<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Stabilan 400 alatt van ma az euró, 396-on is előfordult. Alaposan leértékelték az ukrán devizát, pedig közelinek látszik a gabonaszállítási megegyezés. Az OTP 8000 felett van, de esik a Richter. Beszakadt a Snap, száguld az ether.

Miután tegnap is szép pluszban zártak az amerikai indexek, ma Európában szerényen optimista a hangulat, a vezető indexek 1-4 ezrelékkel emelkednek. Az amerikai határidős mutatók viszont hasonló mértékben süllyednek.

Itthon a BUX index is 0,1 százalékkal megy fel, az OTP 0,3 százalékos emelkedése, a Mol 0,1 és a Richter 0,9 százalékos csökkenése mellett. Egyre feljebb kapaszkodik az Alteo, már hét százalék pluszban jár. (A napokban a cég napelem-terjeszkedést jelentett be.)

Árfolyamok és grafikonok

Megnyugodott a forint, az arany

A forint tegnap délután, valószínűleg nem függetlenül az EKB kamatdöntő ülésétől, erőre kapott, és a 400 körüli szintről 398 környékére esett az euró. Ma reggel járt 396-nál is, jelenleg 397,20.

Az euró árfolyama forintban. Forrás: Tradingview.comAz euró árfolyama forintban. Forrás: Tradingview.com

Az arany ára tegnap jobban, ma csak kissé erősödött, ismét átlépte az 1700 dolláros határt, most 1718. Az olaj ma nagyjából stagnál, a nyugat-európai gázár viszont tovább kúszik felfelé (plusz hét százalékkal).

Nagyobbat lépett az EKB

Az EKB 50 bázispontos kamatemeléssel kezdte meg a kamatemelési ciklust, hasonló méretű emelésre utoljára 2000-ben volt példa. Ez kisebb meglepetésnek számít, bár a piac 40 százalékos valószínűséggel már ezt is árazta. A piac 75 bázispontos emelést kezdett el árazni szeptemberre.

Az új monetáris eszközzel kapcsolatban számos részletet szándékosan nem fedett fel az EKB, például azt, hogy mekkora hozamkülönbségnél fognak beavatkozni. A TPI keretében szükség esetén egy és tíz év közötti állampapírokat vehetnek, keretösszeg nincs – írta az Erste Befektetési Zrt.

Jövő héten az amerikai Fed emel, 75 vagy esetleg 100 bázisponttal. 

Durván leértékelték a hrivnyát

Ukrajna 25 százalékkal leértékelte nemzeti valutáját. A jegybank ezt a lépést a háborús időkben megváltozott gazdasági helyzettel és az erősebb amerikai dollárral indokolta. Ezzel egyidejűleg szigorította a tőkeműveletek feletti ellenőrzést.

A dollár és az euró árfolyama ukrán hrivnyában. Piros vonal: 2022. február 23-a. Forrás: Tradingview.comA dollár és az euró árfolyama ukrán hrivnyában. Piros vonal: 2022. február 23-a. Forrás: Tradingview.com

Az emberek már csak alig 800 eurónak megfelelő összeget utalhatnak át havonta ukrán számlákról külföldre. Eddig ez az összeg ennek mintegy háromszorosa volt.

Ukrán hrivnya. Fotó: DepositphotosUkrán hrivnya. Fotó: Depositphotos

A remény gabonája

De van remény – írja a német N-Tv.de. Miután a múlt héten Törökország és az Egyesült Államok közvetítésével elvi megállapodás született Moszkva és Kijev között a gabonablokád feloldásáról, most a hivatalos megállapodás aláírását is tervezik. Végrehajtása és így az ukrajnai élelmiszerexport beindulása azonban még hetekig eltarthat.

Nyugati diplomaták lehetségesnek tartják, hogy Moszkva ürügyekkel próbálja meg a megállapodások végrehajtását meghiúsítani.

Beszakadt a Snap és a Carnival

Folyik a gyorsjelentési szezon, naponta több fontos cég is publikál. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Beszakadt a Snap a gyorsjelentés után, aminek fő oka, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben a cégek kevésbé aktívak az online marketing területén, ráadásul a verseny is egyre élesebb. Félő, hogy a Snap lemarad az Alphabethez és a Meta-hoz képest.
  • Csökkentette a szabad készpénzáramra vonatkozó előrejelzését az AT&T telekomcég, az árfolyam 7,62 százalékos eséssel fejezte be a tegnapi kereskedést.
  • Részvénykibocsátással jelentősen hígították a Carnival hajótársaság részvényeinek számát, az árfolyam 11,12 százalékot zuhant.

Ma a Verizon, az American Express és a Twitter gyorsjelentését figyelhetik leginkább a befektetők.

Vitalik az Ethereum-tervekről

Az ether ma nyolc, a bitcoin csak két százalékos pluszban van. Az Ethereum-rendszer vezető fejlesztője, Vitalik Buterin beszélt a tervekről egy konferencián. Szerinte az Ethereum fejlesztése csak 55 százalékban lesz kész a (szeptemberre tervezett) nagy átalakítás, a The Merge után. Az Ethereum fejlődésének még öt szakasza van hátra.

  • A The Merge, amikor az Ethereum áttér a proof-of-stake rendszerre.
  • A Surge a shardingot fogja bevezetni, amivel az Ethereum elérheti a másodpercenkénti 100 000 tranzakciót. (Ma ez csak 15.)
  • A Verge csökkenti majd a validáló csomópontok (szerverek) által tárolandó adatok mennyiségét.
  • A Purge pedig mérsékelné a szükséges merevlemezterületet.
  • Végül a Splurge az összes többi mókás dolog megvalósítását foglalja majd magában.

A történelem első kriptovaluta-bennfentes pere

Eljárás indult bennfentes kriptovaluta-kereskedők ellen, akik titkos információk birtokában vásároltak érméket. Egyikük a Coinbase tőzsde alkalmazottja volt, és tudott arról, mikor, melyik kriptót fogja a tőzsde újonnan bevezetni. Mivel ilyenkor az érmék értéke alaposan meg szokott ugrani, megsúgta ezt két társának, akik bevásároltak. A csoportot másfél millió dolláros haszonszerzéssel vádolják a kisbefektetők kárára – írja a Cryptobriefing.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kártérítés-fizetésen kívül akár 40 év börtönre is ítélhetik őket. Érdekesség, hogy egy Cobie nicknevű kriptóinfluenszer buktatta le őket nyilvános blokklánc-adatok elemzése alapján. Ékes bizonyítékául annak, mennyire nem igaz, hogy nyomon követhetetlenek a kriptovaluta-tranzakciók.

Mi fogja letörni az olajárakat?

Hát a magas olajárak, az erős dollárban mérve – derül ki a Holdblog bejegyzéséből.

A Nemzetközi Energiaügynökség arra számít, hogy a dollár ereje a finomított üzemanyagok rekordáraival kombinálva visszafogja a feltörekvő piacok olajkeresletét.

A zöldhasú 2002 óta nem volt olyan erős, mint most, de az olajimportőr országok a saját devizájukban számolva még drágábbnak érzik. Amikor a Brent tetőzött, dollárban számolva 59 százalékos pluszban állt, ami kínai jüanban 66, japán jenben 85 százalékos emelkedéssel volt egyenlő. (A dollár magyar forintban egy év alatt 27 százalékkal ment fel – a szerk.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG