7p

Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  

A világ egyik leghíresebb télbúcsúztató karneváljának virága hivatalosan a szegfű. (A tél persze errefelé relatív fogalom.) Ezerszámra díszítik ilyenkor a várost, és főleg annak főterét a verbénák, liliomok, gerberák is.

Ha szerencsénk van, és éppen az Angol sétányon járunk az eszelős élményt nyújtó virágcsata (Bataille de Fleurs) idején, amikor beterítenek mindent a szépséges, részben talán még üvegházi csodák, akár egy hatalmas csokornyit is hazavihetünk emlékbe, ha persze felengedik a repülő fedélzetére.

Eszelős élmény: a virágok csatája Nizzában. Fotó: Depositphotos
Eszelős élmény: a virágok csatája Nizzában. Fotó: Depositphotos

Kibújni a szabályok alól

Igen, itt februárban – idén február 17-től március 3-ig – rendezik a virágparádét, nem úgy, mint nálunk augusztusban, Debrecenben. Érdemes tehát nemcsak nyáron, hanem ilyenkor is célba venni a Riviérát és Franciaország ötödik legnagyobb városát. A Carnaval de Nice a világ egyik legnagyobb télbúcsúztató eseménye a brazil és a velencei karnevál, valamint a New Orleans-i Mardi Gras mellett.

Ez az az időszak, amikor álarc mögé bújva mindenki átalakulhat, és kibújhat a társadalmi szabályok alól.

 A két hétig tartó, programokban gazdag, minden évben más időpontban megrendezett farsangbúcsúztató egyúttal humoros képet ad a társadalomról és hírességekről, valamint kapcsolódik az aktuális eseményekhez.

Nagy hagyományok

Korábbi feljegyzések 1294-hez kötik létezését, amikor Provence grófja, Charles Anjou egy iratban azt írta, hogy túljutott már  "a karnevál örömteli napjain”. A krónikák szerint ugyanakkor a karneváli fenség először 1873. február 23-án érkezett a városba, és ekkor született meg a mai karnevál.

Ekkor már bizottságot is létrehoztak a megrendezésére Alexis Mossa helyi születésű művész vezetésével, akinek később a fia is beszállt a szervezésbe.

Ekkor alakult ki a mai kéthetes programsorozat gerince, felvonulással, álarcosbálokkal, egyfajta szabadtéri commedia del artéval és különféle versenyekkel.

A Nizzába évente ellátogató kétmillió turistának legalább a fele ilyenkor szeretne megmártózni a bolondos, szatirikus bábokat felvonultató élményben, amely mintha a franciákat is átalakítaná erre a két hétre.

Színes, vidám forgatag. Fotó: Depositphotos
Színes, vidám forgatag. Fotó: Depositphotos

Bár a sematikus közvélekedés szerint az itt élőket egyfajta szabadosság jellemzi, tapasztalatom szerint inkább konzervatívak, főleg a kisebb városok lakói. Emlékezzünk csak a Csokoládé című filmre, amelyben Vianne-t – Juliette Binoche remeklése – azért is megszólják, mert piros cipőt visel. Most meg afölött lepődnek meg, ha egy francia nő rúzs és parfüm nélkül lép ki az utcára.

Változó papírmasé figurák

Minden évben más-más központi témát választ a bizottság, a művészek már hónapokkal előtte készülnek az emeletnyi magas óriásbábok és virágkocsik megtervezésére. A kocsik és a csúfolódó papírmasé figurák száma – és az, hogy utóbbiak kit ábrázolnak – évente változik.

A Covid miatt évekig nem rendezték meg e vidám télbúcsúztatót, hogy aztán újólag, már a korlátozás feloldása után még több fantáziát bevetve készüljenek az UNESCO világörökség részének nyilvánított turistavonzó látványosságra. Az eseménysorozatra pályázaton választják ki nemcsak a tűzijátékok és az utcai díszítések kivitelezőjét, hanem a jelmezek tervezőjét is.

Mikor osztják ki a virágokat?

Az előírások szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virágtőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még azt is szabályozza a hagyomány, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

Ma már könnyű figyelemmel kísérni a programok menetrendjét, hiszen a karnevál honlapján minden napra, óráról órára közreadják a helyszíneket, csakúgy, mint a belépő jegyek árait. Igaz, sok rendezvény, főleg napközben, ingyenes.

Kora tavaszi életöröm. Fotó: nicecarnaval.com
Kora tavaszi életöröm. Fotó: nicecarnaval.com

Pincérverseny és francia villásreggeli

Idén lesz például pincérverseny, amelyen a szállodák, éttermek és kávézóláncok minden alkalmazottja részt vehet. A győztes sörben kapja meg súlyát (ami meglepő Franciaországban), díjazzák a legjobb három farsangi jelmezt is, és minden résztvevő kap egy számozott litográfiát egy helyi művész, Patrick Moya aláírásával.

A farsangi faluban délelőtt 11 és este hat között ingyenes a belépés, miközben számos vicces program várja a látogatókat.

A falu, Village évről évre fejlődik és átalakul, izgalmas, modern hangulatot teremtve Nizza szívében, ahol barokk, szecessziós és historizáló stílusú, természetesen gyönyörűen rendbe hozott épületek keretezik a teret.

Kreatív műhelyek mutatkoznak be ilyenkor, művészi programokat, közte felolvasásokat is rendeznek. A szervezők szerint mindennek célja a nosztalgia, hogy kicsit elmerüljünk a gyermekkorunkban.

Az Angol sétányon, a Verdure Színházban rendezett úgynevezett francia villásreggelire csak öt euró a belépődíj. A helyi dj-k francia zenékből válogatnak, lesz gasztro meglepetés minden ízlelőbimbó kielégítésére, valamint egész napos programok, petanque és rodeó kicsiknek és nagyoknak. És helyi popsztárok is fellépnek.

Az idei szezon tematikus felvonulásán a világ különböző műfajban alkotó street art művészei is részt vesznek. Itt a zene nem francia, hanem igencsak kozmopolita: afrikai tam-tam dobok, arab zene, dudák, trombiták, harmonikák megszólaltatói, táncosok és akrobaták gondoskodnak a szórakoztatásról.

Mintha egy véget nem érő Cirque de Soleil előadást látnánk, mintha mi is tagjai volnánk a társulatnak.

Este a vizualitásé a főszerep. Az egyébként is különleges virágkocsik és bábok mellett minden fénybe borul, miközben a művészeti és zenei társulatok igazi hang- és fényshow-t kínálnak.

Chirac, Trump meg Depardieu

Ami nekem leginkább tetszett, hogy hírességeket, a sport, a politika, a film és a divat személyiségeit keltik életre, sokszor ironikusan. Megelevenedett itt már Jacques Chirac, Trump, Karl Lagerfeld vagy éppen Gérard Depardieu.

A rendezvénysorozat a francia turizmus egyik aduásza. A turisták kényelmét szolgálja az egy, két vagy három napig érvényes Nice Riviera Pass, amellyel a helyi múzeumokban, éttermekben kedvezményt adnak. A helyi tömegközlekedést pedig a Pass Bus kártyával lehet igénybe venni. Főleg Nagy-Britanniából, Kelet-Európából és belföldről érkeznek látogatók.

Végül két különlegesség: Nizzában, a Verdure Színházban mini dél-koreai zenei fesztivált rendeznek idén. A teljes mértékben autentikus K-pop bulira a Szabadtéri Színházban kerül sor. A program tartalmaz táncműsorokat, diszkót, ételkóstolót, játékokat is.

A Lou Queernaval speciális része a nagy karneválnak, elkötelezett a megosztás, a befogadás és az együttélés előmozdítása mellett. 

Tollak, sminkek, flitterek, extravagáns jelmezek teszik még izgalmasabbá a szivárványszínű farsangi kavalkádot.

Jöhet a böjt, francia módra

Aztán lassan eljő a búcsú ideje: sokak számára a Baie des Anges vizében ér véget a farsangi mulatság. A bátrak 12 fokos vízben fürödnek! A kéthetes parádénak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége. Akkor a karnevál királyát a tengerpartra vontatják és elégetik, óriási tűz kíséretében.

Közben lebontják a tribünöket, a pavilonokat, minden virág és bábu eltűnik – és kezdődhet a böjt, francia módra.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív „Ő is egy aláíróember lesz” – Sulyok Tamásról kérdeztük a járókelőket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 2. 10:47
Az Országgyűlés kormánypárti többsége némi meglepetésre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét jelölte és választotta új államfőnek. Az utca emberénél arról érdeklődtünk, mennyire ismerik a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalin utódját, és mit várnak tevékenységétől. Videó.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
Szubjektív Az ország, ahol többet nyomják a dudát, mint a kuplungot
Rácz Gergő | 2024. február 3. 05:42
Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG