7p

A tőzsdék jókedvre derültek attól, hogy 100 helyett csak 75 bázispontos amerikai kamatemelés várható, pedig egy csomó rossz hír is érkezett. Az olaj alulról ostromolja a 100 dollárt, de tartós esésére nemigen számítanak. A forint végre erősödött kicsit és az OTP is életjeleket mutat.

Az USA-ban javult a hangulat csütörtökön, és a technológiai részvények Nasdaq indexe már pluszban tudott zárni. Ma Európában különösen a német index ugrik, 1,7 százalékkal, míg Párizs 0,7, London 0,9, Milánó 1,3 százalékkal javít. Az amerikai indexhatáridők is szerény pluszban állnak.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyes döntéshozói csütörtökön azt mondták, hogy a központi bank e havi kamatdöntő ülésén 75 bázispontos kamatemelést részesítenének előnyben. Nem pedig azt a száz bázispontosat, amit a kereskedők a szerdai inflációs adat után elkezdtek beárazni. Ez kissé megnyugtatta a piacokat, bár hurráoptimizmust azért nem okozott.

Megmoccant az OTP

Európában a háború és az energiaválság mellett most az olasz kormányválság is nyugtalanságot okoz, mivel az ország eladósodottsága súlyos. Az Európai Központi Bank (EKB) is aggódik már egy ideje az olasz kötvények áresése (hozamemelkedése) miatt és lépéseket tervez.

Itthon a BUX-index 0,8 százalékkal emelkedik, hasonlóan a lengyel WIG 20-indexhez. Az OTP 1,6, a Mol 1,5, a Telekom 1 százalékkal megy fel. Az utóbbi napokban fényesen teljesítő Richter most kissé korrigál, 0,3 százalékkal süllyed. A 4iG és a Rába 2,5 százalékos esést mutat.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró ma már csak 403,70 forint, szemben a tegnap délelőtti 410-413-mal. Ezt elemzők annak tulajdonítják, hogy bár a Magyar Nemzeti Bank nem változtatott tegnap a kamatokon, swap-tendereket hirdetett meg.

Forintérmék és bankjegy
Forintérmék és bankjegy

Az erős dollár a mi bajunk?

Átszakadt a gát, tegnap végre határozottabban 1,00, azaz a paritás alá ment az euró-dollárárfolyam, de mára visszakanyarodott e határ fölé. Egyre több nyersanyag tér vissza a háború kitörése előtti szintekre, a Bloomberg nyersanyagárindexe is ott jár, ami az idei csúcshoz képest húsz százalékos visszaesést jelent. Az olajnál pedig ez már a 30 százalékot közelíti – írja az Erste Befektetési Zrt.

Vagyis az elsődleges inflációs sokk mostanra le is csengett, legalább is az USA-ban.

Európában és Magyarországon azonban más a helyzet. Egyrészt geopolitikai okok miatt az európai gázárak még mindig az egekben vannak. Másrészt a dollár roppant izmos, 11 százalékot erősödött az euróval és 27 százalékot a forinttal szemben.

Így aztán számunkra most már sokkal inkább az erős dollár jelent kihívást teszik hozzá.

Megtorpant az olaj és a gáz

Az olajárak péntek reggel még emelkedtek, a Brent volt 100 dollár is, délelőtt azután stagnálásba váltottak, most csak 99,20 az ára (a WTI pedig 95,50.) A kevésbé agresszív amerikai kamatemelésre vonatkozó várakozások az olajnak is segítettek kissé. Az olaj nagyon is a kamatprognózisokkal együtt mozog, mivel a kamatszint mind a keresletre, mind az amerikai dollárra hatást gyakorol – írja az Investing.com.

A Brent típusú olaj árfolyama. A piros vonal az orosz invázió előtti nap. Forrás: Tradingview.com
A Brent típusú olaj árfolyama. A piros vonal az orosz invázió előtti nap. Forrás: Tradingview.com

Az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanság és a gyenge gazdasági adatok a héten a két olajkontraktust a február 23-i záróérték alá nyomták le, azaz a háború előtti szintre. A kereslet jövőjével kapcsolatos aggodalmak azonban továbbra is féken tartják az olajárakat. Ilyen a Kínában kiújult Covid, de a magas árak az Egyesült Államokban is tompítják a benzin iránti keresletet.

Joe Biden amerikai elnök ma Szaúd-Arábiába repül, ahol részt vesz az Öböl-menti szövetséges országok csúcstalálkozóján, hogy elérje, termeljenek ki több olajat. Az OPEC tagjainak tartalékkapacitásai azonban fogyóban vannak, a legtöbb termelő maximális kihasználtsággal pumpálja a fekete aranyat.

Valóban a hírek mozgatják az árfolyamokat?

A hírek közül valószínűleg a Fed kamatpolitikájára vonatkozó várakozás veri az összes többit, de emellett egy sor rossz hír érkezett. Ezek:

  • A kínai GDP és az ipari termelés növekedése, jelentős részben a Covid miatt, elmaradt a várakozásoktól.
  • A JPMorgan és a Morgan Stanley amerikai nagybankok gyorsjelentése inkább negatív meglepetést okozott.
  • Az amerikai termelői árak inflációja is meghaladta a várakozásokat.
  • Az autóeladások 15,4 százalékkal csökkentek júniusban az Európai Unióban.
  • A vártnál több munkanélkülisegély-kérelmet nyújtottak be az USA-ban.
  • Joe Manchin szenátor ellenszavazata miatt erősen veszélybe került Joe Biden elnök költségvetési támogatási programja.

A sok rossz gazdasági hír persze lehet jó is, amennyiben emiatt a jövőben a kamatemelési sorozat szelídül, vagyis lazább politikára veszi rá a jegybankokat.

Mi jöhet még?

Jövő héten az EKB fontos döntéseket tálalhat, várhatóan bemutatja új monetáris politikai eszközét, nem kis részben Olaszország támogatása érdekében. Ma újabb nagybanki gyorsjelentés jön az USA-ban a Wells Fargo-tól, a Citigroupé pedig hétfőn esedékes. A technológiai nagyágyúk is izgalmassá teszik a jelentési szezont a jövő héttől.

Ma még kiskereskedelmi eladásokról és fogyasztói bizalomról érkeznek adatok a világ legnagyobb gazdaságából.

Leválik a részvénypiacról a bitcoin?

Az utóbbi 24 órában a bitcoin négy, az ether tíz százalékkal ment fel (20 800, illetve 1200 dollár fölé), de a piac hangulata továbbra is extrém óvatos. (A félelem uralkodik, a "fear" állapotában van a piac.) A Celsius Network csődvédelembe menekülésének híre inkább pozitív hatású lehetett, hiszen így a cég időt nyert, nem kell sietnie eszközei értékesítésével. Lásd még:

Az utóbbi időben a bitcoin és a többi kriptó határozottan leválni látszik a részvénypiacról, vagyis csökkent az együttmozgás. A héten a pocsék részvénypiaci hangulatban is képes volt emelkedni a kriptópiac, ami némi reménnyel ("hopium") töltheti el a befektetőket.

Visszatér az NFT-őrület?

A részvények estek, a kriptodevizák szintén, de a piacvezető NFT-k (non-fungible tokens, azaz egyedi, nem sorozatban kibocsátott kriptoérmék) árfolyama szépen emelkedett az utóbbi harminc napban. Az etherben kifejezett árfolyamok alapján:

  • CryptoPunks +64,
  • Bored Apes +29,
  • Moonbirds +61 százalék.

Egy CryptoPunk-ért állítólag 2,6 millió dollárt adtak szerdán. Az NFT-piacon eddig is visszaesések követték a nagy fellángolásokat, felugrásokat. Az OpenSea nevű vezető NFT-platform viszont jelentős létszámleépítést jelentett be a héten.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eladási statisztikák az AutoWallistól

Minden üzletágában rekordot döntött az AutoWallis Csoport, ráadásul a tavalyi teljes évi gépjármű-értékesítés 60 százalékát már az idei év első hat hónapjában teljesítette – állítja a csoport frissen közzétett statisztikája. A régió 14 országában

az autóipart sújtó sorozatos nehézségek ellenére 32 százalékkal több, összesen 15 379 gépjárművet értékesített a cég az első félévben.

A legnagyobb, 44 százalékos növekedést a nagykereskedelmi üzletág érte el, de a kiskereskedelmi autóértékesítés is tíz százalék felett bővült, a szervizórák száma pedig 24 százalékkal nőtt. A Scope Ratings megerősítette az AutoWallis B+ hitelminősítői besorolását.

Tovább veszi részvényeit a 4iG

Alig telik el nap anélkül, hogy a 4iG ne tenne közzé bejelentést saját részvények vásárlásáról, de ezek kisebb tételek. Most csütörtökön 41 ezer darabot vettek 734,2915 forintos átlagáron a tőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével, aminek összértéke mintegy 30 millió forint. A sajátrészvény-állomány így az alaptőke 0,44 százaléka.

Az Opus pedig augusztus 17-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG