9p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A budapesti tőzsdén forgó kisebb és közepes társaságokra kevés figyelmet fordítanak, pedig ezek emelkedése is gyakran kiugró, meghaladhatja a BUX indexét. A brókercégek elemzései a legutóbbi gyorsjelentések nyomán frissültek, van olyan tőzsdei részvény, amelytől bőven két számjegyű emelkedést várnak, máshol azonban inkább stagnálást jeleznek előre.

Amikor a magyar tőzsdén jegyzett társaságok elkészítik a negyedéves gyorsjelentéseiket, általában a brókercégek is felülvizsgálják a részvényekre vonatkozó ajánlásokat, célárakat az új adatok tükrében. A mostani gyorsjelentési szezon után is ez történt. Ami különösen a kisebb és közepes, kevés figyelmet kapó társaságoknál lehet fontos esemény.

Az elemzéseket a Budapesti Értéktőzsde megbízásából készítik egyes cégek (sajnos kizárólag angolul), de nem úgy tűnik, hogy részrehajlóak lennének, írnak jót is, rosszat is. Az eredmények igen vegyesek, vannak 40-50 százalékos emelkedésről szóló prognózisok is, és vannak, amelyek lényegében stagnálást várnak, vetítenek előre. Így végül nem ajánlják vételre az adott részvényt, vagy legalábbis nem sok emelkedési potenciált látnak benne. Nézzünk meg most ezek közül hármat.

A Materplast árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Materplast árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Vételen a Masterplast

A Masterplast 12 havi célára 4036 forint az MBH Bank elemzésében, ami 38 százalékos felértékelődési potenciált jelent a mostani árfolyamhoz képest. Rácz Balázs a cég gyorsjelentése után is megerősítette a célárfolyamot, és a vételi ajánlást megismételte. Annak ellenére, hogy a negyedév során

az értékesítés minden termékcsoportban csökkent.

A legjelentősebb magyar piacon a forgalom 22 százalékkal mérséklődött 2024 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest. Az exportpiacokon a forgalom tíz százalékkal nőtt, a német piacon pedig két százalékkal bővült az értékesítés.

Ismét nyereséges lett a vállalat

Több negatív negyedév után a Masterplast 2024 elején ismét nyereséget ért el EBITDA-szinten, és az adózás utáni eredmény is minimális pluszba fordult.

Bár a bevételek tovább csökkentek, a hatékonyságjavító intézkedések már pozitívan hatnak a vállalat eredményére.

A számok mögött az áll az elemző kommentárja szerint, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági trendek, az energiaárak emelkedése, az infláció növekedése és a kamatkörnyezet romlása miatt tavaly jelentősen visszaesett az új épületek építése.

Növekvő megrendelések vannak kilátásban

Ugyanakkor az épületek felújítása és energetikai korszerűsítése elengedhetetlen. Az EU REPowerEU programjának keretei pedig előrevetítik az erőteljes épületenergetikai támogatási programok megjelenését Európában, ami biztosíthatja a szigetelőanyagok iránti kereslet növekedését.

A hazai igények bővülését 2024-ben az is támogathatja, hogy a kormány elindítja a kapcsolódó energiahatékonysági támogatási programokat. Az építőipari termékek iránti kereslet idén elkezdhet élénkülni, így a tavalyi szünet után idén ismét növekedés kezdődhet a Masterplastnál is. A cég bővíti kapacitását a hungarocell-alapú hőszigetelések területén, 2025-től pedig beléphet a szálas szigetelőanyagok piacára is, ami jelentős növekedési potenciált jelenthet.

Teljesülhetnek a célok, csak később

A kamatkörnyezet javulása, a kamatcsökkentési trend is ösztönzőleg hathat az építési beruházásokra, és korábban befagyasztott projektek újraindulhatnak. De a piac élénkülése várhatóan lassú lesz, az előrejelzések inkább 2025-re jósolnak pozitív fordulatot az építőiparban – véli az elemző.

A vállalat befektetői napot tartott, ahol a menedzsment elmondta, hogy a tavaly tavasszal 2026-ra tervezett nyereségcélok a jelenlegi helyzet szerint 2027-ben teljesülhetnek.

A befektetési bank a Masterplast-modelljét legutóbb márciusban vizsgálta felül, és csökkentette az eredményvárakozásait. Most a modell újabb frissítését nem tartották szükségesnek, amely egyébként elmondásuk szerint óvatosabb, mint a menedzsment előrejelzései.

Árfolyamok és grafikonok

A Masterplasttól 2028-ig 382 millió eurós árbevételt várnak, ami azonban csak akkor jöhet össze, ha a kiemelten kezelt ásványgyapot-üzletágban a korábban bejelentett határidőn belül megvalósulnak a beruházások, és az értékesítés gyorsan fellendül. A gyárak beindítása 2025 első felében várható.

Semleges ajánlás az Alteo-ra

A “vissza a normális kerékvágásba” címet adta az Alteoról szóló írásának az MBH szenior elemzője, Debreczeni Csaba, és 4000 forintos célárat adott meg rá. Mostanában azonban már négyezer forint körül, sőt inkább afelett ingadozott a részvény, így a célár alapján nem meglepő, hogy “semleges” ajánlással látták el a papírt. (Vagyis arányosan érdemes súlyozni más magyar részvényekhez képest, eladni vagy megvásárolni nem feltétlenül érdemes – a szerk.)

Az Alteo árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az Alteo árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ezért csökkentek a bevételek

Gyorsjelentésében az Alteo EBITDA-ja az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal, 7,8 milliárd forintról 4,5 milliárdra csökkent az első három hónapban. Az árbevétel is 26 százalékkal, 36 milliárd forintról 27,7 milliárdra mérséklődött.

A csökkenő eredmények mögött azonban elsősorban az energiapiacok (azaz a villamosenergia-, gáz- és hőpiac) normalizálódása áll.

Bizonyos mértékben az energiakereskedelem és a megújulóenergia-szegmens ellensúlyozni tudta a bevételek és az EBITDA mérséklődését. Az értékesítési költségek szintén csökkentek tavalyhoz képest az alacsonyabb árfolyamok miatt, de nem nagyobb mértékben, mint a bevételek. Az értékcsökkenés magasabb lett, a kamatbevételre pedig negatívan hatott az alacsonyabb kamatkörnyezet.

Mi mozgatta az Alteo árát?

Érdemes megjegyezni, hogy az Alteo az elmúlt években több felvásárlást is végrehajtott – írja az elemző. Az elmúlt hónapokban a gyors részvényárfolyam-mozgások fő mozgatórugója a 400 forintos extraosztalék és az új részvény-visszavásárlási program volt, aminek keretében a cég a tőke 25 százalékáig vásárolhat vissza részvényeket. 

Úgy gondoljuk, hogy a társaság valós értéke 4000 forint részvényenként, ezért nem változtattunk az egyéves árfolyamcélunkon írta az elemzés.

Az extraosztalék és a folyamatban lévő részvény-visszavásárlási program is hozzájárult ahhoz, hogy a részvény elérte a brókercég egyéves célárát. De az elemző szerint ezektől az eseményektől függetlenül is érvényes a célár, "valós értéket" fejez ki.

Nagy érték a hulladékgazdálkodás

Az elemzés részletezi az Alteo eredményeit különböző ágazatok (szegmensek) szerint. Ezek közül a legérdekesebb talán a hulladékgazdálkodás, amelyet 2023-tól tekintenek önálló szegmensnek. Ennek árbevétele 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és az EBITDA-ja pozitívvá vált.

“Úgy gondoljuk, hogy a szegmens nagy potenciális értéket képvisel, mivel a következő 35 évben a Mol fogja irányítani a települési hulladék begyűjtését és kezelését, az Alteo pedig alvállalkozóként vesz részt ebben a folyamatban” – írja az elemző. A hulladékgazdálkodási és az e-mobilitási üzletág felfutása tovább növelheti az eredményt.

Úgy véljük, hogy az energiapiaci turbulenciáknak, legalábbis átmenetileg vége.

Ezekből egyébként a társaság 2022-ben és 2023 egy részében "nyertesként került ki".

Egy nap alatt tíz százalékot ugrott a részvény

Az Alteo részvénye egyébként június elején – vélhetően a Kalliwoda Research modellfrissítése miatt – egyetlen nap alatt mintegy tíz százalékkal ugrott meg (egy korábbi esés után). A magyarázatot egyetlen szám is megadhatja, ez a cég ugyanis a részvényre 5995 forintos célárat adott meg, majdnem 50 százalékkal magasabbat, mint az MBH célára vagy a piaci ár, természetesen vételi ajánlás mellett.

Pedig a Kalliwoda is hasonló tényezőket emelt ki, mint az MBH. Például a gázmotorok, a naperőművek és az akkumulátortárolók terén kulcsfontosságú beruházások 2024-ben beindulhatnak, és a vállalat 300 millió forintos támogatást nyert a hulladékgazdálkodási technológiára.

Már nem érdemes Nyomdát venni?

Vételről semlegesre vette vissza ajánlását az ANY Nyomdára a Concorde Értékpapír elemzője, Somlai-Kiss Máté a májusi gyorsjelentés után, a célára 4015 forint. A papír akkor kereken 4000, legutóbb pedig már 4250 forint volt, tehát a célár itt sem jelent felértékelődési potenciált.

Pedig az elemzés azt a címet kapta, hogy "Kiváló kezdés 2024-ben", mert a cég kiemelkedő, 17,8 milliárd forintos negyedéves árbevételről számolt be, ami éves szinten 59 százalékos (negyedéves összehasonlításban 55 százalékos) növekedést jelent. A nettó profit több mint négyszeresére emelkedett (316 százalékkal), és kétmilliárd forintot ért el, ami 137 forintos EPS-t (részvényenkénti eredményt) eredményezett. Az angolai projekt jelentősen javíthatta az eredményeket.

Az ANY Nyomda árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ANY Nyomda árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A költségek is erősen nőttek ugyan, de a vállalat "fokozatosan tovább tudja hárítani a növekvő költségeket az ügyfelekre". Így a cég tovább javította bruttó árrését is, 36-ról 39 százalékra.

Lenyűgöző eredmények várhatók

A brókercég a nagyon erős első negyedéves eredmények után továbbra is úgy véli, hogy az ANY Nyomda árbevétele két számjegyű növekedést mutathat idén, mert az export további bővülése és a Magyarországon rendezett választások is növelik a bevételeket.

Lenyűgöző eredményeket fog elérni a 2024-es pénzügyi évben, mivel a választások a második negyedévben, illetve az afrikai projektek is növelik a bevételeket.

Ezért tartják magukat a márciusban közzétett előrejelzésükhöz, amelyben 65 milliárd forintos egész éves bevételt és 353 forintos EPS-t prognosztizálnak.

Akkor mi a baj a papírral?

A részvények e negyedévi lenyűgöző árfolyam-emelkedését követően semlegesre módosítjuk besorolásunkat, mivel a részvény árfolyama közelít az (osztalékszelvény levágása után értendő) célárunkhoz – mondták el. A Nyomda július 15-től 261 forint osztalékot fizet ki (július 5-étől forog osztalékszelvény nélkül), ami az elemzés pillanatában 6,5 százalékos osztalékhozamot jelentett.

Annak ellenére, hogy konzervatívak vagyunk és nem emeljük meg becsléseinket, úgy gondoljuk, hogy még mindig van hely a részvényárfolyam emelkedésére.

Mivel az ANY "kiemelkedő osztalékpolitikát" kínál a befektetőknek, amelyet egy "lenyűgöző exportnövekedési történet" kísér. A Concorde Értékpapír előrejelzései alapján a vállalat nagy valószínűséggel 300 forint feletti osztalékot fog kiosztani a 2024-es eredmények után részvényenként, ami

az ANY-t egy nagyon vonzó alternatív befektetéssé teszi a régióban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18330 18150 18330 +0,71% 0 0 6 410 219 175 HUF 2024-07-17 17:13:53
MOL 2842 2832 2856 +0,50% 0 0 509 546 146 HUF 2024-07-17 17:05:22
MTELEKOM 1092 1086 1098 +0,37% 0 0 347 293 276 HUF 2024-07-17 17:05:12
RICHTER 9765 9735 9795 -0,26% 0 0 1 195 083 110 HUF 2024-07-17 17:06:22
OPUS 440 437 442 -0,34% 0 0 46 720 202 HUF 2024-07-17 17:05:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A font egyéves csúcsra tört, bíznak a befektetők a Munkáspártban?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 16:59
A font egy év után először emelkedett 1,30 dollár fölé, miután a stagnáló infláció kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jövő hónapban csökkentik-e a kamatlábakat.
Részvény / Deviza / Áru Durva esés várható, Trump megválasztása betenne Európának
Eidenpenz József | 2024. július 17. 12:34
Az európai tőzsdék vegyes mértékben esnek, az USA-ban viszont zuhanással indíthat a tech-szektor, miután Donald Trump beintett Tajvannak és a kamatcsökkentésnek is. A magyar eszközök viszont jól teljesítenek, halasztja sajátrészvény-vásárlásait a Telekom. Új történelmi csúcson az arany, emelte a lécet az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés?
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
Részvény / Deviza / Áru Kifordul a kezéből a jégkocka, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:31
Nézegesse a legfrissebb árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak piheg az euróval szemben - rá se nézzen a szenvedésére!
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:39
Kora estére a magyar fizetőeszköz kevesebbet ér a főbb devizákkal szemben, mint reggel.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde hőgutát kapott és elszédült kedd estére
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 435,78 pontos, 0,6 százalékos csökkenéssel 72 294,66 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit tudunk most a forintról, Trump a Szilícium-völgyhöz közelít
Eidenpenz József | 2024. július 16. 12:40
Az európai indexek esnek, velük a BUX is, de az USA-ban pozitív nyitás várható. A forint viszonylag erős, a jövő heti kamatdöntés viszont nyitott kérdés. Csúcsdöntésre készül az arany, aminek komoly fundamentális okai lehetnek. Donald Trump leendő helyettese egy kockázati tőkésből lett szenátor, így a Szilícium-völgy nagy befektetői és a bitcoin-hívek is üdvözölték a választást.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG