<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint újra gyengül, már a 405-öt közelíti az euró, amit elsősorban nemzetközi folyamatokkal és a gázkrízissel magyaráznak. A tőzsdéken kisebb-nagyobb plusz látható, a hazai index azonban stagnál. A gyorsjelentési szezon elég vegyes, nagy pofonok és kellemes meglepetések váltogatják egymást.

Fél-egy százalékos pluszban vannak a vezető európai indexek, kivéve a német mutatót, amely csak 0,2 százalékkal javít. A német tőzsde a héten látványosan alulteljesít, amióta az orosz gázszállítások csökkentek. Az amerikai határidős indexek a tegnapi csúnya esés után ma ígéretes pluszban állnak.

A Fed ma esti kamatdöntő ülését várja a piac izgatottan, ahol 75 bázisponttal emelhetnek az irányadó kamaton. De legalább olyan fontosak lesznek majd az amerikai kulcsintézmény kommentárjai, jövőre vonatkozó üzenetei.

Itthon a BUX index csekély pluszban áll, az OTP stagnál 7860-on. A Mol és a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A 4iG 2,8, a Masterplast 0,4 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Az orosz szállítások elmaradozása miatt tegnap 18 százalékkal, ma újabb tíz százalékkal emelkedett az európai gáz ára az árutőzsdéken. Az olaj és a réz egy százalék körüli mértékben drágul.

Ha nem erősödhet a forint, akkor gyengül?

A tegnapi, a várakozásoknak megfelelő egy százalékpontos hazai kamatemelés ellenére az euró/forint csak pár órát töltött 400 alatt, majd tegnap este és ma is efölött forog. Sőt egyre feljebb megy, jelenleg már 404,80. Az MNB pedig azt is bejelentette, hogy csütörtökön ismét “összezárja a kamatokat”, vagyis az egy hetes kamatot az alapkamat szintjére emeli.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Sokan attól tartanak, hogy ha nem tud ismét tartósan 400 alá menni az árfolyam, akkor megint a 410 feletti tartományt veszi célba.

Az MNB hozta a kötelezőt

A forint gyengülését most elsősorban a geopolitikai feszültségek erősödésével és a dollár tegnapi drágulásával magyarázzák brókercég-elemzők. Mások az elszálló gázárak okozta bizonytalanságot okolják.

Összességében a jegybank csak megerősítette a korábbi üzeneteket Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A megjelent közlemény nem tartalmazott érdemi újdonságot, az MNB továbbra is elkötelezett a határozott kamatemelés mellett, az infláció letörése érdekében.

Hol lesz a magyar infláció csúcsa?

A jegybanki kamatszint tetejét a piaci szereplők 12 százalék környékére vizionálják. Annak ellenére is, hogy az inflációs pálya augusztustól három százalék ponttal eltolódik fölfelé a rezsicsökkentés részleges kivezetésének köszönhetően – írja az Erste Befektetési Zrt.

Így a szeptember-októberben várható inflációs csúcs valószínűleg 15 százalék fölött fog alakulni, de magát a lefutást ez nem érinti.

Az infláció lefutására a brókercég szerint az árfolyamstopok (élelmiszer, üzemanyag) esetleges felszabadítása fog hatni, az infláció lecsengését nyújthatják el.

Csalódást keltett az Alphabet, a Microsoft

Tegnap jelentett az Alphabet és a Microsoft, mindkettő elmaradt az elemzői becslésektől, de végül a nap végére emelkedni tudtak. Ezt részben annak tudják be, hogy a befektetők a Snap nemrég közzétett jelentése után már nagyon pesszimistákká váltak, és így az előző napokban sokat esett e két óriás részvénye is. A Microsoft ráadásul pozitív előrejelzéseket is kiadott a közeljövőre nézve. (A Google-anyavállalat nem publikált prognózisokat.)

Tízmillió pengős inflációs bankjegy. Fotó: E. J.Tízmillió pengős inflációs bankjegy. Fotó: E. J.

Vegyes eredményeket közölt a McDonald’s, de felfelé módosította az idei teljes évre vonatkozó prognózisát a Coca-Cola menedzsmentje. Pozitív meglepetést okozott a General Electric, de akadozó gyártásról számolt be a Ford.

Ma többek között a Meta Platforms (a Facebook-anyavállalat), a Qualcomm és az amerikai T-Mobile eredményeire figyelhetnek a befektetők. Kedden a Walmart jelentése nyomán hét százalékkal estek a cég papírjai, erről már tegnapi tudósításunkban írtunk:

Ezek ma a száguldó részvények Európában

Európában továbbra is erősen nyomasztja a befektetőket a gázkrízis. A vállalati szférából az Adidas, a Deutsche Bank, az Unicredit, a Credit Suisse szolgáltatott híreket. Ezek közül az olasz Unicredit részvényei tudtak jelentősebb emelkedést produkálni, hat százalékot, míg a sportszergyártó és a német óriásbank 4-5 százalékos mínuszban van.

A mai nagy nyertesek között látjuk az osztrák Raiffeisen Bank és a Wizzair papírjait is.

Bíznak az OTP-ben

A gyorsjelentésekhez közeledve a KBC Equitas elemezte a vezető hazai részvényeket. Az OTP régiós működését a második negyedévben stabil eredménytermelés jellemezhette, leszámítva az ukrajnai és az orosz leánybankot. Kisebb mértékben így javulhatott eredménye az év elejéhez képest.

Az emelkedő kamatkörnyezet segíthet, ugyanakkor lassuló hitelállomány-bővülésre van kilátás. A kockázati költségsoron is magasabb összeg szerepelhet részben a háború, részben a romló makrogazdasági kilátások miatt írják.

Erős jelentés jöhet a Richtertől

Kedvező számokat várnak a második negyedévben a Richtertől is.

Várakozásunk alapján a bevételi számokon túl a profit is igen erősen alakulhat majd.

A befektetők is elkezdték már árazni ezt, nagyon sokat tudott javulni a Richter árfolyama, amivel fontos szintek fölé került. De ha valóban erős számok jönnek augusztus 3-án, jó esélye van a papírnak, hogy e szintek felett maradjon.

A SEC támadásba lendült az Ethereum ellen

Lehet, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC (Securities and Exchange Commission) az Ethereumot a “Merge” (egyesülés) nevű reform után értékpapírnak minősíti? – vitatkozik rajta a kriptodeviza-sajtó. A SEC egy nemrégiben indított, kriptodeviza-bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos pere újra fellobbantotta a vitát arról, hogy mely kriptoeszközök minősülhetnek értékpapírnak.

Attól tartanak, hogy a második számú kriptodedviza már át fog menni az úgynevezett Howey-teszten a rendszer közelgő átalakítása miatt, így értékpapírnak számítható. Mások szerint az értékpapírként történő besorolás így is valószínűtlennek tűnik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az értékpapír-nem értékpapír vita a kriptodevizáknál már régi, az XRP (Ripple) évekig védekezett a minősítés ellen. A SEC múlt heti bírósági beadványában pedig azzal vádolta a Coinbase tőzsdét, hogy legalább kilenc, értékpapírnak minősíthető érmét vezetett be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9018 8960 9346 -2,93% 9012 9018 5 859 700 032 Ft 2022-08-09 16:39:35
MOL 2814 2772 2942 -4,16% 2812 2814 3 535 645 772 Ft 2022-08-09 16:39:13
MTELEKOM 312 309 317 -1,11% 312 314 79 920 088 Ft 2022-08-09 16:36:22
RICHTER 8220 8190 8340 -0,96% 8220 8225 1 794 972 725 Ft 2022-08-09 16:39:54
OPUS 151 150 153 -0,78% 151 151 12 025 139 Ft 2022-08-09 16:32:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengült a forint a ronda inflációs adatra, van, aki már 20 százalékot vár
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 12:23
A várakozásoknál jóval magasabb hazai infláció nem tett jót a magyar eszközöknek, az OTP visszasüllyedt 9000 alá, a forint is gyengül. Az európai tőzsdeindexek kissé süllyednek, de Amerika pluszban nyithat. Kirúzsozott malachoz hasonlította az ESG-befektetéseket az amerikai sztáralapkezelő, az ország iránti bizalom megrendülésétől óv a magyar menedzser.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit gyengülve várja a forint a brutálisnak ígérkező inflációs adatot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:39
A hazai fizetőeszköz az euróval szemben még úgy is a 395-ös szint alatt maradt, hogy jegyzése alacsonyabb a hétfő estinél. Az igazi kérdés azonban az, hol lesz 9 órát követően, amikor a KSH publikálja a júliusi inflációt. Azt ugyanis elemzők 13 százalék környékére várnak, szemben a júniusi 11,7-tel.
Részvény / Deviza / Áru A megugró OTP húzta fel a tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:03
4 százalékkal ugrott meg az OTP, ami lendületet adott a magyar tőzsdének. A forint minimálisan gyengült hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Egyesüléssel jön létre a budapesti tőzsde legnagyobb brókercége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:14
Az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. bútorozik össze a megváltozott piaci viszonyokra reagálva.
Részvény / Deviza / Áru A legsebezhetőbbek között a forint, három magyar részvény célárát írták át
Eidenpenz József | 2022. augusztus 8. 12:41
Az európai tőzsdéken kellemes emelkedés látható, a BUX is felülteljesítő, az OTP és a Mol húzza. A forint is viszonylag erős. A héten fontos adatok jönnek Amerikából, de itthon is lesz, ami irányt mutathat. Az Ethereum-blokklánc kétfelé szakadhat, ami azonban nem biztos, hogy mindenkinek jó.
Részvény / Deviza / Áru Még a forint se tudja, merre induljon így hétfő reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 07:48
Dollárból kicsit többet, svájci frankból kicsit kevesebbet vehetünk most ugyanannyi forintért.
Részvény / Deviza / Áru Ez lehet a tőkepiacok legforróbb nyara - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. augusztus 5. 19:21
Nemcsak hogy uborkaszezonnak nincs nyoma, de ez lehet a történelem egyik legforróbb nyara a tőkepiacokon. A háború, az inflációs és recessziós félelmek, a kamatemelési hullám, meglepő gyorsjelentések sora, árupiaci és devizapiaci mozgások tetézik a hőséget. Itthon meg a megszorító csomagok borítják fel százezrek életét, ami nem javít a forint helyzetén.
Részvény / Deviza / Áru Negatív meglepetés a Molnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 18:35
Meglepetésre csak az olajtársaság papírjai nem tudtak erősödni a pesti börzén, közben már az OTP-re figyelnek a befektetők. 
Részvény / Deviza / Áru Tényleg a gáz miatt gyenge a forint? Jó eredmények után esik a Mol
Eidenpenz József | 2022. augusztus 5. 12:37
Rekordnagyságú, de az elemzői várakozásokat felül nem múló eredményt ért el a Mol, a részvény esik, de az OTP szépen drágul. Stabil a forint és az olaj, stagnálnak az európai részvényindexek a mai fontos amerikai makroadat előtt. A forint csak lazán követi az energiaárakat. Az Instagram újabb lépést tesz a blokkláncok felé.
Részvény / Deviza / Áru Jól ébredt a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 09:33
Minden főbb devizában többet ér egy kicsit a pénzünk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG