Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unió komoly kudarca a Brexit

2017. szeptember 29., 08:02

Az EU Brexit-főtárgyalója Londonban beszélt a brit kilépésről.

A Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése nagyon negatív folyamat, emellett idő- és energiapocsékolás - mondta Londonban az Európai Parlament Brexit-ügyi referense.

Guy Verhofstadt, aki a London School of Economics hallgatósága előtt tartott előadást a Brexit utáni Európa lehetséges forgatókönyveiről, kijelentette: a Brexit-folyamat megsemmisíti azt az erőteljes politikai köteléket, amely a Csatorna mindkét partján minden korábbinál gazdagabbá és szabadabbá tette az embereket.

Hirdetés

Mindazonáltal demokraták vagyunk, tiszteletben kell tartanunk népszavazás eredményét, amelynek érvényt is kell szereznünk, és Európa pontosan ezt fogja tenni - mondta az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője.

Visszanyerte az EU a népszerűségét?

A volt belga miniszterelnök szerint a Brexit talán egyetlen kedvező hozadéka, hogy kinyitotta az emberek szemét a kontinensen, és az Európai Unió bizonyos értelemben visszanyerte népszerűségét. Ha egy évvel ezelőtt tartottam volna ugyanezt a beszédet, az nagyon depressziós hangulatú lett volna, de a hangulat azóta megfordult - tette hozzá.

Az emberek nem váltak kevésbé kritikussá az EU-val szemben, sőt éppen ellenkezőleg, de nem elhagyni vagy lerombolni akarják az uniót, hanem meg akarják reformálni - mondta Guy Verhofstadt.

A Brexit-népszavazás után mindenki dominóhatástól tartott, mindenki mindenféle egyéb exitekről beszélt, de ennek éppen az ellenkezője történt, és ezt az osztrák elnökválasztás, a hollandiai parlamenti választások, de mindenekelőtt a franciaországi elnökválasztás eredménye tanúsítja. Franciaországban a választók kétharmada szavazott Emmanuel Macronra és EU-párti programjára – fogalmazott a politikus.

Nem elég szoros az unió

Verhofstadt szerint a Brexit és az EU-t terhelő egyéb problémák, válságok közös alapvető oka az, hogy nem valósultak meg maradéktalanul az alapítók elképzelései. Az Európai Unió valójában még ma sem igazi unió, hanem nemzetállamok laza konföderációja, és ténylegesen nem is egy EU létezik, hanem legalábbis tucatnyi, hiszen külön-külön integrációs szerveződésekként létezik például Schengen, az euróövezet, az Europol, vagy az euróövezeti stabilitási mechanizmus.

Ez olyan, mintha az Egyesült Államokat az ötven állam kormányzói irányítanák, úgy, hogy évente ötször összeülnek Washingtonban, ők döntenek az Egyesült Államok politikájának minden egyes eleméről, és akár a legkisebb állam kormányzója is képes lenne egyedül megakasztani az egész folyamatot, Kalifornia pedig úgy is dönthetne, hogy a dollár helyett a régi spanyol pesetát használja fizetőeszközként – mondta.

Verhofstadt szerint a Brexit mindezek alapján Európa kudarca is, és a tanulság az, hogy csak az egyesült Európa képes maximális hatékonysággal képviselni polgárainak érdekeit globális szinten.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?