Hirdetés
Hirdetés

Kongatják a vészharangot a legújabb iPhone miatt - zuhan az Apple

2018. június 08., 16:11
Cimkék
okostelefon
, Apple
, iPhone

Aggasztó hírek miatt zuhannak pénteken az Apple részvényei az amerikai tőzsdéken.

Sokkal kevesebbet tudnak majd eladni a legújabb iPhone-okból

A japán Nikkei információi szerint az új, még be sem mutatott iPhone-modellekkel kapcsolatban annyira pesszimista a cég, hogy az ideinél 20 százalékkal kevesebb alkatrészre adnak le megrendelést a beszállítóknak. A beszállítói láncot előre értesítették arról, hogy a tavalyi 100 millió helyett csak 80 millió (újgenerációs) készülék eladására készülnek a társaságnál.

A Nikkei azt is kiemeli cikkében: az új és korábbi generációs készülékekből a 2017 október-decemberi negyedévben 1 százalékkal kevesebbet adott el az Apple, mint egy évvel korábban. Ez a folyamat egyébként nem csak az Apple-t sújtja, hanem a többi gyártót is: 2017-ben világszerte 1,46 milliárd okostelefont adtak el, ami az előző évhez képest 0,3 százalékos csökkenést jelent - ez a piac történetében először nem tudott bővülni.

Hirdetés

A kínaiakat nem sikerült felizgatni, és egyébként is túl drága volt a X

Az új Apple-telefonokat az év második felében ismerheti meg a nagyközönség; azokat az iPhone X-eket váltják majd, amelyek a társaság történetében először lépték át az 1000 dolláros kiskereskedelmi eladási árat. (Nálunk persze a 27 százalékos világrekorder áfa miatt ennél is jóval drágábban lehet a készülékekhez jutni.) A kulcspiacnak számító kínai kereslet váratlan gyengesége mellett ez a magas ár lehetett az egyik fő oka annak, hogy az Apple eladásai gyengén alakultak; iparági elemzők szerint erre válaszul az idén bemutatásra kerülő modellek olcsóbbak lesznek a jubileumi X-nél, akár 300 dollárral is.

Ütik a részvényeket

Az Apple részvényei a New York-i tőzsdén bő másfél százalékos mínuszban járnak, a beszállítók a korábbi európai és ázsiai kereskedésben szintén komoly veszteségeket, esetenként 4-6 százalékos esést könyvelhettek el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?