<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember elején Prágában 70 ezren tiltakoztak az elszabadult energiaárak és a kormány politikája ellen. Bár a sörfesztiválokon egyelőre telt ház van, a cseh infláció az egyik legmagasabb az EU-ban, és már érezhetően nehezebb kijönni a fizetésből a korábbiakhoz képest, mondta lapunknak egy ottani magyar. Emiatt novembertől maximálják az áram és a gáz árát. Nagyító rovatunkban ezúttal a csehországi mindennapokat vesszük szemügyre.

"Az egyetemünk gázszámlája már most ötszöröse a tavalyinak. Egy héttel előbb indul a félév és egy héttel rövidebb lesz, februárban pedig lesz három hét fűtési szünet. De vannak olyan egyetemek, amelyek online is fognak oktatni, hogy spóroljanak”, mondja Zoli*, egy csehországi felsőoktatási intézményben tanító magyar, amikor arról kérdezem, mennyire gyűrűzött be a cseh mindennapokba az energia- és inflációs válság.

Felduzzadt tömeg

Csehország szeptember elején került be a nemzetközi hírekbe egy tömegtüntetéssel:

Prágában hatósági közlések szerint 70 ezren tiltakoztak az elszálló energiaárak ellen (is).

A megélhetésüket is féltik. Tüntetők a Vencel téren Prágában 2022. szeptember 3-án. Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK
A megélhetésüket is féltik. Tüntetők a Vencel téren Prágában 2022. szeptember 3-án. Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK

A megmozduláson, amelyet részben helyi szélsőbal és szélsőjobb erők szerveztek, a tüntetők azt is követelték, hogy kormányuk kössön új gázszállítási megállapodást Oroszországgal, ne küldjön több fegyvert Ukrajnának, a csehek érdekeit tegye első helyre, és amúgy meg mondjon le.

Volt tehát politikai üzenet, de benne volt (és van) a levegőben a félelem a megélhetési válságtól is.

"Most először nemcsak a szokásos 1-2 ezer ember ment ki, hanem 70 ezer. Azok is ott voltak, akik nem tudnak tovább húzni a nadrágszíjon, nem tudnak felvenni még egy pulóvert, mondván, hogy ez a demokrácia ára" - mondja Zoli.

A régi igazság ma is érvényes: az éhes embereket könnyű kivinni az utcára.

Össznépi lázadásról természetesen nincs szó, a tüntetés időpontjában például az észak-csehországi Liberecben "akkora tömeg volt a sörfesztiválon, hogy lépni sem lehetett".

Nehezebb megélni

A résztvevők száma ugyanakkor jelzi, hogy a krízis sok embert hoz nehéz helyzetbe. "A boltban minden érezhetően drágább, és kevésbé jön ki az ember a fizetéséből”, teszi hozzá Zoli, aki mintegy másfél évtizede él Csehországban, így jól ismeri az ottani viszonyokat.

Az uniós statisztikák szerint Csehországban idén júliusban 17,3 százalék volt az éves infláció, aminél magasabb értéket csak a három balti államban mértek.

Augusztusban pedig 17,2 százalékos drágulásról számolt be a cseh statisztikai hivatal.

Az energiaárak 34,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a földgáz pedig 61,4 százalékkal drágult. Az, hogy az infláció leheletnyivel, egy tizedszázalékponttal mérséklődött augusztusra, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhető a statisztikai hivatal szerint.

Az alábbi inflációs ábra jól mutatja, hogy mennyire elszálltak az árak Csehországban (is) az elmúlt egy évben, és az is látszik rajta, hogy a drágulás már jóval az orosz-ukrán háború előtt megkezdődött:

Az éves infláció Csehországban, 2016. január - 2022. július. Forrás: Cseh Statisztikai Hivatal
Az éves infláció Csehországban, 2016. január - 2022. július. Forrás: Cseh Statisztikai Hivatal

A cseh nemzeti bank mindenesetre már enyhén optimista: szerinte az infláció nyári alakulása azt jelzi, hogy az infláció az előrejelzettnél némileg alacsonyabb szinten tetőzhet.

Visszatérve az energiaárakra, "az, hogy a gáz árát mennyivel emelik, nagyban függ attól, hogy milyen szerződése van, és kell-e mostanában újat kötnie", mondja Zoli.  

Szerinte az orosz-ukrán háborút „vis maior”-ként használták az ottani energiaszolgáltatók arra, hogy akár az árfixált szerződéseket is egyoldalúan módosítsák.

"De nem kell borzasztóan radikális korrekciókra gondolni. A cégeknek figyelniük kellett arra, hogy ilyen helyzetben az ügyfél nem köteles elfogadni az új árat, és joga van felbontani a szerződést és leszerződnie mással. És ami nagyon fontos: szolgáltatói verseny van, mindenütt és minden energiaforrás esetén”, magyarázza.

Jön az ársapka

A jelentős drágulást, legyen szó akár áramról vagy gázról, persze így sem lehet elkerülni, azt előbb-utóbb minden fogyasztó megérzi - igaz, novembertől már lesz egy felső határ.    

A jobbközép cseh kormány ugyanis tegnap este bejelentette: maximálja az áram és a gáz árát a háztartások és a kisfogyasztók számára.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy november elsejétől maximum hat koronát (96 forint) kell fizetniük az áramért kilowattórénként, a hálózati és egyéb díjakat nem számítva. A földgáznál a plafon három korona, azaz 48 forint. A kormány emellett a közintézmények (kórházak, önkormányzatok, iskolák) számára is ugyanezen az áron garantálja az energiaellátást.

A maximált ár és a piaci ár közötti különbséget az állam vállalja át, aminek a becsült éves költsége 130 milliárd korona (2100 milliárd forint) – a pontos összeg a piaci árak alakulásától is függ.

Ezt a kormány egyebek mellett egy új, rendkívüli adóból finanszírozza, amelyet az energiaipari cégekre, az olajfinomítókra, a bankokra, valamint az üzemanyag- és áramkereskedő cégekre vet ki. Ebből 70 milliárd korona (1130 milliárd forint) bevételre számít.

Kérdés, hogy a kormánynak sikerült-e ezzel kifognia a szelet az elégedetlenkedők vitorlájából. Ez szeptember 28-án, a cseh államiság napján derülhet ki, a kormányellenes erők ugyanis ekkorra terveznek újabb tömegtüntetést.

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják.

(*Interjúalanyunk nevét az anonimitás érdekében megváltoztattuk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Ahol összefolynak az évszázadok: Prága
Dobos Zoltán | 2022. december 3. 05:40
Bécs, Budapest, Prága – már általános iskolában megtanultuk az egykori Osztrák–Magyar Monarchia három „fővárosát”. És aki járt már mindhárom városban, az megerősítheti, hogy a városok békebeli hangulata mindhármon érezhető még akkor is, ha sorsuk az azóta eltelt több mint száz évben nagyon különbözően alakult. Világjáró rovatunk november végén Prágába látogatott el, és meggyőződött ennek valódiságáról. És a sör is valóban jobban esett, mint itthon! Szubjektív élménybeszámoló a cseh fővárosból.
Szubjektív A nap képe: különös ültetési rend Putyin asztalánál
Wéber Balázs | 2022. november 28. 15:01
Putyin vonzódik a gigantikus asztalokhoz. Vagy csak üzen általuk. Talán többet is, mint amennyit akar.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Szubjektív A nagy focisvindli: álságos háború zajlik a katari vb-n
Wéber Balázs | 2022. november 22. 19:37
A FIFA évtizedek óta zűrös társaság, amit a világbajnokság Katarnak való odaítélése is bizonyít. A kőgazdag olajállamnak nem sok köze van a futballhoz, és az emberi jogokkal is hadilábon áll. De ez nem ok arra, hogy európai csapatok vélt morális felsőbbrendűségüket hirdessék, és politikai célra használják az eseményt. A mindenfajta diszkrimináció elleni kiállás üdvözlendő, a politikai színezetű témaerőltetés viszont visszás. Nagyító alatt a katari vb mindkét oldala.  
Szubjektív Nem rossz magyarnak lenni, csak nehéz - budapestieket kérdeztünk a magyarságról
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. november 20. 05:52
Ezen a héten kollégáink arra voltak kíváncsiak, hogy vajon milyen érzés most magyarnak lenni? Büszkék vagyunk-e a magyarságunkra? Hogy látják ezeket a kérdéseket a budapestiek? És vajon mennyire foglalkoztatja őket a külföldre költözés gondolata? 
Szubjektív Az ország, ahol nem félnek semmitől
Wéber Balázs | 2022. november 19. 05:44
Uruguayban a foci a társadalom cementje, Ghiggia gólja Brazília ellen nemzeti identitást teremtett. A brazilok viszont a Kennedy-gyilkossághoz hasonlítják a legendás lövést. Lesz-e Uruguaynak a katari vb-n is találkozója a sorssal? Világjáró rovatunk ezúttal a dél-amerikai országba látogat el, miközben elgondolkodik történelem, társadalom és futball kapcsolatán.
Szubjektív A nap képe: rövidgatyában rúgott hatalmas öngólt Szergej Lavrov
Litván Dániel | 2022. november 14. 15:10
Az orosz külügyminiszter a hanyatló nyugat termékeiben pózolva gúnyolódott a nyugati médián.
Szubjektív Bécs kicsiben – Stájerország ékszerdoboza
Kormos Olga | 2022. november 12. 05:37
Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  
Szubjektív Nyomorogni szabadabban is lehet: ilyen országot szeretnénk magunknak?
Litván Dániel | 2022. november 5. 05:39
Mexikóban a bajt el lehet kerülni, a szegénységet azonban nem. Világjáró rovatunk legújabb írásából az is kiderül, hogy tanulhatnánk-e valamit a közép-amerikai országtól.
Szubjektív Az ezüst és a tárnák városa – a Felvidék gyöngyszemében jártunk
Elek Lenke | 2022. október 29. 05:29
Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG