1p
A magánpénztárak továbbra sem kapták meg a KEHI-vizsgálat eredményét, úgy tudjuk feljelentés sem született a pénztári vezetők ellen. A magánkasszák két héten belül bejelenthetik, hogy milyen formában működnek tovább, ha egyáltalán fenn akarnak maradni, a tagoknak így egy hónapja lesz még gondolkozni a maradáson. A tagság elszántnak tűnik, de a "dacnak" ára van. Mennyi - és mire mennek majd el ezek a pénzek?

A jogszabályi környezet változása miatt az ellehetetlenülés szélére kerültek a magánnyugdíjpénztárak. Ha a tagok ezek után úgy döntenek, hogy továbbra is maradnak a pénztáruknál, akkor bizony a zsebükbe kell nyúlniuk. A munkáltatói befizetések ugyanis ezután az államkasszába folynak be, vagyis a kasszák csak a tagdíjakban bízhatnak, ennek azonban csak minimális részét költhetik működésükre. A törvény által előírt 0,9%-os működési hányad ugyanis irreálisan alacsony, legalább 3% kellene a biztonságos működéshez a Privátbankárnak nyilatkozó szakemberek szerint.

A maradó pénztártagok vagy tagdíjat vagy adományt fizetnek kasszájuknak, már ha azt akarják, hogy azok talpon maradjanak. A tagdíjjal gyarapítható a magánnyugdíjpénztári számlán eddig felhalmozott vagyon, de az ebből elvonható működési költség különösen a kisebb kasszák esetében kevés lehet a túléléshez. Az adomány előnye, hogy annak teljes összegét a fennmaradásra fordíthatják a kasszák, hátránya, hogy a vagyont nem gyarapítja.

A nyugdíjreform eddig "nyolc áldozatot szedett", legalább is ennyivel kevesebb kassza működik a jelenlegi állapot szerint ma mint két évvel ezelőtt (erről lásd keretes írásunkat).

10 legény maradt a gáton
A tavalyi átléptetés után közel 100 ezer magánnyugdíjpénztári tag maradt 18 kasszára. Tavaly január 31-e után kényszerű átrendeződés indult el a pénztárpiacon, megszűnt a Honvéd, a Vasutas és a Quaestor (ők a törvényben előírt 2000-es taglétszámot nem érték el a sok kilépő miatt), az egykori VIT-ből lett Pannónia Nyugdíjpénztár pedig magába olvasztotta az Évgyűrűket és a Postást. A korábban készült összeállításunkban több kisebb kassza vezetője egyenesen örömét fejezte ki, hogy a "sok szakmaiatlan" döntés után "végre befejezhették működésüket". A Generali magánkasszája - mely épphogy a törvényes tagszám felett maradt tavaly január után - decemberben jelentette be, hogy beolvad a Dimenzió Magánnyugdíjpénztárba. Hosszú hallgatás után hétfőn az Erste bejelentette, végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti magánnyugdíjpénztárát. Így összesen 10 kassza maradt a piacon, ezek közül 5 magánpénztár rendelkezik 10 ezer fősnél nagyobb tagsággal.


Szorítanak a határidők, ugyanis március 31-ig a pénztárban maradó tagok újra dönthetnek arról, átlépnek-e a tisztán állami rendszerbe, azonban ehhez a részletszabályokat még nem dolgozta ki a kormány, mely nem is sieti el ezt. Korábban már írtunk róla, a jelenlegi állapotok szerint, mi lehet a kasszánál maradás előnye illetve hátránya a tagokra nézve.



Miért jobb a végelszámolás?

Pénztári forrásokból úgy értesültünk, a következő két hétben a magánnyugdíjpénztárak kiterítik lapjaikat, ami azt jelenti, hogy több, kisebb taglétszámmal rendelkező kassza is bejelentheti,  végelszámolással megszűnik. Így tett az Erste is.

Egy pénztár végelszámolással való megszűnése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tagoknak automatikusan át kellene lépniük az állami rendszerbe, sőt. Úgy tudjuk, a pénztári vezetők abban állapodtak meg, hogy inkább a megszűnést választják egy másik pénztárba való beolvadás helyett, ezzel ugyanis rengeteg adminisztrációt és elsősorban pénzt spórolnak meg (ráadásul gyorsabb megoldás is). Az elkövetkező két hétben tehát a kasszatagok értesülni fognak arról, hogyan döntött a pénztáruk, így újabb egy hónap áll rendelkezésükre, hogy dönthessenek, hol "folytatják", dönthetnek ugyanis úgy is, hogy másik pénztárhoz szerződnek át.

Mi lesz a kisebb pénztárakkal?
Megkerestük a 10 ezer fős taglétszám alatti kasszákat is - várhatóan ezek közül jelenthetik be többen, hogy nem vagy más formában folytatják működésüket. A Budapest Magánnyugdíjpénztártól azt a választ kaptuk, hogy azon dolgoznak, hogy "az eddigiekhez képest ismét új helyzetet teremtő szabályozás alapján a pénztár jövőbeni, fenntartható működési modelljét kialakítsák", a pénztár léte egyelőre nincs veszélyben. Az MKB-nál kérdésünkre nem tudtak válaszolni, mivel a részletes jogszabályi háttér még nem ismert. Az Aranykor magánnyugdíjpénztárát sajnos nem sikerült utolérnünk, honlapjukon sincs semmi olyan információ, ami arra utalna, hogy a jövőben készülnek-e egyáltalán valamire. A pénztárpiacon eddig igen aktív, két kisebb kasszát is "bekebelező" Pannónia Nyugdíjpénztárnál nem akartak nyilatkozni megkeresésünkre, a pénztár jövőjével kapcsolatos döntéseket majd a májusban összeülő közgyűlés szavazza meg. A CIG-partnerséghez csatlakozó egykori VIT-pénztárról azonban könnyen elképzelhető, hogy újabb pénztárt olvaszt magába, bár hangsúlyozzuk, erről egyelőre nincs információnk.



Mennyi a dac ára?

A nagyobb taglétszámmal működő kasszák fajlagosan alacsonyabb költséggel működnek. A Stabilitás Pénztárszövetség korában készített kalkulációja szerint nagyjából havonta 14 ezer forintot kellene a jelenlegi feltételek mellett fizetnie a tagoknak. S bár sok kasszatag márcsak dacból is marad, ez még nekik nagy kiadást jelent, hosszú távon a 100 ezres tagságnak az érné meg leginkább, ha egy kassza maradna fent.



Forrásaink szerint a nagyobb kasszák 3-4000 forintos évi adomány mellett is fent tudják magukat tartani, míg a kisebb (kb. 3000 fős) pénztáraknak már akár 25-30 ezer forintos befizetésre is szükségük lehet. Ez azt jelenti, hogy aki mindenképpen maradni akar, annak érdemes nagyobb pénztárhoz szerződnie (jelenleg az ING, az AXA, az OTP, az Allianz és az Aegon magánnyugdíjpénztára haladja meg a 10 ezer fős taglétszámot). A pénztári tagok kegyelőre nem mozgolódnak, az általunk megkérdezett vezetők arról számoltak be, hogy a tagságuk nagy része továbbra sem kíván visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe.

Csak két évre tudnak előre tekinteni

Tavaly ilyenkor még korántsem volt tisztázott, hogy milyen feltételek mellett kapnak majd nyugdíjat azok, akiket "kizártak az állami nyugdíjrendszerből", 100 ezren mégis maradtak, vagyis egy igen elszánt bázisról van szó - más kérdés, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben is megmarad-e az elszántságuk. Egy pénztár magas rangú vezetője - aki neve elhallgatását kérte - azt mondta, jelenleg 2 évre előre tudnak bármit is ígérni a tagoknak, ezen túlmenően felelőtlenség lenne bármivel is hitegetni a pénztárban maradókat. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb kasszánál bíznak a jogszabályi háttér módosításában.

Ebben amúgy süket fülekre talált a Stabilitás Pénztárszövetség eddig, az NGM ugyanis - ahogy eddig sem - nem tárgyalt a pénztárak érdekképviseletével a pénztárak jövőjéről. A Stabilitás minden esetre elküldi meglátásait és ajánlásait a minisztériumnak, mert szerintük hosszú távon a jogszabályi környezet felülvizsgálata indokolt lenne. A szövetség nem tudott sok újat mondani kérdéseinkre, hiszen a részletszabályokat ők sem ismerik egyelőre.

A pénztárak semmit sem tudnak a KEHI-vizsgálatról és a feljelentésekről

Forrásinktól úgy értesültünk, hogy a kormányzat és a pénztári szövetség kapcsolatáról továbbra sem lehet "semmi jót" mondani. Selmeczi Gabriella, egykori nyugdíjvédelmi miniszterelnök megbízott január elején arról számolt még be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) több szabálytalanságot is talált a pénztárak működésében. Sőt, Selmeczi kérdésünkre válaszolva akkor azt mondta, hogy a KEHI tovább vizsgálódik és feljelentésekre készül. Információnk szerint azonban eddig a pénztárak semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a vizsgálati eredményekről és feljelentés sem történt ez ügyben. 

Néma jogvita és bizonytalanság

A két fél között jelenleg a leghangsúlyosabb jogértelmezési vita, hogy mekkora nyugdíjra is jogosultak a pénztári tagok. Az NGM korábban úgy nyilatkozott lapunk megkeresésére, hogy a pénztártagoknak nincs miért aggódniuk, ugyanúgy 100%-ot kapnak, mint az állami rendszerbe visszalépők. A Stabilitás szerint ugyanakkor a helyzet nem egyértelmű, a tavaly év végén elfogadott jogszabály-módosítások után is diszkrimináció éri a kasszatagokat, akik a 2012. január 1. utáni szolgálati időre a jelenlegi törvények alapján csupán 75%-os nyugdíjat kapnának.

Nem valószínű, hogy ez a "néma" vita elmérgesedik, a kormány vélhetően rendbe rakja jogilag ezt az ügyet, hiszen a pénztártagok diszkriminációját ("kizárását") is megszüntette korábban. A bizonytalanság fenntartás azonban a pénztártagokat az állami nyugdíjrendszer felé orientálhatja, a kormány pedig egyértelműen ezt preferálja a magánnyugdíjpénztárakkal szemben.

Nem érdemes kapkodni

A tagoknak azt tudjuk tanácsolni, hogy fokozottan figyeljenek a pénztárakkal kapcsolatos hírekre, valamint a jogszabályi háttérrel kapcsolatos változásokra, ezekről természetesen mi is beszámolunk. Minisztériumi forrásokból úgy értesültünk, hogy március elején az átlépés részleteiről végre döntéseket hoz a kormány (az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatos reform viszont csak nyáron kerül terítékre). A legjobb tehát ha a tagok kivárnak a végső határidőig és az összes részlet ismeretében hozzák meg döntésüket, kapkodni nem érdemes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG