki kölcsönök segíthetnek elérni a céljaikat, megvalósítani vágyaikat, 39% pedig kifejezetten úgy gondolja, hogy a kölcsön jó üzlet lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG