3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kelet-Európa és a Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a fertőzöttek száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe.

Szerbia:

  • az országban megszületett az első bírósági ítélet a hatósági karantén megsértése miatt – egy 38 éves férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek
  • több városban, egyebek mellett Belgrádban, Újvidéken és Nisben is várhatóan ideiglenes kórházakká alakítják a vásár- és sportcsarnokokat, a belgrádi vásáron már háromezer beteg számára alakítottak ki fekhelyet. Az ideiglenes kórházakba azoknak kell befeküdniük, akiknek enyhe tüneteik vannak, nem szorulnak kórházi ellátásra.
  • a járvány terjedésének megállítása érdekében a szerb államfő a legtöbb fertőzöttel rendelkező városok vesztegzár alá helyezését is kilátásba helyezte, erről azonban még nem született végleges döntés
  • az ország már korábban állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronavírus-járvány miatt
  • a bevezetett éjszakai kijárási tilalom értelmében este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan jönnek. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára.

Horvátország

  • az országban a legfrissebb adatok szerint 635 koronavírusos esetet regisztráltak
  • újra kinyithattak azok a boltok az országban, amelyek a piacok területén működnek. Ezek közé tartoznak a mezőgazdasági boltok, hús- és halüzletek, valamint pékségek, viszont a kistermelők ugyanakkor továbbra sem árulhatják portékájukat a piacokon.
  • a kormány attól tart, hogy a jó idő miatt az emberek újra ellepik majd a tereket és a parkokat, ezért fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy betiltsák a két főnél nagyobb összejöveteleket.
  • a termékek árát már két hete befagyasztották, hatósági árat állapítva meg

Románia:

  • az országban 1452 fertőzöttet és 29 halálos áldozatot tartanak számon eddig
  • csaknem 24 ezer embert bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése miatt
  • az országban március 24. óta a magyarhoz hasonlóan csak „alapos indokkal” lehet elmenni otthonról, míg a 65 éven felüliek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára

Csehország

  • az szombat reggel 2422 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván a péntek esti 2279-el szemben, a halálos áldozatok száma kilenc
  • az országban szintén csak „alapos indokkal” lehet elmenni otthonról, valamint két méteres távolságot kell tartani nyilvános helyeken. Különbség a régió más országaihoz képest, hogy kötelező az arcmaszk viselése.
  • az egészségügyi tárca 200 ezer légzésvédőt küld a hét végén az idősotthonoknak, amelyeknek a rendelkezésre álló ágykapacitás tíz százalékát el kell különíteni, és fel kell készíteni az esetleges koronavírusos esetek kezelésére.
  • az élelmiszerboltok kötelesek egyszerű műanyag kesztyűket és zacskókat biztosítani a boltba lépő bevásárlóknak
  • a korábbi korlátozáshoz képest újra kinyithattak a méteráruboltok, hogy az emberek anyagot vásárolhassanak a szájmaszkok készítéséhez, de kinyithatnak a lakatos- és a háztartási eszközöket javító műhelyek, valamint az autómosók is.

Lengyelország

  • szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el
  • az országban a bevezetett karanténintézkedések alapján szintén csak az élelmiszervásárlás, munka stb. indokokkal lehet elhagyni az otthont, valamint visszahívták a bankjegyeket is fertőtlenítésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG