<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Fed tegnapi kamatdöntő ülése után csak az amerikai indexek ugrottak meg, ma Európában már szerény esések látszanak. Kivéve a lengyeleknél és nálunk, ahol az OTP és a Mol erősödik. A forint viszont megint gyengül az e heti két kamatemelés ellenére. Megindult az árupiac, különösen az ezüst és a palládium.

Ma pluszban kezdtek az európai tőzsdék, de azután szerény mínuszba mentek át. A német index 0,4, a francia 0,1, a brit 0,2 százalékkal megy le. Ez azonban nem sok mozgás ahhoz képest, hogy tegnap az USA-ban a Nasdaq technológiai index 4,3, az S&P 500 pedig 2,6 százalékkal ugrott meg. 

A tegnapi nap nagy eseménye a Fed kamatemelése volt, ami a várakozásoknak megfelelő 75 bázispont lett. Jerome Powell elnök elmondta, hogy szeptemberben még egy nagyobb emelés várható, de azután lassulhatnak az emelések, és továbbra is 3,5 százalékon várja a tetőzést. Az emelési ciklus lehetséges lassulásának nagyon örült a piac, nagyban csökkent a bizonytalanság, ennek tudható be, hogy a részvényindexek ekkorát emelkedtek.

Nem segített a forinton a kamat

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, miközben Varsó felülteljesítő 1,3 százalékkal. Az OTP 0,4, a Mol 0,9 százalékkal megy fel, miközben a Richter 0,6, a Telekom 1,4 százalékkal süllyed. Gyorsjelentést tett közzé a Masterplast, a papír 3,6 százalékkal drágul ma.

Árfolyamok és grafikonok

Sem a keddi egy százalékpontos hazai alapkamat-emelés, sem a ma reggeli ugyanekkora betétikamat-módosítás nem tudja erősödő pályára terelni a forintot. Ma már 407,60 is volt az euróárfolyam, jelenleg 406,70-en áll.

Vételi nyomás az ezüstpiacon

Az olaj ára másfél százalékkal megy fel, aminek több oka is van. Az egyik, hogy meglepően alacsony amerikai olajkészletekről érkezett jelentés, miközben az ottani kereslet erős. A másik az általános tőkepiaci hangulat, ami a kockázatvállalási készség emelkedését okozza. A harmadik ok a dollár erősödésének megállása lehet.

Az ezüst árfolyama. Forrás: Tradingview.com
Az ezüst árfolyama. Forrás: Tradingview.com

A dollár mellett 1-2 százalékkal emelkedik az arany, a búza, a réz, az alumínium, a nikkel és a platina árfolyama is. Négy százalék feletti mértékben megy fel két ipari nemesfém, az ezüst és a palládium ára. Az európai gázár több napos száguldás után kissé csökkent.

A TikTok szorongatja a Facebookot

A tőzsdére lépése óta először csökkent éves bázison a Facebook anyavállalatának, a Meta Platformsnak az árbevétele. Az egy részvényre jutó eredménye a várt 2,54 dollár helyett 2,46 dollár lett. A metaverzumra és virtuális valóságra építő Reality Labs a negyedévben 2,8 milliárd dolláros működési veszteséget termelt – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A menedzsment szerint zsugorodik a vállalatok hirdetésekre fordítható büdzséje, és a TikTok továbbra is jelentős nyomást helyez a vállalatra. De a nemrég bevezetett Instagram Reels népszerűsége nő.

A tőzsdén kívüli kereskedésben a papír öt százalékkal esik.

Jelentett a Ford és a Stellantis

A Ford második negyedéves eredménye felülmúlta a várakozásokat. A tőzsdezárás utáni kereskedésben hat százalékot emelkedett a Ford részvény árfolyama.

Európában jelentett a Stellantis autógyár, a STMicroelectronics chipgyártó, az Anheuser-Busch InBev sörgyár, az Orange telefontársaság és a Nestlé. Az olajiparból pedig a TotalEnergies és a Shell.

Ma még sok egyéb mellett az Apple, az Amazon.com és a Mastercard gyorsjelentései jönnek, amikre különösen figyelnek majd a befektetők.

Eléri csúcspontját az infláció?

Az infláció valószínűleg elérte a csúcspontját, mivel a vállalatok árvárakozásai júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek – legalábbis a német Ifo Intézet kutatói szerint.

Az árak valószínűleg tovább emelkednek, de az ütem lassulni fog. Az infláció az év második felében fokozatosan csökkenhet.

A német vállalatok árvárakozásai ugyanis általában néhány hónapos késéssel tükröződnek a fogyasztói árakban.

De az élelmiszer tovább drágulhat

Az árvárakozások főleg a német építőiparban és az iparban csökkentek, de a fogyasztáshoz kapcsolódó szolgáltatások (vendéglátás, szabadidő, kultúra, szórakozás) esetében is lassabb áremelkedés várható. Egyedül az élelmiszer-kiskereskedelemben nem látszik a vége. Az Ifo által megkérdezett valamennyi kiskereskedő azt mondta, hogy emelni fogja az árait.

Még sok minden történhet a kamattal

Miután Jerome Powell Fed-elnök megpendítette a lehetőségét, hogy a jegybank hamarosan a kamatemelések lassabb ütemére térhet át, vannak óvatos hangok is.

A szeptember 21-i FOMC-ülésig két hónap van hátra, jön még addig két munkaerőpiaci jelentés, két inflációs jelentés és a Fed Jackson Hole-i szimpóziuma. Ez idő alatt sok minden történhet.

Így nem meglepő, hogy a Fed kissé homályosan fogalmaz a jövőre vonatkozó iránymutatásában – idézi az Investing.com az ING elemzőit.

Száguld az ethereum

A kriptodevizák most is együtt mozogtak az amerikai technológiai részvényekkel, és tegnap este vágtára váltottak. Ma a bitcoin hét, az ether tíz százalék körüli pluszban van, 23 ezer körül, illetve 1640 dollárnál járnak. Cathie Wood sztáralapkezelő alapjai 75 millió dollárnyi részvényt adtak el a Coinbase kriptotőzsdében levő részesedésükből.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ukrajna a kriptók fellegvára

A kriptovaluta-adományok kulcsfontosságúak Ukrajna védelme szempontjából, az ország a medvepiac közepette továbbra is kriptobarát – mondta a digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettes, Alex Bornyakov.

Életbevágóan fontos, a szó szoros értelmében, mivel a kriptók rugalmasságot és gyorsaságot biztosítanak, ami megmenti katonáink életét mondta a tisztviselő.

A digitális átalakulásért felelős minisztérium már több mint 60 millió dollárt gyűjtött össze az ukrán katonai műveletek és a humanitárius segélyek finanszírozására. Más, a blokklánchoz kapcsolódó projektek, mint például NFT-k (“Meta History: Museum of War”) is (dollár)milliókat hoztak Ukrajnának.

Két ukrán NFT. A baloldali az Oroszország által bekebelezett területekről, a jobboldali egy szétlőtt családi otthonról. Forrás: Metahistory.gallery
Két ukrán NFT. A baloldali az Oroszország által bekebelezett területekről, a jobboldali egy szétlőtt családi otthonról. Forrás: Metahistory.gallery

Lépést tart-e az inflációval az osztalék?

A value (értékalapú) részvények osztalékára milyen hatással lehet a magasabb infláció, eléri-e a pénzromlást az osztalékok emelkedése? – teszi fel a kérdést a Holdblog.

Magasabb inflációs környezetben hosszú távon a vállalati profitok tudnak alkalmazkodni, reálértelemben szinten maradni, vagy akár növekedni is írják.

A reálértelemben fennmaradó, emelkedő profitok pedig teret adnak arra, hogy a vállalatok idővel az osztalékukat is emeljék az infláció mértékével, vagy jobban. Rövidebb távon azonban veszélyt jelent a profitokra, hogy a jegybank a gazdaság fékezésével tudja hűteni az inflációt, ami könnyen recesszióhoz és profiteséshez vezethet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG