Hirdetés
Hirdetés

Igazából mindegy, hogy mi lesz a görögökkel?

2015. június 30., 13:24

Görögországon kívül kevés erőteljes változást hoz majd a görög népszavazás.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A Fidelity szakemberei szerint a befektetőknek érdemesebb a FED-döntésre figyelniük, mivel a jelenlegi helyzetben valószínűtlennek tűnik a szeptemberi kamatemelés. A piaci szereplők ráadásul már számítanak egy ideje a görög válságra.

Mindezt azzal indokolják, hogy az európai bankok és biztosítók kitettsége a görög államkötvényeknek elhanyagolható, működési kockázat pedig csak az ország területén áll fenn. A közeljövőben az Európai Központi Bank megerősítheti nagyszabású QE programját, amellyel támogatást nyújthat más periférikus államkötvény-piacoknak, amennyiben a hozam növekedne.

Hirdetés

A görög problémák megerősíthetik az euróhoz való ragaszkodást egyes periférikus államokban és ez megakadályozhat más radikális pártokat abban (pl. a Podemost Spanyolországban), hogy nagyarányú szavazathoz jussanak.

Mégis, mi a helyzet, ha a görög népszavazás döntése:

IGEN

Az „igen” szavazatok győzelme a népszavazáson valószínűleg egy új technokrata kormány születéséhez vezetne, amely kész megállapodni az EU-val és más hitelezőkkel.

NEM

Az EKB és a nagy európai országok alaposabban felkészültek a Grexitre, mint az előző válság idején. A Grexit másodlagos negatív hatásai érvényesülnének, mint a piaci és fogyasztói hangulat, a nyomás a banki költségeken és a nagyobb hitelezési árrés.

Államcsőd előbb lesz

Dierk Brandenburg a cég államkötvény-elemzője azt mondja, hogy a népszavazás még nem jelenti automatikusan a Grexitet, de egy államcsőd kialakulása igen valószínű. Az eurózóna azonnali válasza arra fog koncentrálni, hogy ne gyűrűzzön tovább a görög csőd hatása, likviditást ajánlanak majd a bankoknak és átállítják a QE-t ha kell. A legtöbb kormány már az év elején megejtette a kötvénykibocsátást, így ezen a téren nincs kockázat.

A Fidelity portfoliómenedzsere szerint a Grexit esetén a befektetők nyugodtabb vizek felé eveznek majd (mint a hosszú távú állampapír és a készpénz), a piacokon pedig túlkínálat alakul ki. Természetesen egy „igen” győzelemnek jobban örülnének a piacok és az állami döntéshozók, de az elemző úgy véli, most a nemnek nagyobb esélye van.

Eugene Philalitis szerint a kamatláb-csökkentések lehetősége Kínában, valamint a FED döntése jobban lekötik majd a befektetők figyelmét. Mivel azonban sem a görög helyzet, sem az erős dollár nem változott, a FED szeptemberi kamatemelésének kicsi az esélyét látják a Fidelity szakértői.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?