1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly ilyenkor még 3,1 millió magánnyugdíjpénztári tag volt, ma alig 100 ezer - a nyugdíjreformnak több kassza is áldozatául esett, és van, aki örül neki, hogy itt a vég
A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magánnyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.

Kényszerű átalakulásban a pénztárpiac

A magánkasszák működéséhez 2000 fős taglétszám szükséges, így a nyugdíjreform egyik nagy kérdése az volt, hogy hányan maradnak az egyes kasszáknál, vagyis, hányan tudják majd tovább folytatni tevékenységüket. 
A számok tükrében már látható: hét "áldozata" van a pénztárválasztás szabadságáról szóló, tavaly elfogadott törvénynek. A vagyonátadás után ugyanis 7 pénztárnak kellene megszüntetni működését. Több kassza azonban úgy döntött, nem vész el, csak átalakul - a magánynyugdíjpénztárak piaca tehát tovább koncentrálódik.

A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztáraknak tevékenységük folytatásához 2000 taggal kell rendelkezniük. A vagyonátadás után azonban több kassza is akad, ahol a törvényes limit alatt maradt a taglétszám. Számukra két alaplehetőség adódik: vagy belátható időn belül elérik a 2000 főt, vagy mint önálló pénztár megszűnnek. A Privátbankár.hu ezért körbenézett a pénztárak piacán, ki milyen formában folytatja tevékenységét. Már ha folytatja egyáltalán.

Nem lesz könnyű dolga azoknak sem, akik maradnak a piacon. Az első tagi befizetések majd csak 2012 januárjában érkeznek be, addig a meglévő működési célú forrásaikból kell fedezniük költségeiket a kasszáknak - tudtuk meg a Stabilitás Pénztárszövetségtől.


Kassza-limbó
Volt olyan kassza, ahol nagyon rezget a léc, a Generali például 93 embernek köszönheti, hogy fent tudott maradni. Öt magánpénztár tud 10 ezer főnél nagyobb taglétszámot felmutatni egyelőre, ők a megmaradt vagyon 80%-át kezelik. A közel 3000 milliárdos vagyon kevesebb mint a tizedére olvadt: 233,5 milliárd forintot kezelnek jelenleg a pénztárak.
A Dimenzió (1438 maradó tag), az Életút (153), a Honvéd (609), a Postás (499), a Quaestor (179), a Vasutas (221) és az egykori VIT-ből átalakult Pannónia (870) válaszút elé érkezett, a 2000 fő alatti taglétszám ugyanis nem jelent automatikusan megszűnést, ezt pedig többen is igyekszenek kihasználni. Megindult a mozgolódás: többen összeolvadnak, mások megszüntetik tevékenységüket.

A kisebb pénztárak a reálhozamok tekintetében nagyon is jól teljesítettek, létük mégis veszélybe került, többen meg is szüntetik tevékenységüket. A reálhozamokról szóló hírek azonban félrevezetőek is lehetnek: a nagy összegek mögött nem árt megnézni, mekkora vagyon van a kifizetés mögött - hívták fel rá a figyelmünket a Stabilitás Pénztárszövetségnél. Nem mindegy például, hogy egy 100 ezer forintos reálhozam-kifizetés mögött másfélmilliós vagy hárommilliós egyenleg van-e.

"5-6 éve egyetlen szakmai döntést nem hozott a jogalkotó"

Az Életút Magánnyugdíjpénztárnál - látva a jogszabályi ellehetetlenülést - már tavaly decemberben meghozták a döntést arról, hogy a magánnyugdíjpénztári üzletágat végelszámolással megszüntetik, ezt a februári közgyűlésen be is jelentették. A nyugdíjreform következtében a kasszának 153 tagja maradt, így nem is lett volna értelme a további működésnek.




Barzsó Pál, az Életút pénztárak ügyvezető igazgatója a Privátbankár.hu-nak elmondta, az elmúlt évek jogszabályi változásait figyelembe véve könnyebbségként élik meg az üzletág megszüntetését. A vezető szerint ugyanis rosszabbnál-rosszabb jogszabályi intézkedések jellemezték a jogalkotót elmúlt évekbeli ténykedését, ami nagyon megnehezítette a pénztárak működését. "Az előző ciklusban is volt fenyegetettség, akkor nyugdíjbiztosítókat akartak létrehozni, most meg, nincs mit szépíteni ezen, államosították a szektort" - mondta Barzsó. Az Életútnál ezen folyamatot látva döntöttek úgy, hogy erről a piacról kivonulnak, a csoport azonban önsegélyező és önkéntes nyugdíjpénztári kasszájával, valamint egészségpénztárával továbbra is jelen kíván lenni a hazai pénzügyi piacon. Önkéntes pénztárában továbbra is közel 20 ezren vannak az Életútnál.

Barzsó szerint az üzletág megszüntetése volt a praktikus döntés részükről, erről időben értesítették is a megmaradt tagokat, akik ezek után választhattak: vagy új pénztárat választanak maguknak, vagy visszalépnek az állami rendszerbe. Sőt, az Életútnál voltak olyan ügyfelek is, akik kvázi menekülő útvonalként épp a végelszámolás miatt léptek át az elmúlt hónapokba a pénztárba,  hogy a törvényes határidő után így még plusz időhöz jutva ebben a fázisban térjenek vissza a tb rendszerébe.

A maradók egy főre jutó vagyona a 2000 főt el nem érő pénzáraknál


Hasonló döntést hozott a Quaestor magánnyugdíjpénztára is "tekintettel a nagy számú visszalépőre". A kassza február végi közgyűlésén döntöttek úgy, hogy 179 taggal nincs értelme a piacon maradás lehetséges útjait feltérképezni, márciusban már a végelszámolót is kiválasztották, méghozzá Zászkaliczky Pált, a pénztár korábbi ügyvezető igazgatóját. A Quaestortól 4322-en igazoltak át az állami rendszerbe, számukra a pénztár 380 millió forintot utal át, vagyis 10,75%-os reálhozammal búcsúznak az egykori tagok.

A rendvédelmi dolgozókat összefogó ágazati magánkassza, a Honvéd Magánnyugdíjpénztár közel nyolcezres tagsága olvadt 609 főre. Balla Zsuzsa, a pénztár gazdasági igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztári ágazatot megszüntetik, de önkéntes kasszaként továbbra is folytatják tevékenységüket 43 ezres tagságukkal.  Nem tudni még pontosan, mikor kezdenek neki a végelszámolásnak, mert hogy vegyes kassza lévén, a Honvédnál is ez lesz a menetrend. A Privátbankár.hu kérdésére Balla kizártnak nevezte, hogy valamely más pénztárral összeolvadjon a Honvéd magánpénztári üzletága. Jelentkező pedig éppenséggel lenne.

Simonné Dr. Szabó Katalin, a Vasutas Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője elmondta, a végelszámolást fontolgatják ők is, valószínűleg az év végén megszüntetik a magánnyugdíjpénztárat és önkéntes kasszaként működnek tovább. Erről a végső szót majd a közgyűlés mondja ki, mely még nem ült össze.

Keresik még az új dimenziókat

A Dimenzió 1438 taggal zárta a nyugdíjreform első hullámát, így elvileg nem folytathatná, a jövő viszont nagyon is kérdéses. Megkeresésünkre Paczolay Szabolcs ügyvezető igazgató elmondta, egyelőre a reálhozamok kifizetése a legfontosabb feladatuk. A folytatásról azonban még nem született döntés, hogy a Dimenzió marad-e  piacon egyáltalán, arról majd az augusztus végére vagy szeptember elejére összehívott küldöttgyűlés fog dönteni. Paczolay nem kívánt nekünk arról nyilatkozni, hogy a pénztárat megkeresték-e más piaci szereplők egy esetleges összeolvadás miatt.

Jelenleg van olyan, a taglétszáma alapján megszűnésre ítélt kassza, amely megmenthetné a Dimenziót a magánnyugdíjpénztári tevékenység megszüntetésétől. Ne feledjük, hogy a piacon most igencsak aktív Pannónia is léphet még - a Dimenziónál maradt vagyon közel 6 milliárd forint. 

Nem vesztett lendületéből a Pannónia

A hosszú távú megtakarítások piacán egyre hangsúlyosabban jelen akar lenni a CIG Pannónia Biztosító, mely az egykori VIT Magánnyugdíjpénztárral szövetkezve a magánpénztárak piacán is megvetette a lábát. A nyugdíjreform és a VIT-ről Pannóniára átkeresztelt kasszánál maradó csupán 870 tag sem jelenti a lendület végét: a Pannónia összeolvad ugyanis Postás és az Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárával. A Postás egy intenzívebb tagtoborzást követően tavaly 27 ezresre bővítette tagságát, amely a reformhevületben pillanatok alatt elpárolgott.

"Munkáltatói támogatás hiánya, a fogyóban lévő működési tartalék, a 457 fős taglétszám és a 0,9%-os működési hányad együttes hatását reálisan nem lehet túlélni" - olvasható a Postás 2010-es üzleti jelentésében. Az igazgatótanács tavasszal döntött arról, hogy a hasonló befektetési politika és értékrend miatt beolvad a VIT-be, vagyis a Pannónia Nyugdíjpénztárba.

Csak most kezdődik a tánc

A Pannónia Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlésének döntése alapján a Pannónia Nyugdíjpénztár mint „átvevő” pénztár, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár és a Postás Magánngyugdíjpénztár pedig mint beolvadó pénztár vesz részt a fúzióban. A Pannónia lesz a jogutód pénztár, az Évgyűrűk és a Postás megszűnik önálló pénztárként működni. A beolvadás eredményeként a Pannónia Nyugdíjpénztár közel 3400 taggal és 7 milliárd vagyonnal fog rendelkezni.

A Pannóniánál megkeresésünkre elmondták, a pénztár elegendő tartalékkal rendelkezik 2-5 év távlatában a működéshez. A Pannóniánál 2-3 éven belül a feltételek változására számít, amely helyzetben a növekedési lehetőségek is más megvilágításba kerülhetnek. "Célunk az egyébként is erősebb önkéntes ágazatunk további megerősítése, a taglétszám intenzív bővítése, amelyet leginkább az segít elő, hogy a hozamok és a díjterhelési mutató tekintetében is piacvezető a pénztár" - tudtuk meg a kasszától.

A magán- és önkéntes nyugdíjpénztári piac 2010-es átalakítása alapjaiban változtatja meg a társadalmi gondoskodás állami szerepvállaláson alapuló dominanciája mellett megmaradó öngondoskodás szerepét Magyarországon. A Pannóniánál éppen ezért a magánnyugdíjpénztári rendszer szerepének csökkenését követően, valamint az állami nyugdíjellátás finanszírozásának kihívásaira tekintettel a társadalom előtakarékosság iránti fokozódó igényére számít. A CIG céljai egyértelműek, a régiós terjeszkedés mellett a hazai pénztárpiac meghatározó szereplője kíván lenni.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG