Hirdetés
Hirdetés

A nap képe: Manfred Weber mosolygott, de más lehet a befutó

2019. június 30., 14:15

A néppárti csúcsjelölt a mai rendkívüli EU-csúcson vesz részt. Helyette azonban a szociáldemokraták csúcsjelöltjét javasolhatják az Európai Bizottság élére.

Manfred Weber néppárti csúcsjelölt a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetőjével, Iratxe García Pérezzel beszélget a rendkívüli EU-csúcs előtt Brüsszelben 2019. június 30-án. Forrás: EbS (printscreen)
Forrás: EbS / Európai Bizottság (printscreen)

Az EbS által közölt felvételen az látszik, ahogy Manfred Weber a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetőjével, Iratxe García Pérezzel  beszélget széles mosolyok közepette a mai rendkívüli EU-csúcs előtti egyeztetésen Brüsszelben.

Weber elbukott?

Hirdetés

Webernek amúgy nincs túl sok oka az örömre: a német Die Welt szerint az oszakai G20-csúcson részt vett uniós állam- és kormányfők már a japán városban megállapodtak arról, hogy nem ő lesz az Európai Bizottság következő elnöke. Az EU-tagállamok vezetői és az EP vezető képviselői most arról egyeztetnek, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

A Die Welt úgy tudja, hogy utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken. A francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, korábbi belső piaci biztos, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő lehet esélyes arra, hogy az Európai Bizottság élére kerüljön.

UPDATE

Timmermans lehet a befutó

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta az Európai Bizottság élére kompromisszumos megoldásként az EP-frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén.

Az MTI szerint Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

A Financial Times brit napilap szintén arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, ugyanakkor ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Háttéranyagunk a témában: Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát. Videókommentárunk a múlt heti EU-csúcs után:

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?