<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az OECD tanulmánya szerint egy átlagos keresményű magyar férfi nyugdíjba vonulásakor a bérének majdnem 90 százalékára számíthat nyugdíjként, ami az egyik legmagasabb érték az EU-ban. Németországban ez az érték csak 50 százalék, ami viszont majdnem a legalacsonyabb, így ott sokan elégedetlenek. Az igazi nyugdíjas-paradicsom azonban Ausztria.

Az OECD tanulmánya szerint egy átlagos keresetű férfi nyugdíjba vonulásakor Magyarországon bérének 89,6 százalékára számíthat, ez a negyedik legjobb érték az OECD-országok között és a harmadik legjobb az EU-ban. (Ezt nevezik helyettesítési rátának.) Előttünk van Törökország, Hollandia és Ausztria.

Az EU átlaga egyébként 70,9 százalék, az OECD-é pedig 63,2, igaz, az utóbbiban olyan, eltérő gazdasági szerkezetű és kultúrájú országok is módosítják a képet, mint az USA, Japán vagy Mexikó.

Az azonban hozzá tartozik a képhez, hogy Magyarországon sok a kisnyugdíjas, aki átlag alatti bérek után kapott ellátást, így az átlagos nyugdíj jóval alacsonyabban van az átlagbérhez képest. A KSH-nál szereplő hasonló értelmű mutató, az „ellátmány a nettó nominális átlagkereset százalékában” például 67,6 százalék volt 2014-ben. (A hazai minimálnyugdíj pedig az OECD szerint az átlagbérnek csak alig több mint tíz százalékát teszik ki, ami semmiféle megélhetéshez sem elegendő.)

Minimumnyugdíjak az átlagbér százalékában (OECD)

A legtöbb szakember véleménye szerint a jelenlegi nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlan, mert egyre több lesz a nyugdíjas és egyre kevesebb az aktív kereső, akik befizetéseikkel a nyugdíjakat lehetővé teszik. Hacsak egy kisebb gazdasági csoda nem történik, a nyugdíjaknak csökkenniük kell, vagy a nyugdíj-korhatárt kell majd tovább növelni.

De egy szinte biztos: a jelenlegi nyugdíjrendszer változni fog idővel, és a mai fiatalok vagy középkorúak nem valószínű, hogy a fizetésük 90 százalékára számíthatnak majd nyugdíjként.

Egy másik fontos tényező, hogy hiába magas a nyugdíj az átlagbérhez képest, ha az átlagbér alacsony, és sok bérből és fizetésből élőnek is megélhetési gondjai vannak. Ez a statisztika talán jól néz ki, de nem segít az átlag alatti jövedelmekből tengődőkön.

Még a gazdagabb németek sem elégedettek a nyugdíjukkal. Eléggé gyakori, hogy az időskori szegénység témáját előveszi az ottani sajtó, amely széles réteget, sok százezer embert érint. Annak ellenére, hogy az átlagnyugdíj a magyarnak nagyjából háromszorosa, decemberben 1176 euró volt, sokan elégedetlenek a nyugdíjak szintjével.

A bajor közszolgálati BR.de cikke szerint Németországban csak a bére felére számíthat nyugdíjba vonulásakor egy átlagbért kereső férfi, ami mélyen az EU 70,9 százalékos átlaga alatt van, csak az íreknél és a briteknél alacsonyabb ez az érték. Az alacsony bérűeknél pedig egyenesen az EU sereghajtója Németország. Azt mondjuk a cikk is megjegyzi, hogy az ezredforduló környékén szándékosan mérsékleték a nyugdíjakat az országban, hogy a versenyképességet javítsák. (Valljuk be, ez Németország mai gazdasági erején meg is látszik).

A németek azon is értetlenkednek, hogy szomszédaik, az osztrákok mennyivel magasabb nyugdíjat kapnak. Míg 2013-ban Németországban 1050 euró volt az átlagos nyugdíj, addig Ausztriában 1560, ráadásul 13. és 14. havi nyugdíj is járt, így tulajdonképpen átlagosan 1820 euró volt az átlagos juttatás egy hónapban.

Ennek egyik oka, hogy szomszédainknál az állami hivatalnokok és az önálló munkavégzésben dolgozók is benne vannak a rendszerben, a másik, hogy Ausztriában magasabbak a járulékok. (A németországi 9,5+9,5 százalék dolgozói és munkáltatói járulék helyett Ausztriában 10,25 + 12,55 százalékot kell fizetni.)

Helyettesítési ráta, férfi, az átlagbér felénél, egyszeresénél és másfélszeresénél (forrás: OECD)

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG