Hirdetés
Hirdetés

Mi történt? Komoly vitát rendezne Törökország

2018. július 20., 16:24

A török vezetés újjá szeretné építeni diplomáciai kapcsolatait.

A török külügyminiszter megbeszélésre hívta holland kollégáját, Stef Blokot, hogy olyan ütemtervet dolgozzanak ki, amely a régi kerékvágásba tereli a török-holland kapcsolatokat. Mevlüt Cavusoglu török tárcavezető nyilatkozatában kiemelte: az is célja a találkozónak, hogy újjáépítse a bizalmat és a párbeszédet Ankara és Hága között.

A török külügyi tárca vezetője egyúttal emlékeztetett: több mint 450 ezres török közösség él Hollandiában, amely a legnagyobb közvetlen külföldi befektető Törökországban. Hozzátette: a holland

Hirdetés

Egyre biztosabb, hogy Törökország keményen pofára esik - Tovább >>>

külügyminiszter látogatására hónapokon belül sor kerülhet. Ankara és Hága között tavaly márciusban robbant ki diplomáciai viszály, miután Hollandia nem engedélyezte két török miniszternek, hogy részt vegyen Rotterdamban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő török népszavazás kampányrendezvényén. Ankara válaszul úgy döntött, nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet, amíg Hollandia nem kér bocsánatot, emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A török miniszter szerint mindkét fél túl akart lépni a jelenleg fennálló helyzeten, amely csak kárt okozott a stratégiai partnerségen alapuló kapcsolatoknak. A békülő szándék fényében a holland miniszter egy levelet küldött, amelyben megerősítette a normalizálási folyamat iránti elkötelezettségét: ezt követően telefonon is beszéltünk, és megállapodtunk, hogy közös lépéseket teszünk a kapcsolatok fellendítésére – tette hozzá. Ennek megfelelően hamarosan visszatérhet Ankarába a februárban hivatalosan is visszahívott holland nagykövet, és az új, Hágába akkreditált török képviselő is elfoglalhatja az állomáshelyét.

Hogy lehet, hogy egy civilizált országban ennyien imádnak egy fél-diktátort?

Mi történik a németországi törökökkel, hogy lehet, hogy szabadságban, liberális demokráciában élve olyan sokan szavaztak Erdoganra? – teszik fel a kérdést a németek. Mintegy kétharmad szavazott rá, aki cseppet sem a szabadság zászlóvivője, sőt győzelmének bejelentése után sokan utcára vonultak ünnepelni. Kétféle magyarázat is létezik. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van a lakásban klíma? Ennyivel dobja meg az ingatlan értékét

Van a lakásban klíma? Ennyivel dobja meg az ingatlan értékét

Sokkal nagyobb a kereslet a klímás panel- és téglalakások iránt. A légkondicionáló pedig egyre elterjedtebb, 2016-ban az eladásra kínált budapesti lakások alig több mint 18 százalékát hirdették klímásként, az idén ez az arány 23 százalékra nőtt. A klímás fővárosi panellakások ára is jelentősen emelkedett a kínálati piacon.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?