Hirdetés
Hirdetés

A nap képe: Manfred Weber mosolygott, de más lehet a befutó

2019. június 30., 14:15

A néppárti csúcsjelölt a mai rendkívüli EU-csúcson vesz részt. Helyette azonban a szociáldemokraták csúcsjelöltjét javasolhatják az Európai Bizottság élére.

Manfred Weber néppárti csúcsjelölt a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetőjével, Iratxe García Pérezzel beszélget a rendkívüli EU-csúcs előtt Brüsszelben 2019. június 30-án. Forrás: EbS (printscreen)
Forrás: EbS / Európai Bizottság (printscreen)

Az EbS által közölt felvételen az látszik, ahogy Manfred Weber a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetőjével, Iratxe García Pérezzel  beszélget széles mosolyok közepette a mai rendkívüli EU-csúcs előtti egyeztetésen Brüsszelben.

Weber elbukott?

Hirdetés

Webernek amúgy nincs túl sok oka az örömre: a német Die Welt szerint az oszakai G20-csúcson részt vett uniós állam- és kormányfők már a japán városban megállapodtak arról, hogy nem ő lesz az Európai Bizottság következő elnöke. Az EU-tagállamok vezetői és az EP vezető képviselői most arról egyeztetnek, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

A Die Welt úgy tudja, hogy utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken. A francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, korábbi belső piaci biztos, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő lehet esélyes arra, hogy az Európai Bizottság élére kerüljön.

UPDATE

Timmermans lehet a befutó

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta az Európai Bizottság élére kompromisszumos megoldásként az EP-frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén.

Az MTI szerint Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

A Financial Times brit napilap szintén arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, ugyanakkor ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Háttéranyagunk a témában: Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát. Videókommentárunk a múlt heti EU-csúcs után:

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?