5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?

Az európai tőzsdék vegyesen teljesítettek eddig hétfőn, a német index stagnál, a francia kissé emelkedik, a brit fél százalékkal csökken. A BUX index 0,1 százalékkal emelkedik, amit az OTP 0,7 százalékos erősödése mozgat elsősorban. A Richter 0,4, a Telekom 0,6 százalékkal esik, a Mol lényegében nullában áll.

Az amerikai határidős indexek kissé süllyednek. A befektetők óvatossága indokolt, ez lehet ugyanis december legeseménydúsabb hete a tőkepiacokon. A jegybankok ideje következik, szerdán az USA-ban, csütörtökön az Eurózónában, majd Japánban is kamatdöntés esedékes.

Miért stabil a forint?

Az euró/forint hétfőn 381,20-on áll, ami alig jelent emelkedést a péntek estihez képest. A múlt hetet az árfolyam nagyrészt 379,50 és 392,50 forint között töltötte.

Árfolyamok és grafikonok

A forint stabilitásában az uniós forrásokkal kapcsolatos hírek is szerepet játszhattak a KBC Equitas szerint. A Pénzügyminisztérium ugyanis közleményt adott ki, amelyben olvasható, hogy

a RePowerEU támogatásának egy részét folyósítani fogják jövő februárig.

Merre tovább, magyar eszközök?

Az S&P Global pénteken stabil kilátással megerősítette Magyarország „BBB-” államadóssági besorolását, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. A cég szerint a feszes munkaerőpiac és az uniós forrássokkal kapcsolatos bizonytalanság csökkenti a potenciális növekedést, ami idén 0,1 százalék lehet.

Az előrejelzési forgatókönyvük azon alapszik, hogy az uniós forrásokat nem vágják vissza jelentősen, csak késnek a megállapodások – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az S&P előrejelzése alapján idén 17,3 százalékos lehet az infláció (mármint az éves átlagos infláció – a szerk.), míg jövőre 4,8 százalék írta a KBC Equitas.

Újabb pofont kapott a kínai részvénypiac

Romlott Kínában a deflációs helyzet novemberben, a fogyasztóiár-index (CPI) három éves mélypontra ért – írta a Reuters. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 0,5 százalékkal csökkent havi szinten az árszínvonal, ami gyengébb a 0,1 százalékos átlagos elemzői várakozásnál és az októberi 0,1 százalékos mérséklődésnél is. A termelői árak pedig a tizennegyedik egymást követő hónapban zsugorodtak.

Az adatok a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat fokozták, emiatt a CSI 300 kínai blue chip index átmenetileg több mint egy százalékkal, közel ötéves mélypontra süllyedt. A Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng egy, illetve két százalékot veszített, de azután magukhoz tértek.

A CSI 300 kínai blue chip index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A CSI 300 kínai blue chip index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A növekvő gazdasági kockázatok miatt a fogyasztók tovább csökkentették a kiadásaikat. Mindez a kormány folyamatos likviditás-injekciói ellenére következett be. A Moody’s a múlt héten Kína hitelminősítésének lehetséges rontására figyelmeztetett.

Jó hónap a december

Új éves csúcson zárt az S&P 500 index pénteken, 4600 pont felett. A december az utóbbi húsz évben átlagosan a legjobb tőzsdehónapnak bizonyult, és egyelőre az idén is jól alakul. Az utóbbi hetekben sokat segített a kockázatosabb eszközöknek a kamatcsökkentési várakozások erősödése, a dollár gyengülése.

Ezért volt optimista Amerika

A pénteki amerikai tőzsdei emelkedés egyik magyarázata, hogy a munkaerőpiaci jelentés erős volt. Az amerikai gazdaság novemberben közel 200 ezer új (nem mezőgazdasági) munkahelyet teremtett, a vártnál többet. Az átlagkeresetek havi szinten a vártnál magasabbak voltak, éves szinten azonban stabilan a négy százalékos szint körül alakultak. Ez kétszerese a Federal Reserve (Fed) inflációs céljának, de ez nem nagyon zavarta a piacokat, az amerikai indexek emelkedéssel zárták a múlt hetet.

Az adatok azt sugallják, hogy a Fed egy lépéssel közelebb került a “Goldilocks” (ideálishoz közeli, mesés) forgatókönyv megvalósításához: megnyerheti az inflációs csatát anélkül, hogy recesszióba taszítaná a gazdaságot – írta az Investing.com.

Túl szép, hogy igaz legyen? Az e heti inflációs jelentés és a Fed-döntés megmutatja. (Az inflációs adat kedden, a Fed-döntés szerda este érkezik.)

Túlzóak voltak az olaj haláláról szóló hírek?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2030-ra a szén, a kőolaj és a földgáz meredek hanyatlását jósolja. Ám a jóslatok ellenére az energiacégek olajból származó nyeresége szárnyal, és az olyan óriások, mint a Chevron és az Exxon Mobil növelik a fosszilistüzelőanyag-kitermelésbe eszközölt befektetéseiket – írja az Oilprice.com a COP28 konferencia ellentmondásairól.

A klímatárgyalásokon a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről tárgyalnak, miközben az iparág visszavonta a kibocsátás-csökkentési ígéreteket.

A Big Oil, a nagy olajmultik könyvelése arról árulkodik, hogy az olajipar halálát mások “erősen eltúlozták”. A kereslet realitásai és az alternatívák korlátai nem változtak. Számos nagyvállalat tervezi a fosszilis beruházások növelését. A Chevron és az Exxon Mobil szorgalmasan vásárolja fel a kiaknázatlan tartalékokkal rendelkező riválisokat.

Mitől esik a bitcoin?

A bitcoin hétfőn hajnalban hirtelen beesett több százalékkal, 43 ezer dollár környékéről átmenetileg 42 ezer alá is, majd 42 400-ra korrigált. A kriptovalutával kapcsolatban nem jött különösebb hír, de az esés nem sokkal azután következett be, hogy a kínai részvények is lejetmenetbe kapcsoltak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Másrészt sokan vártak már korrekciót az idén tapasztalt rengeteg emelkedés után, ez talán önbeteljesítő jóslattá is válhatott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17435 17415 17490 -0,06% 17435 17440 1 383 958 120 HUF 2024-02-22 12:02:44
MOL 2924 2916 2964 -0,88% 2924 2930 616 990 188 HUF 2024-02-22 11:59:17
MTELEKOM 805 803 820 -1,35% 804 805 211 306 047 HUF 2024-02-22 12:02:23
RICHTER 9750 9735 9840 0,00% 9745 9750 368 208 100 HUF 2024-02-22 12:02:00
OPUS 419 415 421 -0,59% 417 419 34 771 364 HUF 2024-02-22 11:41:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
Részvény / Deviza / Áru Nézze meg a forint árfolyamát, mielőtt elindul a pénzváltóhoz!
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 19:20
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG