<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A részvénypiacokon változatlanul pocsék a hangulat, miközben magas inflációs adatok jönnek és az állampapírok hozama egyre feljebb kúszik. Warren Buffettnek viszont ilyen vérzivataros időkben van kedve vásárolni. A rubel meglepően visszaerősödött, de a héten megint esik. Két fontos cég is közgyűlést tart ma itthon.

Erősen emelkednek a kötvényhozamok az USA-ban és az EU-ban, ami nem jó a részvénypiacnak, és különösen nem kedvez a technológiai részvényeknek. Ez ijesztette meg a befektetőket már tegnap is, és ma is ez gondoskodik a rossz hangulatról, miközben az amerikai inflációs adatra várnak a befektetők.

A német tőzsdeindex 1,1, a francia 0,8, a brit 0,4 százalékkal esik ma. Az amerikai határidős indexek stangálnak, miután tegnap az S&P 500 1,7, a Nasdaq technológiai indexe pedig 2,4 százalékos eséssel zárt.

Stabil forint, lecsorgó részvények

Itthon a BUX 0,4 százalékkal van lejjebb, miközben az OTP és a Mol fél százalékos süllyedést mutat. A Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékos pluszban van közgyűlése napján. A 4iG minimális plusszal, az Opus viszont 1,3 százalékos mínusszal szerepel a legnagyobb forgalmú öt részvény listáján.

Árfolyamok és grafikonok

A forintnak nem igazán sikerül erősödnie, de legalább nem is gyengül. A mai 378,20 forintos euróár pont annyi, mint amennyi tegnap este volt.

Az OTP halasztja a terjeszkedését

Két-három hónapnyi halasztást kért Üzbegisztántól az OTP az Ipoteka Bank megvásárlása kapcsán – írja az Erste Befektetési Zrt. A szerződés már aláírásra kész volt, amikor kitört az ukrán háború, mondta el Csányi Sándor a Bloombergnek.

Az elemzők többsége nem számolt ezzel az akvizícióval, és általában a befektetők nem annyira elégedettek a keleti terjeszkedéssel. A háború kezdete óta egyértelmű volt, hogy ezt a fajta bővítést valószínűleg törlik vagy befagyasztják, így nem kéne hatással lennie a részvény értékére véli a brókercég.

Célárcsökkentés az OTP-re

A Morgan Stanley 21 200 forintról 13 600 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát. Az ajánlást pedig felülsúlyozásról semleges súlyozásúra rontották – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

Két fontos közgyűlés lesz ma

Ma éves rendes közgyűlését tartja Magyar Telekom és a Richter is. A Richter osztaléka 225 forint lehet, a Magyar Telekomé 15 forint, de az utóbbinál jelentős sajátrészvény-vásárlás is jöhet, ahogyan tavaly is.

Félni kell a német, amerikai inflációtól?

Németországban 2015 közepe óta nem látott szintre, plusz 0,8 százalék fölé mentek a – sokáig negatív vagy nulla körüli – tíz éves államkötvényhozamok. A ma közzétett inflációs adat “hetessel kezdődik”, ami eléggé sokkoló a hiperinflációtól mintegy száz éve rettegő ország számára.

A 7,3 százalékos pénzromlás februárban még csak 5,1 volt, de azóta jelentkeztek a háború hatásai is. Az Öböl-háború, 1981 óta nem mértek ekkora értéket. A kiugró német adatra azonban nagyjából számítani lehetett az energiaárak és például a termelői árak emelkedése alapján.

Egymilliárd milpengő - a hiperinfláció mementója. Fotó: E. J.Egymilliárd milpengő - a hiperinfláció mementója. Fotó: E. J.

Az USA márciusi inflációs adata az elemzők szerint várhatóan évi 8,4 százalék lesz a februári 7,9 százalék után, ami 40 éve nem látott érték. Csehországban egyébként 12,7 százalékos lett a pénzromlás az előző hónapban.

Mekkora lesz a dollárkamat?

Az infláció miatt a következő ülésén is emelheti a kamatot a Fed. Az Erste Befektetési Zrt. szerint

a májusi 50 bázispontos kamatemelést már a galamblelkű monetáris tanácstagok is támogatják, s a galambok 2,25-3, a héják pedig 3-3,25 százalékos alapkamatot várnak év végére. Nyilván valahol e között a két tartomány között alakulhat ki az érték.

Csütörtökön az EKB tart ülést.

Drágul az arany, az ezüst és az olaj

Ma 2,5 százalékkal emelkedik az olaj, körülbelül annyival, mint amennyivel tegnap esett. A tegnapi két-három százalékos esés főleg a kínai Covid-járvány következménye lehetett, másrészt stratégiai tartalékokat szabadít fel az USA és más országok is. Ma az OPEC egyik nyilatkozata lehetett az emelkedés alapja, amely a kínálat szűkösségére figyelmeztetett.

A Brent tegnap 100 dollár alá süllyedt, a WTI 96 dollár alá ment, ma viszont megint 100,9 és 96,7 az áruk. Drágul az arany, az ezüst 25 dollár felett van, annak ellenére, hogy az emelkedő kamatszint nem szokott nekik jót tenni.

Kiárusítás német bankrészvényekből

A Commerzbank nyolc, a Deutsche Bank kilenc százalékkal esik ma a német parketten. A hírek szerint egy nagy intézményi befektető kiszállása okozza ezt az esést, a nevét hivatalosan nem árulták el. A részesedés azonban, amit elad, állítólag több mint öt százalékos, így utólag valószínűleg be kell majd jelentenie. Piaci feltételezések szerint a Capital Group of Los Angeles lehet az eladó.

A bankoknak egyébként az emelkedő kamatok általában jó hírt jelentenek, a kamatmarzsuk ezáltal emelkedni szokott. (Bár ha mindez recesszióval jár együtt, akkor mégsem olyan jó a helyzet.)

Fontos szintekkel küzd a bitcoin és az ether

A kriptodevizák megint a részvényekkel, főleg a technológiai részvényekkel mozognak együtt, a bitcoin és az ether így ma is öt százalék körüli mínuszban van. Az első számú kriptodeviza a 40 ezer, a második számú a 3000 dolláros szinttel küzd, mindkettő járt a kritikus szintje alatt is éjszaka, de reggelre visszatért afölé. Egy hét alatt azonban már 13-14 százalékkal lejjebb vannak.

Hirtelen megint szakad a rubel

Az orosz jegybank pénteken váratlanul kamatot emelt, így erősödött a rubel. Hétfőn napközben azonban alaposan, mintegy hat százalékkal begyengült, miután az orosz jegybank lazított néhány korlátozáson, és visszavont néhány korábbi tilalmat.

Az euró/rubel volt március közepén 145 (más források szerint 160-170) is, majd nemrég 80 környékére esett vissza. Innét most 90-re ugrott két nap alatt. A piaci mechanizmusok zavarát jelzi az is, hogy különböző adatforrások eléggé eltérő árakat mutatnak.

Az EUR/RUB árfolyam. Tradingview.comAz EUR/RUB árfolyam. Tradingview.com

Az orosz deviza ára már nem reális

Egyre többször merül fel a sajtóban, hogy az orosz rubel árfolyama már nem reális, nem piaci, mesterségesen tartják fent a devizakorlátozásokkal. A feketepiacon már jóval kevesebbet ér.

A rubel visszaerősödése alighanem mesterséges beavatkozások eredménye volt, mint a deviza-kivonás korlátozása az országból és a devizabevételek kötelező rubelre váltása. (Még ha devizában is fizetnek az európaiak az energiahordozókért, azt egy orosz bank rubelre váltja.) További tényező lehet, hogy az ország importja még jobban visszaesett, mint az exportja.

Warren Buffett habzsolja a részvényeket

Hosszú évek óta alig vásárolt céget a legendás befektető, Warren Buffett , de most nekilendült – írja Tim Schäfer értékalapú befektető és újságíró. Miközben Ukrajnában dúl a szörnyű háború, a világban tombol az infláció és a jegybankok emelik a kamatot. Ez pont jó alkalom lehet Buffettnek.

Felvásárolta a New York-i Alleghany biztosítócsoportot, amely nagyon hasonlít Buffett tőkebefektető cégére, a Berkshire Hathawayre. Megvette a HP számítástechnikai cég tíz százalékát. Növelte részesedését az Occidental Petroleum olajtársaságban. Úgy veszi a Chevron-részvényeket, mint egy megszállott. Egyik üzlet jön a másik után.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG