Hirdetés
Hirdetés

Az új elnök, aki kifoghatja a szelet Trump vitorlájából

Káncz Csaba, 2018. december 04., 09:05

Az új mexikói elnök egy olyan időszakban veszi át Közép-Amerika kulcsországának irányítását, amikor a törvényesség és a jogállamiság a szétesés szélére került, és ezzel párhuzamosan a rendőri erőket a korrupció és az inkompetencia zilálja szét. Az elkövetkező időszak lehetséges ütközőpontjait jelenthetik Mexikó és az USA között az új elnök új energia-politikája, Washington bevándorlási politikája és Trump tervezett falépítése a határon.

 The new President of Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador (C) waves to supporters during his inauguration ceremony in Mexico City, Mexico, 01 December 2018. EPA/MARIO GUZMAN
Obrador beiktatási ceremóniáján Mexikóvárosban december elsején. EPA/MARIO GUZMAN

Mexikóban december 1-én lerakta az elnöki esküt a baloldali populistának és nagytőke-ellenesnek tekintett, a jelenlegi politikai struktúrát radikálisan átalakítani akaró, 64 éves Andrés Manuel Lopez Obrador (AMLO).  Az új elnök földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott azon ígéreteivel, hogy kirántja országát a bűnözés, a korrupció és az egyenlőtlenségek egyre fojtogatóbb örvényéből.

AMLO egy olyan időszakban veszi át Közép-Amerika kulcsországának irányítását, amikor a törvényesség és jogállamiság a szétesés szélére került és ezzel párhuzamosan a rendőri erőket a korrupció és inkompetencia zilálja szét.

Hirdetés

Kikászálódni az örvényből

AMLO keményen akar támaszkodni a hadseregre a rendfenntartásban, így – akárcsak az új brazil elnök – védelmi miniszternek egy tábornokot szán, Luis Crescencio Sandovalt.  A tábornok nem kezdő a drogmaffiák elleni harcban, az elmúlt két évben az észak-mexikói Reynoso városában folytatott utcai harcokat a bűnözőkkel. A drogkereskedők elleni keményebb mexikói küzdelem 2006 óta 200 000 halottal és 35 000 eltűnt személlyel járt.

Sajnos a bűnözés cunamija egyelőre megállíthatatlannak tűnik:  tavaly 31 000 gyilkosságot követtek el az országban, kétszer annyit, mint 2010-ben. Ez 2017-ben 100 000 lakosra nézve 25 emberölést jelent, amellyel már megelőzi Kolumbiát és szorgalmasan zárkózik fel Brazíliához (29/100 000).  Latin-Amerikát ezzel a kiemelkedő dinamikával még nem hozza zavarba, hiszen míg a térségben a Föld lakosságának csupán nyolc százaléka él, addig a világ összes gyilkosságának egyharmadát követik el itt.  Brutális statisztikai adat, hogy Brazília, Mexikó, Venezuela és Kolumbia négyese önmagában felelős a világ összes elkövetett gyilkosságainak egynegyedéért. 

Trump nem feszítheti túl a húrt, hiszen egyes szereplők biztonságpolitikai oldalról nézve is aggasztó módon használják ki azt, hogy Washington az utóbbi években elhanyagolta saját hátsó udvarát.  A libanoni Hezbollah ugyanis egyre szorosabban együttműködik a régió drogkartelljeivel.  Irán pedig eközben szorosan együttműködik a térség Washington-ellenes kormányzataival Bolíviában, Nicaraguában, Ecuadorban és Venezuelában.

A migránsakna hatástalanítása

Káncz Csaba
Káncz Csaba

AMLO múlt szombaton kétórás beszédet tartott a törvényhozásban.  Ebben katasztrófának nevezte az országot évtizedek óta uraló neoliberális gazdasági modellt, amely pár kézbe koncentrálta a nemzeti vagyonokat, míg a lakosság nagy része elszegényedett és a drogbűnözés felé fordult.  Valóban, Közép- és Dél-Amerika országai most feszült figyelemmel fogják követni a mexikói reformok kifutását, ahogyan a Fehér Ház és az amerikai üzleti körök is.

A tét nem csekély, hiszen Mexikó stabilan egyike az Egyesült Államok első három kereskedelmi partnereinek. Az elkövetkező időszak lehetséges ütközőpontjait jelenthetik a két ország között AMLO új energia-politikája, Washington bevándorlási politikája és Trump tervezett falépítése a határon.

AMLO első lépéseként ki akarja fogni a szelet Trump vitorlájából és azonnal megegyezett három kis közép-amerikai országgal (Honduras, Guetemala és El Salvador) a migráció radikális lecsökkentéséről.  Trump-nak az utóbbi hetekben komoly politikai felhajtóerőt hozott a migránskaraván vonulása az USA határa felé. Még az is elképzelhető, hogy a Demokrata Párt vezetése könyörgött titokban AMLO-nak, hiszen az európai baloldal megrendülése komoly figyelmeztetés a demokratáknak is.  Bizony ezzel lehet összefüggésben Hillary Clinton nagy figyelmet keltő minapi interjúja is, amelyben hibának nevezte a nyitott határok politikáját.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?