<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?

Tegnap meglepő fordulat történt az amerikai kereskedésben, borzasztóan rossz kezdés és napon belüli hatalmas (4-5 százalékot is elérő) mínuszok után az indexek pluszban tudtak zárni.

Kérdés azonban, hogy ez az optimizmus ma is kitart-e, nem csak technikai oka volt a dolognak, mint például shortok (esésre játszó eladási ügyletek) vételekkel való zárása. Ma ugyanis az amerikai indexek határidős értékei határozottan mínuszban vannak, az S&P 500-é 0,7, a Nasdaq-é pedig 1,0 százalékkal.

Reggel Ázsiában is csúnya, 2-3 százalékos esések voltak, az európai piacok viszont optimisták, szerényebb kezdés után még növögetnek is a pluszok. A német DAX 1,3, a francia CAC 1,5, a brit FTSE 100 pedig 1,1 százalékkal van tegnapi – alaposan lenyomott – záróértéke felett.

Varsó fel, Budapest le

A varsói tőzsde is szépen megy, 1,8 százalékkal van feljebb az index. Ehhez képest szomorú, hogy itthon a BUX index 0,2 százalékkal esik, az OTP 0,3 és a Richter 0,5 százalékos süllyedése miatt. A Mol és a Telekom viszont 0,4 százalék körüli mértékben emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint reggel gyengébb lett, az euró 361,70 forint is volt, majd erősödni kezdett. Jelenleg pontosan 360 forint az értéke, ami 70 fillérrel kevesebb, mint tegnap este volt. De délután még megmozgathatják a hírek.

Két fontos döntés következik

Ma délután az MNB kamatdöntésére várnak a befektetők, a konszenzus az, hogy alapkamat-emelés történik majd, ami megnyithatja az utat az egy hetes betéti kamat további emeléséhez is. Szerdán a Fed ülésére figyelnek, amely sok információval szolgálhat a kamatemelések mértéke, üteme (és a Fed mérlegfőösszegének csökkentése) területén. Így nagyban befolyásolhatja a piacokat.

Az Equilor Befektetési Zrt. várakozása szerint 30 bázisponttal 2,7 százalékra emelkedhet az alapkamat, és ugyanennyivel tolódhat felfelé a kamatfolyosó.

Fontosabb üzenet lehet, hogy a közleményben említést tesznek-e az egyhetes betéti kamatszint várható pályájáról, melyről két nap múlva döntenek. A konszenzus alapján az egyhetes betéti kamatszint is 30 bázisponttal, 4,3 százalékra emelkedhet a héten.

Nyomás alatt az MNB

Az utóbbi napok forintgyengülése nyomást helyezhet a jegybank döntéshozóira az Erste Befektetési Zrt. szerint. Ráadásul a KSH ma reggel tette közzé, hogy az éves bruttó bérnövekedés 10,1 százalék volt novemberben, meghaladva a 8,9 százalékos konszenzust. Ez pedig tovább erősíthette az inflációs félelmeket.

Stabilizálódtak a kriptodevizák, de…

A múlt heti és hétfői kiadós eséssorozat után kedden stabilizálódni látszanak a kriptodevizák is, a bitcoin ma hét százalékkal 36 500, az ether hat százalékkal 2436 dollárra emelkedett. Az ethereum-riválisok (solana, polkadot, avalanche, fantom) 11-22 százalékkal ugranak.

A befektetők azonban most is fél szemmel az amerikai részvénypiacot figyelik, amellyel a kriptodeviza-piac erősen együtt, pontosabban egy irányba mozgott az utóbbi időben. Valamint a Fed szerdai ülésére várnak, amely az összes tőkepiaci szegmensnek irányt mutathat.

Jön a 105 dolláros olaj?

Egy százalék körüli mértékben erősödik ma is az olaj. A Goldman Sachs szerint a nyersanyag drágulását az utóbbi időben a kínálat csökkenése okozta, az OPEC+ rendszeresen elmarad a kitermelési céloktól. Az év hátralevő részében is ennek folytatódását várják, emiatt idén szerintük 100, jövőre 105 dollárra emelkedhet a fekete arany árfolyama hordónként – írja a német Finanzen.net.

Orosz befektetések csúnya napja

Az Ukrajna körüli feszült, háborúval fenyegető helyzet közepette a rubel nagyot zuhant tegnap, mintegy két százalékkal. Főleg miután az orosz központi bank felfüggesztette az addigi devizavásárlásait. Az orosz részvényekre szóló – az iShares és VanEck cégek által kezelt – amerikai ETF-ek hét százalékkal estek az USA-ban dollárban.

MoszkvaMoszkva

 

Ma a rubel viszont már fél százalékkal erősödött az euróhoz képest, az RTSI orosz részvényindex dollárban pedig 2,6 százalékkal megy fel.

Még nem elég pesszimisták a befektetők a fordulathoz?

A múlt pénteki eladási hullám után rendkívül rossz a hangulat a német kisbefektetők körében – írja a Handelsblatt.com szokásos heti hangulati elemzése. Az amerikai elnökválasztás előestéje, 2020 novembere óta nem volt ennyire alacsonyan a lap hangulatindexe. Ez elvileg úgynevezett kontraindikátor, ugyanis a hasonló pesszimista időszakokat követően ellenirányú mozgás szokott elindulni.

A mostani eladási hullám azonban nem lesz elegendő a lefelé tartó spirál teljes megállításához, fenntartható trendforduló még nem látszik vonja le a következtetést az adatokból a lap.

Már egy héttel korábban is azt mutatta a körkérdés, hogy csak egy pánikszerű eladás zárhatja le a rossz évkezdést. (Kérdés, a tegnapi közel négy százalékos DAX-zuhanás, ami az elemzés készítése után történt, ennek számít-e – a szerk.) A Handelsblatt “Dax-Sentiment” felmérése több mint 6500 olvasó bevonásával készül.

Európa jobban teljesít?

Ma éppen látványosan jobban teljesítenek az európai tőzsdék amerikai társaiknál, persze egy napból nem lehet túl sok következtetést levonni. Az biztos, hogy Európának van mit behoznia. Amint az ábrán látható, az utóbbi pár évben, 2019 végétől, a koronavírus-járvány előtti szinthez képest az USA részvénypiaca sokkal jobban teljesített, mint az európai.

Az amerikai S&P 500 (zölddel, total return változat), az európai Stoxx600 (kék) és a DAX (narancs) határidős indexek változása (Tradingview.com)Az amerikai S&P 500 (zölddel, total return változat), az európai Stoxx600 (kék) és a DAX (narancs) határidős indexek változása (Tradingview.com)

A különbség azonban részben a “nagy rotációhoz” vezethető vissza. Vagyis ahhoz, hogy a technológiai, illetve általában a növekedési (“growth”) szektorok hosszú ideje jelentősen felülteljesítették a hagyományos, kisebb növekedésre képes, de rendszerint stabilan nyereséges értékalapú (“value”) szektorokat. Európában az indexekben nagyobb a value súlya. Míg az USA-ban az S&P 500-ban is a technológiai óriások vették át a főszerepet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG