<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.

Végre kiderült az ég a tőzsdék felett, a vezető európai indexek közül a német 0,9, a francia 1,4, a brit 0,7 százalékkal emelkedik. Az amerikai tőzsdék indexeinek határidős értékei pedig 0,7-0,9 százalékkal mennek fel.

Úgy tűnik, a piacok bíznak abban, hogy a bankválság nemsokára véget ér. Amerikában lakáseladásokról érkezik adat, és különböző Federal Reserve-vezetők is beszélni fognak.

Csökkentették a Richter célárát

Magyarországon a BUX-index az európai átlag alatt, fél százalékkal megy fel, ami leginkább a Mol egy százalékos emelkedésének köszönhető. Az OTP csak 0,7 százalékkal drágul, 9872 forintra, a Richter esik 0,3 százalékkal. Jelentős a forgalma a Pannergynek és a Nyomdának, 0,8, illetve 1,6 százalékkal kerülnek többe.

Az HSBC 9800 forintról 8600 forintra csökkentette a Richterre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást pedig vételről tartásra rontotta.

Nagyot erősödött a forint

Ma 380,50 az euró ára, ami csekély változás a tegnap esti állapothoz képest, 30 filléres csökkenés. De a forint árfolyama már tegnap délután nagyot erősödött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú üzenetei nyomán, 4-5 forinttal esett az euró ára kedden. Ma reggel pedig 379,70-re is leszúrt az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

A nemzetközi környezet is viszonylag kedvező, az olaj és a földgáz kissé drágább ugyan, de az általános tőkepiaci hangulat inkább optimista.

Magas maradhat a magyar kamat

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén. A hangvétel szigorú maradt, a döntéshozók megerősítették, hogy az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is türelmes megközelítés indokolt a monetáris kondíciók alakításában. Így az egynapos betéti gyorstendereken szükséges a 18 százalékos kamat fenntartása. (Ez az effektívnek is nevezett kamatszint támogatja elsősorban a forintot – a szerk.)

Épp a Tesla trónfosztása folyik?

A kínai BYD elektromos- és hibridautó eladásai elérték az 1,86 milliós darabszámot, míg a Tesla csak tisztán elektromos autókat gyártva érte el az 1,31 millió darabot tavaly – írja az Erste Befektetési Zrt.

De akkor is a „hatalomátvétel” környékén vagyunk. Ez az első madár, amely elrepül a Tesla mellett, s valószínűleg még jönni fognak többen is.

Az elektromos és a fosszilis üzemanyagokkal működő gépkocsik árai ugyanis elkezdtek összeérni, az előbbinél árcsökkenést, míg az utóbbinál áremelkedést láthattunk. Sőt, az elektromosok terén még csak “most indulhat az árháború”, amit alapvetően a kínaiak indítottak el. Most például az MG (Nanjing Automobile) tör be a piacra relatíve olcsó, jó paraméterekkel rendelkező elektromos autóival – írja a brókercég.

Négy ok miatt érdemes az agrárbizniszbe fektetni

Mind nyomasztóbb a világban az élelmiszerhiány, ami növekvő keresletet okoz – írja a VIG Alapkezelő Total Return blogja. Ennek négy fontosabb oka is van:

  1. A népességnövekedés.
  2. Az éghajlatváltozás.
  3. A társadalmi nyomás a termékek fenntartható módon való előállítására.
  4. Geopolitikai tényezők, például háborúk, vámok, politikai instabilitás, nemzetközi kereskedelmi megállapodások.

Így magas hatékonyságú, fejlett nagyipari mezőgazdaságra van szükség. Az agrártechnológia (precíziós mezőgazdaság, önvezető robotok, drónok stb.) optimalizálhatja a mezőgazdasági termelést.

Ezért fektetünk bizalommal mi is az ágazat legjobb cégeibe teszik hozzá.

A Shapella drágítja a bitcoint is?

Több napos lefelé csordogálás után az ether emelkedni kezdett, a bitcoin követte, így most mintegy hat százalékos pluszban vannak (1830, illetve 28 550 dollár körül). Az ugrásban nagy szerepe lehet annak, hogy az Ethereum fejlesztői megerősítették a két részből összevont Shapella (Shanghai + Capella) szoftverfrissítés időpontját. Ez a tervek szerint 2023. április 12-én este, azaz mintegy két hét múlva fog bekövetkezni.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A fejlesztést nagyon várják a befektetők, többek között lehetővé teszi majd a korábban lekötött (stake-elt) ether-érmék felszabadítását.

Feldarabolnák az Alibabát

A kínai online kereskedelmi óriás bejelentette, hogy hat különböző részre darabolnák fel a vállalatot, amelyek így tőkét vonhatnak be vagy tőzsdére mehetnek. Ez lenne a cég történetében a legnagyobb reorganizáció, a közlemény szerint ezzel nagyobb részvényesi értéket tudnának teremteni.

A lépés vélhetően nem független a kínai kommunista párttól, hiszen korábban többször lehetett hallani, hogy túlságosan nagynak és befolyásosnak gondolják a céget jegyezte meg az Equilor Befektetési Zrt.

Forró lesz a nyár, sok sört iszunk?

A napokban éves csúcsukra ért olyan sörgyártó nagyvállalatok árfolyama, mint a Carlsberg, a Heineken és az Anheuser-Bush. A cégek februárban és március elején jó gyorsjelentéseket tettek közzé, meghaladva az elemzői várakozásokat. Az utóbbi, az Anheuser-Bush (AB InBev SA-NV) például a korábbi 90 cent helyett 98 dollárcentes profitot termelt részvényenként.

Három európai sörgyár, a Carlsberg, a Heinekken és az Anheuser Bush árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három európai sörgyár, a Carlsberg, a Heinekken és az Anheuser Bush árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csúcson vagy annak közelében van egyébként más, fogyasztási cikkekben, luxuscikkekben utazó részvények árfolyama is, mint a Luis Vuitton, a L’Oreal, a Hermes papírjai. A jelenlegi válságos időkben sokan a fogyasztási részvényeket tekintik jó befektetésnek?

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG