4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Továbbra is mintegy kétezer, kínai gyártású biztonsági kamera figyeli meg több amerikai kormányhivatal munkatársainak mindennapjait. Augusztusban ugyan hatályba lép az a szövetségi szabályozás, mely korlátozza ezek beszerzését és használatát, ám az érintettek továbbra is komoly nemzetbiztonsági kockázatot látnak a kínai eszközökben.
(EPA/HOW HWEE YOUNG)

Július végén az egyik, kifejezetten az IT területére szakosodott biztonságtechnikai cég, a Forescout 1740 kamerát azonosított be a védelmi minisztériumban, melyet a Hikvision és a Dahua szállított – írja a Financial Times. A biztonságtechnikai cég további 659 hasonló eszközre lelt rá számos szövetségi kormányzati szervnél. Egyes becslések szerint a kamerák száma a most felleltnek a többszöröse is lehet, mivel nem mindenhol a Forescout látja el a biztonsági ellenőrzést, így a pontos adatok sem ismertek.

Kevesebb mint egy hét a szövetségi szintű szabályozásig

A jövő hónapban egyébként hatályba lép az a törvény (National Defense Authorization Act), mely megtiltja, hogy szövetségi forrásból szerezzenek be kínai cégektől, nevesül a Hikvision-tól, a Dahua-tól, a Hytera-tól és a Huawei-től biztonságtechnikai eszközöket. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a kínai behatolást az amerikai kormányzati rendszerekbe, az elmúlt másfél évben megromlott amerikai-kínai kapcsolatok ugyanis komoly mértékben megnövelték a nemzetbiztonsági aggodalmakat az országban.

A Financial Times úgy tudja, hogy a tilalom bejelentése után is még vásárolt az amerikai hadsereg, valamint a rendőrség fényképezőgépeket a Hikvision-tól. A biztonsági kockázatot növeli, hogy az említett kínai cég 42 százalékban a kínai állam tulajdonában van, és bár csak az évtized elején kezdett biztonsági kamerákat forgalmazni az Egyesült Államokban, már a piac nagy részét a cég termékei uralják.

Hiányos nyilvántartás

A legóvatosabb becslések szerint is, csak az elmúlt évtizedben, több ezer kínai gyártású kamerát helyeztek ki amerikai érdekeltségekben, ám a nyilvántartás nem egységes, így pontos adatokkal továbbra sem rendelkeznek; ebben a hónapban amerikai katonai tisztviselők Koreában és Floridában például azt nem tudták megerősíteni, hogy Hikvision fényképezőgépek egyáltalán használatban vannak-e náluk, vagy sem. A Forescout néhány magán és állami ügyfele ugyan küld információkat a biztonságtechnikai cégnek a náluk használatban lévő kínai eszközökről, ebből azonban mindössze az derül ki, hogy az összes ilyen eszköz - melyek száma a tízmilliót is megközelíti – 16 százalékát használják kormányzati ügyfelek.

A Forescout által beazonosított Hikvision és a Dahua kamerák mellett hatezernél is több Huawei eszközt fedezett fel a biztonságtechnikai cég. A vállalat szerint ezek azonban valószínűleg úgynevezett vendég eszközök - okostelefonok és laptopok -, amelyek ideiglenesen csatlakoztak amerikai kormányzati rendszerekhez, vagy éppen más márkák által gyártott termékek voltak, amelyek azonban tartalmaztak Huawei részegységeket is.

Maradhatnak, vagy sem a már működő kamerák

Annak ellenére, hogy az említett tiltó törvény alig egy héten belül hatályba lép, a magán és az állami szektor illetékesei nem igazán látnak tisztán, hogy vajon az intézkedés csak az új eszközök beszerzését tiltja-e meg, vagy azt is előírja, hogy a már beszerzett és felszerelt kamerákat távolítsák el az intézményekből. Ráadásul a törvény ki fog egészülni 2020-ban, márpedig ez a szakasz a kormányzati szerződésekre, valamint a szövetségi kölcsönök és támogatások ilyen típusú felhasználására is ki fog terjedni. Rick Williams a Selcom ügyvezetője (mely cég NATO kompatilbilis rendszereket forgalmaz) a rendelkezést ugyanakkor nem tartja egyértelműnek, szerinte, ha a kínai eszközök valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, akkor mindenképpen meg kellene mondani, hogy maradhatnak-e a már üzembe helyezett kamerák, vagy sem.

Iskolák és kórházak a felhasználók között

Ez azért is lenne fontos, mert jelenleg számos, szövetségi forrásokat is felhasználó intézményben, iskolákban, kórházakban működnek Hikvision kamerák.

Az amerikai kormány tavaly év végén megállapította, hogy a 23 nem katonai szövetségi ügynökség közül csak nyolc fejezte be az új kiberbiztonsági kezdeményezés – a Continuous Diagnostics and Mitigation (CMD) nevű program - első szakaszát, amely felkéri az érintett osztályokat, hogy azonosítsanak minden eszközt, ami a hálózatukhoz kapcsolódik.

A szövetségi rendszerek ugyanakkor vélhetőleg továbbra is komoly veszélyben vannak, ugyanis a CDM-t végrehajtó ügynökségek átlagosan 75 százalékkal több eszközt fedeztek fel mostanáig, mint amire korábban számítottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG