Hirdetés
Hirdetés

Kongatják a vészharangot a legújabb iPhone miatt - zuhan az Apple

2018. június 08., 16:11
Cimkék
okostelefon
, Apple
, iPhone

Aggasztó hírek miatt zuhannak pénteken az Apple részvényei az amerikai tőzsdéken.

Sokkal kevesebbet tudnak majd eladni a legújabb iPhone-okból

A japán Nikkei információi szerint az új, még be sem mutatott iPhone-modellekkel kapcsolatban annyira pesszimista a cég, hogy az ideinél 20 százalékkal kevesebb alkatrészre adnak le megrendelést a beszállítóknak. A beszállítói láncot előre értesítették arról, hogy a tavalyi 100 millió helyett csak 80 millió (újgenerációs) készülék eladására készülnek a társaságnál.

A Nikkei azt is kiemeli cikkében: az új és korábbi generációs készülékekből a 2017 október-decemberi negyedévben 1 százalékkal kevesebbet adott el az Apple, mint egy évvel korábban. Ez a folyamat egyébként nem csak az Apple-t sújtja, hanem a többi gyártót is: 2017-ben világszerte 1,46 milliárd okostelefont adtak el, ami az előző évhez képest 0,3 százalékos csökkenést jelent - ez a piac történetében először nem tudott bővülni.

Hirdetés

A kínaiakat nem sikerült felizgatni, és egyébként is túl drága volt a X

Az új Apple-telefonokat az év második felében ismerheti meg a nagyközönség; azokat az iPhone X-eket váltják majd, amelyek a társaság történetében először lépték át az 1000 dolláros kiskereskedelmi eladási árat. (Nálunk persze a 27 százalékos világrekorder áfa miatt ennél is jóval drágábban lehet a készülékekhez jutni.) A kulcspiacnak számító kínai kereslet váratlan gyengesége mellett ez a magas ár lehetett az egyik fő oka annak, hogy az Apple eladásai gyengén alakultak; iparági elemzők szerint erre válaszul az idén bemutatásra kerülő modellek olcsóbbak lesznek a jubileumi X-nél, akár 300 dollárral is.

Ütik a részvényeket

Az Apple részvényei a New York-i tőzsdén bő másfél százalékos mínuszban járnak, a beszállítók a korábbi európai és ázsiai kereskedésben szintén komoly veszteségeket, esetenként 4-6 százalékos esést könyvelhettek el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?