<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők 58 százaléka nyitott a banki kölcsönökre, és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőbeni terveit bankhitel segítségével oldja meg – derült ki a Budapest Bank kutatásából. 85 százalékuk jelenleg is rendelkezik valamilyen fedezett vagy fedezet nélküli hitellel. A jövőbeni váratlan kiadásaik finanszírozására inkább fordulnának bankhoz kölcsönért, mint a családhoz, vagy a barátokhoz. Legnagyobb arányban (67%) személyi kölcsönt vennének igénybe azok, akik bankhitel segítségével oldanák meg az ilyen helyzeteket.

A karácsony közeledtével nem csak a lakossági fogyasztás, hanem ahhoz kapcsolódóan a fedezet nélküli hitelek kereslete is növekszik.  A Budapest Bank tapasztalatai szerint az év utolsó hónapjában az átlagot meghaladó mértékben veszik igénybe a fogyasztási hiteleket.

Az ünnepi szezon apropóján a pénzintézet kutatása azt vizsgálta, hogy a hiteltermékek használatával kapcsolatban az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező réteg hogyan gondolkodik a fedezet nélküli banki kölcsönökről és milyen célra veszi azokat igénybe.

Magas hitelösszeget személyi kölcsön formájában vesznek fel

A legalább nettó 250 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezők az országos adatokat messze meghaladó arányban vesznek igénybe banki szolgáltatásokat. Míg a lakosság csupán 34 százalékának van félretett pénze, addig ebben a csoportban a megtakarítással rendelkezők aránya 83 százalék. Ők azok, akik a hiteltermékeket is gyakrabban veszik igénybe: 85 százalékuknak van valamilyen banki kölcsöne szemben az országos 50 százalékos adattal.   Fedezett hitellel a megkérdezettek 60%-a, fedezet nélküli hitellel 71 százalékuk rendelkezik.

A fedezet nélküli hitelek közül legnépszerűbb a hitelkártya és a folyószámlahitel, ezekkel jellemzően kisebb összegű, mindennapos kiadásaikat fedezik a megkérdezettek, maximum 400 ezer forintot költve el egy-egy alkalommal. Szintén a kisebb összegű vásárlásokat szolgálja az áruhitel, amelyet többnyire műszaki, elektronikai cikkek, valamint háztartási gépek beszerzésére igényelnek.

Magasabb, 800 ezer forintot meghaladó hitelösszeget már kizárólag személyi kölcsön formájában vettek igénybe a válaszadók. Személyi kölcsön esetén az elmúlt évben a leggyakoribb hitelcél az ingatlan-felújítás (31%) és a meglévő tartozás kiváltása (29%) volt. Ennek a hiteltípusnak a használata is elterjedtebb a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében: a válaszadók 21 százalékának van ilyen hitele, míg országosan csak 13 százaléknak.

A többség hitelből is megvalósítaná vágyait

A válaszadók jövőre vonatkozó terveit, vágyait nagyrészt az anyagi biztonság megteremtése motiválja: így például az otthonteremtés, a megtakarítások gyarapítása, vagy a gyermekek támogatása. Ezeket a célokat nagyrészt meglévő megtakarításaikból tervezik fedezni, azonban a többség a hiteleket sem utasítja el: 58 százalék állította, hogy tervei megvalósítására igénybe venne valamilyen banki kölcsönt.

A hitelből megvalósítandó célok közül előkelő helyen szerepelnek azok, amelyekhez a fedezet nélküli hitelek közül elsősorban személyi kölcsönt vennének igénybe a válaszadók: 17 százalék a lakás energetikai korszerűsítését, 13% a gyermekek támogatását tudná elképzelni hitelből, amire átlagosan 1,2 millió forint kölcsönt vennének fel. A hitelből megvalósítandó célok közt gyakran említették még az autó- (15%) illetve a lakásvásárlást (8%), amelyet autó- illetve lakáshitel segítségével finanszíroznának.

Nem várt kiadások: inkább banktól kérnek kölcsönt, mint ismerőstől

A többség (61%) ugyan egy váratlan kiadás esetén elsősorban a meglévő megtakarításaira hagyatkozna, de – annak hiányában, vagy annak kiegészítésére, illetve az esetleges kamatveszteség elkerülése érdekében – jelentős arányban vonnának be külső finanszírozási forrásokat is az ilyen helyzetek kezelésére. Banki kölcsönt venne fel a váratlan kiadások fedezésére a válaszadók 39 százaléka, családhoz, vagy rokonokhoz pedig 29 százalék fordulna. Váratlan helyzetben átlagosan 825 ezer forint kölcsönt vennének fel, amihez a bankhitelt választók kétharmada (67%) személyi kölcsönt igényelne. Folyószámlahitelt 45 százalék, jelzáloghitelt 21 százalék említett.  

Az elővigyázatosság a fő szempont a pénzügyekben – a hitelkeret is a biztonságot növeli

A megkérdezettek nagy része a pénzügyeiben óvatos, az elsődleges szempont számukra a biztonság (90%). Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy állandóan rendelkezzenek egy hitelkerettel, amelyhez szorult helyzetben nyúlhatnak (62%). Nagy arányban vannak azok is (56%), akik úgy gondolják, hogy a banki kölcsönök segíthetnek elérni a céljaikat, megvalósítani vágyaikat, 39% pedig kifejezetten úgy gondolja, hogy a kölcsön jó üzlet lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos