<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Stabilan 400 alatt van ma az euró, 396-on is előfordult. Alaposan leértékelték az ukrán devizát, pedig közelinek látszik a gabonaszállítási megegyezés. Az OTP 8000 felett van, de esik a Richter. Beszakadt a Snap, száguld az ether.

Miután tegnap is szép pluszban zártak az amerikai indexek, ma Európában szerényen optimista a hangulat, a vezető indexek 1-4 ezrelékkel emelkednek. Az amerikai határidős mutatók viszont hasonló mértékben süllyednek.

Itthon a BUX index is 0,1 százalékkal megy fel, az OTP 0,3 százalékos emelkedése, a Mol 0,1 és a Richter 0,9 százalékos csökkenése mellett. Egyre feljebb kapaszkodik az Alteo, már hét százalék pluszban jár. (A napokban a cég napelem-terjeszkedést jelentett be.)

Árfolyamok és grafikonok

Megnyugodott a forint, az arany

A forint tegnap délután, valószínűleg nem függetlenül az EKB kamatdöntő ülésétől, erőre kapott, és a 400 körüli szintről 398 környékére esett az euró. Ma reggel járt 396-nál is, jelenleg 397,20.

Az euró árfolyama forintban. Forrás: Tradingview.com
Az euró árfolyama forintban. Forrás: Tradingview.com

Az arany ára tegnap jobban, ma csak kissé erősödött, ismét átlépte az 1700 dolláros határt, most 1718. Az olaj ma nagyjából stagnál, a nyugat-európai gázár viszont tovább kúszik felfelé (plusz hét százalékkal).

Nagyobbat lépett az EKB

Az EKB 50 bázispontos kamatemeléssel kezdte meg a kamatemelési ciklust, hasonló méretű emelésre utoljára 2000-ben volt példa. Ez kisebb meglepetésnek számít, bár a piac 40 százalékos valószínűséggel már ezt is árazta. A piac 75 bázispontos emelést kezdett el árazni szeptemberre.

Az új monetáris eszközzel kapcsolatban számos részletet szándékosan nem fedett fel az EKB, például azt, hogy mekkora hozamkülönbségnél fognak beavatkozni. A TPI keretében szükség esetén egy és tíz év közötti állampapírokat vehetnek, keretösszeg nincs – írta az Erste Befektetési Zrt.

Jövő héten az amerikai Fed emel, 75 vagy esetleg 100 bázisponttal. 

Durván leértékelték a hrivnyát

Ukrajna 25 százalékkal leértékelte nemzeti valutáját. A jegybank ezt a lépést a háborús időkben megváltozott gazdasági helyzettel és az erősebb amerikai dollárral indokolta. Ezzel egyidejűleg szigorította a tőkeműveletek feletti ellenőrzést.

A dollár és az euró árfolyama ukrán hrivnyában. Piros vonal: 2022. február 23-a. Forrás: Tradingview.com
A dollár és az euró árfolyama ukrán hrivnyában. Piros vonal: 2022. február 23-a. Forrás: Tradingview.com

Az emberek már csak alig 800 eurónak megfelelő összeget utalhatnak át havonta ukrán számlákról külföldre. Eddig ez az összeg ennek mintegy háromszorosa volt.

Ukrán hrivnya. Fotó: Depositphotos
Ukrán hrivnya. Fotó: Depositphotos

A remény gabonája

De van remény – írja a német N-Tv.de. Miután a múlt héten Törökország és az Egyesült Államok közvetítésével elvi megállapodás született Moszkva és Kijev között a gabonablokád feloldásáról, most a hivatalos megállapodás aláírását is tervezik. Végrehajtása és így az ukrajnai élelmiszerexport beindulása azonban még hetekig eltarthat.

Nyugati diplomaták lehetségesnek tartják, hogy Moszkva ürügyekkel próbálja meg a megállapodások végrehajtását meghiúsítani.

Beszakadt a Snap és a Carnival

Folyik a gyorsjelentési szezon, naponta több fontos cég is publikál. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Beszakadt a Snap a gyorsjelentés után, aminek fő oka, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben a cégek kevésbé aktívak az online marketing területén, ráadásul a verseny is egyre élesebb. Félő, hogy a Snap lemarad az Alphabethez és a Meta-hoz képest.
  • Csökkentette a szabad készpénzáramra vonatkozó előrejelzését az AT&T telekomcég, az árfolyam 7,62 százalékos eséssel fejezte be a tegnapi kereskedést.
  • Részvénykibocsátással jelentősen hígították a Carnival hajótársaság részvényeinek számát, az árfolyam 11,12 százalékot zuhant.

Ma a Verizon, az American Express és a Twitter gyorsjelentését figyelhetik leginkább a befektetők.

Vitalik az Ethereum-tervekről

Az ether ma nyolc, a bitcoin csak két százalékos pluszban van. Az Ethereum-rendszer vezető fejlesztője, Vitalik Buterin beszélt a tervekről egy konferencián. Szerinte az Ethereum fejlesztése csak 55 százalékban lesz kész a (szeptemberre tervezett) nagy átalakítás, a The Merge után. Az Ethereum fejlődésének még öt szakasza van hátra.

  • A The Merge, amikor az Ethereum áttér a proof-of-stake rendszerre.
  • A Surge a shardingot fogja bevezetni, amivel az Ethereum elérheti a másodpercenkénti 100 000 tranzakciót. (Ma ez csak 15.)
  • A Verge csökkenti majd a validáló csomópontok (szerverek) által tárolandó adatok mennyiségét.
  • A Purge pedig mérsékelné a szükséges merevlemezterületet.
  • Végül a Splurge az összes többi mókás dolog megvalósítását foglalja majd magában.

A történelem első kriptovaluta-bennfentes pere

Eljárás indult bennfentes kriptovaluta-kereskedők ellen, akik titkos információk birtokában vásároltak érméket. Egyikük a Coinbase tőzsde alkalmazottja volt, és tudott arról, mikor, melyik kriptót fogja a tőzsde újonnan bevezetni. Mivel ilyenkor az érmék értéke alaposan meg szokott ugrani, megsúgta ezt két társának, akik bevásároltak. A csoportot másfél millió dolláros haszonszerzéssel vádolják a kisbefektetők kárára – írja a Cryptobriefing.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kártérítés-fizetésen kívül akár 40 év börtönre is ítélhetik őket. Érdekesség, hogy egy Cobie nicknevű kriptóinfluenszer buktatta le őket nyilvános blokklánc-adatok elemzése alapján. Ékes bizonyítékául annak, mennyire nem igaz, hogy nyomon követhetetlenek a kriptovaluta-tranzakciók.

Mi fogja letörni az olajárakat?

Hát a magas olajárak, az erős dollárban mérve – derül ki a Holdblog bejegyzéséből.

A Nemzetközi Energiaügynökség arra számít, hogy a dollár ereje a finomított üzemanyagok rekordáraival kombinálva visszafogja a feltörekvő piacok olajkeresletét.

A zöldhasú 2002 óta nem volt olyan erős, mint most, de az olajimportőr országok a saját devizájukban számolva még drágábbnak érzik. Amikor a Brent tetőzött, dollárban számolva 59 százalékos pluszban állt, ami kínai jüanban 66, japán jenben 85 százalékos emelkedéssel volt egyenlő. (A dollár magyar forintban egy év alatt 27 százalékkal ment fel – a szerk.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG