4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.

Ma ott tartunk, hogy a karácsonyi vásár politikai-szociális-gazdasági ügy, de még inkább persze biznisz. Az impulz vásárlások paradicsomába lépünk itt be, hiszen valójában semmire nincs égető szükségünk, amit itt árulnak, de azért üres kézzel senki nem megy haza.

A helypénzek horribilisek, az ételek és italok árát csak egy bizonyos réteg tudja megfizetni. Jellemző a mai korra, hogy idén kötelezték a nagyobb éttermeket, tartsanak 1500 forintos ételt is. És azt is szorgalmazzák, hogy csak magyar kézműves termékek szerepeljenek a kínálatban, ami örvendetes.

Tömött pénztárcával induljunk

A kínai boltok meg a külföldi szupermarketek sokszor giccses áruözönéből egy idő után mindenkinek elege van. (Persze, a szupermarketek árui sem Magyarországon készülnek, az meg szintén más lapra tartozik, hogy sokan csak ezt tudják megfizetni.) Most, ha egy budapesti, vagy ide látogató család megéhezik és még szomjas is, előtte pedig a
gyerek nem tudott ellenállni a tizedik édes filcangyalkának, akkor úgy ott hagyunk 15 ezret, mint a pinty, és akkor még keményen ellenálltunk a díszeknek, koszorúknak, forralt boroknak, mézeseknek, kalácsoknak, és akkor még nem vettünk karácsonyi ajándékot.

Virágzik a karácsonyi turizmus

Ma már egy-egy ilyen évvégi vásár nemcsak politikai ügy, hanem turisztikai attrakció is, míg régen ártatlan szórakozás volt, amikor arra sétáltunk a gyerekkel. Sőt, ma már világszerte virágzik a karácsonyi turizmus, a külföldi turisták szeretik végig járni a nagy európai városok főtereit. Elsősorban azért, hogy beleillatoljanak a mézes-fahéjas-fűszeres aromákba, meg persze koccintsanak - és nemcsak az újborral. Hanem például sörrel is – mondjuk Pozsonyban, ahol Európa egyik legszebb hasonló rendezvényével büszkélkedhetnek a szlovákok már évek óta.

A magyar turisták közül bizonyára kevesen látogatják meg, - kifejezetten ilyen céllal - mondjuk a stockholmi vagy a vilniusi vásárt, de jellemző a mai korra, hogy ebben a témában is rendeznek szépségversenyeket.

A vidéki városok sem maradnak le

Ami a hazai viszonyokat illeti, ma már szinte minden vidéki városunk főterén szervez a helyi önkormányzat fényes-hangulatos-csilingelős kitelepülést. Ahová minden helybéli ellátogat – gyerekkel különösen - de az idősek is élvezik a fényeket, díszeket. A karácsonyi-adventi ünnepkör része ez, szinte minden hazai településen. Ami így is van jól, hiszen – ideális esetben - szépíti a várost, dicséreteket kap az önkormányzat, és a rendezvény növeli a közösségi érzést is, ahogy az egyik vidéki vásár prospektusában olvastam. 

Ha valaki takarékoskodó életmódot folytat, vagy klímaaktivista, az gondolja át a látogatást. Merthogy az a fő kérdés, ellen tudunk-e állni az itteni áruválasztéknak. Hiszen valójában semmi szükségünk a huszadik ünnep díszre, míves bőr szemüvegtokra, batikolt kendőre, sálra – remélem, nem fedezek fel belőlük indiait – magyaros szuvenírre, pénztárcára, mécsesre. Amelyek aztán egy év múlva lehet, hogy a fiókban felejtődnek, örökre.

Fényfestés, koncertek, kézműves foglalkozások

Annyit el lehet mondani használati utasításként, hogy ne éhesen, szomjasan, fáradtan induljunk neki a Vörösmarty téri vagy a Bazilika előtti téblábolásnak-nézelődésnek, mert akkor hamar le akarunk ülni és ebben bíznak a helyi vendéglátósok is. Mi meg nem biztos, hogy tömött pénztárcával indultunk útnak. Válasszunk inkább a kulturális programokból, melyeknek se szeri, se száma: fényfestés, koncertek, gyerekeknek kézműves foglalkozások színesítik szinte mindenütt az élménycsokrot.

November 17-én megnyitott a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Balogh Zoltán / MTI
November 17-én megnyitott a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Balogh Zoltán / MTI

Január elejére kifáradnak a kitelepült árusok is, nemcsak az álldogálástól, de az egész nap, egy hónapon keresztül ugyanazokat a slágereket játszó háttér hangzavartól is. Ha hazamentek, sokan már a következő karácsonyra kezdenek készülődni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten 
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG