<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint újra gyengül, már a 405-öt közelíti az euró, amit elsősorban nemzetközi folyamatokkal és a gázkrízissel magyaráznak. A tőzsdéken kisebb-nagyobb plusz látható, a hazai index azonban stagnál. A gyorsjelentési szezon elég vegyes, nagy pofonok és kellemes meglepetések váltogatják egymást.

Fél-egy százalékos pluszban vannak a vezető európai indexek, kivéve a német mutatót, amely csak 0,2 százalékkal javít. A német tőzsde a héten látványosan alulteljesít, amióta az orosz gázszállítások csökkentek. Az amerikai határidős indexek a tegnapi csúnya esés után ma ígéretes pluszban állnak.

A Fed ma esti kamatdöntő ülését várja a piac izgatottan, ahol 75 bázisponttal emelhetnek az irányadó kamaton. De legalább olyan fontosak lesznek majd az amerikai kulcsintézmény kommentárjai, jövőre vonatkozó üzenetei.

Itthon a BUX index csekély pluszban áll, az OTP stagnál 7860-on. A Mol és a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A 4iG 2,8, a Masterplast 0,4 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Az orosz szállítások elmaradozása miatt tegnap 18 százalékkal, ma újabb tíz százalékkal emelkedett az európai gáz ára az árutőzsdéken. Az olaj és a réz egy százalék körüli mértékben drágul.

Ha nem erősödhet a forint, akkor gyengül?

A tegnapi, a várakozásoknak megfelelő egy százalékpontos hazai kamatemelés ellenére az euró/forint csak pár órát töltött 400 alatt, majd tegnap este és ma is efölött forog. Sőt egyre feljebb megy, jelenleg már 404,80. Az MNB pedig azt is bejelentette, hogy csütörtökön ismét “összezárja a kamatokat”, vagyis az egy hetes kamatot az alapkamat szintjére emeli.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Sokan attól tartanak, hogy ha nem tud ismét tartósan 400 alá menni az árfolyam, akkor megint a 410 feletti tartományt veszi célba.

Az MNB hozta a kötelezőt

A forint gyengülését most elsősorban a geopolitikai feszültségek erősödésével és a dollár tegnapi drágulásával magyarázzák brókercég-elemzők. Mások az elszálló gázárak okozta bizonytalanságot okolják.

Összességében a jegybank csak megerősítette a korábbi üzeneteket Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A megjelent közlemény nem tartalmazott érdemi újdonságot, az MNB továbbra is elkötelezett a határozott kamatemelés mellett, az infláció letörése érdekében.

Hol lesz a magyar infláció csúcsa?

A jegybanki kamatszint tetejét a piaci szereplők 12 százalék környékére vizionálják. Annak ellenére is, hogy az inflációs pálya augusztustól három százalék ponttal eltolódik fölfelé a rezsicsökkentés részleges kivezetésének köszönhetően – írja az Erste Befektetési Zrt.

Így a szeptember-októberben várható inflációs csúcs valószínűleg 15 százalék fölött fog alakulni, de magát a lefutást ez nem érinti.

Az infláció lefutására a brókercég szerint az árfolyamstopok (élelmiszer, üzemanyag) esetleges felszabadítása fog hatni, az infláció lecsengését nyújthatják el.

Csalódást keltett az Alphabet, a Microsoft

Tegnap jelentett az Alphabet és a Microsoft, mindkettő elmaradt az elemzői becslésektől, de végül a nap végére emelkedni tudtak. Ezt részben annak tudják be, hogy a befektetők a Snap nemrég közzétett jelentése után már nagyon pesszimistákká váltak, és így az előző napokban sokat esett e két óriás részvénye is. A Microsoft ráadásul pozitív előrejelzéseket is kiadott a közeljövőre nézve. (A Google-anyavállalat nem publikált prognózisokat.)

Tízmillió pengős inflációs bankjegy. Fotó: E. J.
Tízmillió pengős inflációs bankjegy. Fotó: E. J.

Vegyes eredményeket közölt a McDonald’s, de felfelé módosította az idei teljes évre vonatkozó prognózisát a Coca-Cola menedzsmentje. Pozitív meglepetést okozott a General Electric, de akadozó gyártásról számolt be a Ford.

Ma többek között a Meta Platforms (a Facebook-anyavállalat), a Qualcomm és az amerikai T-Mobile eredményeire figyelhetnek a befektetők. Kedden a Walmart jelentése nyomán hét százalékkal estek a cég papírjai, erről már tegnapi tudósításunkban írtunk:

Ezek ma a száguldó részvények Európában

Európában továbbra is erősen nyomasztja a befektetőket a gázkrízis. A vállalati szférából az Adidas, a Deutsche Bank, az Unicredit, a Credit Suisse szolgáltatott híreket. Ezek közül az olasz Unicredit részvényei tudtak jelentősebb emelkedést produkálni, hat százalékot, míg a sportszergyártó és a német óriásbank 4-5 százalékos mínuszban van.

A mai nagy nyertesek között látjuk az osztrák Raiffeisen Bank és a Wizzair papírjait is.

Bíznak az OTP-ben

A gyorsjelentésekhez közeledve a KBC Equitas elemezte a vezető hazai részvényeket. Az OTP régiós működését a második negyedévben stabil eredménytermelés jellemezhette, leszámítva az ukrajnai és az orosz leánybankot. Kisebb mértékben így javulhatott eredménye az év elejéhez képest.

Az emelkedő kamatkörnyezet segíthet, ugyanakkor lassuló hitelállomány-bővülésre van kilátás. A kockázati költségsoron is magasabb összeg szerepelhet részben a háború, részben a romló makrogazdasági kilátások miatt írják.

Erős jelentés jöhet a Richtertől

Kedvező számokat várnak a második negyedévben a Richtertől is.

Várakozásunk alapján a bevételi számokon túl a profit is igen erősen alakulhat majd.

A befektetők is elkezdték már árazni ezt, nagyon sokat tudott javulni a Richter árfolyama, amivel fontos szintek fölé került. De ha valóban erős számok jönnek augusztus 3-án, jó esélye van a papírnak, hogy e szintek felett maradjon.

A SEC támadásba lendült az Ethereum ellen

Lehet, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC (Securities and Exchange Commission) az Ethereumot a “Merge” (egyesülés) nevű reform után értékpapírnak minősíti? – vitatkozik rajta a kriptodeviza-sajtó. A SEC egy nemrégiben indított, kriptodeviza-bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos pere újra fellobbantotta a vitát arról, hogy mely kriptoeszközök minősülhetnek értékpapírnak.

Attól tartanak, hogy a második számú kriptodedviza már át fog menni az úgynevezett Howey-teszten a rendszer közelgő átalakítása miatt, így értékpapírnak számítható. Mások szerint az értékpapírként történő besorolás így is valószínűtlennek tűnik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az értékpapír-nem értékpapír vita a kriptodevizáknál már régi, az XRP (Ripple) évekig védekezett a minősítés ellen. A SEC múlt heti bírósági beadványában pedig azzal vádolta a Coinbase tőzsdét, hogy legalább kilenc, értékpapírnak minősíthető érmét vezetett be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG